روانشناسی علمی است که به مطالعهی رفتار و فرآیندهای ذهنی انسان و سایر موجودات میپردازد. این رشته طیف گستردهای از موضوعات، از جمله رشد و نمو انسان، یادگیری، حافظه، هوش، انگیزش، هیجان، شخصیت، روابط اجتماعی، سلامت روان و اختلالات روانی را مورد بررسی قرار میدهد.
در این مقاله از وبسایت نوگام بر آن هستیم تا شما را بیشتر با رشته روانشناسی و ادامه تحصیل در گرایشهای مختلف آن آشنا کنیم و توضیح دهیم کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی چگونه است و سپس به عوامل مؤثر برای موفقیت در کنکور این رشته بپردازیم.
حوزههای مختلف روانشناسی
روانشناسی را به صورت کلی میتوان به دو حوزه اصلی تقسیم کرد: تحقیق و کاربرد.
حوزهی تحقیق :
در حوزهی تحقیق، روانشناسان سعی میکنند تا ماهیت و علل رفتار انسان را درک کنند. آنها از روشهای علمی برای جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادهها استفاده میکنند تا به این اهداف دست یابند.
حوزه کاربرد:
در حوزهی کاربرد، روانشناسان از دانش خود برای حل مشکلات دنیای واقعی استفاده میکنند. آنها ممکن است در زمینههای مختلفی مانند آموزش، بهداشت، تجارت، و خدمات اجتماعی کار کنند.
انتخاب رشتهی روانشناسی تصمیمی مهم است که باید با توجه به شرایط و اهداف فرد گرفته شود. هیچ پاسخ قطعی برای این سوال که آیا رشتهی روانشناسی سخت است یا آسان وجود ندارد. این رشته مانند هر رشتهی دیگری چالشها و مزایای خاص خود را دارد. بنابراین، قبل از انتخاب این رشته، باید تحقیقات لازم را انجام دهید و با افراد آگاه مشورت کنید تا تصمیم درستی بگیرید.
در اینجا برخی از نکات مهم برای انتخاب رشتهی روانشناسی آورده شده است:
آیا شما به مطالعهی رفتار و فرآیندهای ذهنی انسان علاقهمند هستید؟
آیا شما از کار با افراد لذت میبرید؟
آیا شما توانایی حل مسئله و تفکر انتقادی دارید؟
آیا شما مایل هستید تا در شرایط استرسزا و پرتنش کار کنید؟
اگر پاسخ شما به این سوالات مثبت است، رشتهی روانشناسی میتواند برای شما مناسب باشد.
بیشتر بخوانید: منابع کنکور ارشد روانشناسی شخصیت
کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی چگونه است؟
پس از بررسی حوزههای مختلف روانشناسی، اکنون میخواهیم ببینیم شرکت در کنکور ارشد روانشناسی چگونه است؟ این آزمون در دو مرحله برگزار میشود:
- آزمون کتبی: این آزمون شامل حدود 300 الی 310 سوال تستی از دروس متون روانشناسی (به زبان انگلیسی)، علمالنفس، آمار و روش تحقیق، روانشناسی مرضی و کودکان استثنایی، روانشناسی عمومی، روانشناسی رشد، روانشناسی بالینی، روانسنجی، آزمونهای شناختی هوش و استعداد، روانشناسی فیزیولوژیک، انگیزش و هیجان، روانشناسی صنعتی و سازمانی روانشناسی اجتماعی، رفتار سازمانی، روانشناسی امور استخدامی، بالندگی سازمانی، روانشناسی تربیتی و آموزش و پرورش کودکان استثنایی است.
- مصاحبه: این مرحله مربوط به داوطلبانی است که در آزمون کتبی حدنصاب لازم را کسب کردهاند و در زمان انتخاب رشته خود، رشتهمحلهای با شرایط خاص را انتخاب کردهاند، لذا این افراد باید در مصاحبه، معاینه یا آزمون عملی شرکت نمایند.
نتایج کنکور کارشناسی ارشد در طی دو مرحله نتایج اولیه و نتایج نهایی اعلام میشود. متقاضیان میتوانند در زمان اعلام شده از سوی سازمان سنجش اقدام به مشاهده نتایج خود نمایند.
شرایط و ضوابط شرکت در کنکور ارشد روانشناسی
شرایط و ضوابط شرکت در این آزمون شامل دو بخش عمومی و اختصاصی است که در دفترچه ثبتنام کنکور اعلام میشود.
شرایط عمومی شرکت در کنکور ارشد روانشناسی
- داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران
- عدم سابقه محکومیت به محرومیت از تحصیل به هر عنوان
- عدم اعتیاد به مواد مخدر، مواد روانگردان و دخانیات
- داشتن سلامت جسمی و روانی کافی برای تحصیل
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره کنکور ارشد روانشناسی
شرایط اختصاصی شرکت در کنکور ارشد روانشناسی
- داشتن مدرک کارشناسی روانشناسی یا کارشناسی ارشد یا اشتغال به تحصیل در سال آخر مقطع کارشناسی (با فارغالتحصیلی حداکثر تا تاریخ 1402/06/31) که مدرک مذکور مورد تأیید وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و يا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي باشد.
- دانشجويان سال آخر و دانشآموختگان مقطع كارشناسي پيوسته يا ناپيوسته و دکتری در دوره روزانه و غیر روزانه در صورت تمایل می توانند در آزمون کارشناسی ارشد 1403 شرکت کنند.
- پذیرفتهشدگان نهایی دورههای روزانه در کنکور کارشناسی ارشد سال قبل میتوانند در آزمون امسال ثبت نام کنند زیرا مطابق رأی دیوان عدالت اداری این محدودیت برداشته شده است.
توجه داشته باشید که این موارد تنها بخشی از موارد و شرایط ثبتنام آزمون هستند، برای اطلاعات دقیقتر باید دفترچه ثبتنام را مطالعه فرمایید.
نحوه ثبتنام در کنکور ارشد روانشناسی
برای ثبتنام در این آزمون باید به سایت سازمان سنجش مراجعه کنید. دفترچه ثبتنام، هرساله در سایت sanjesh.org قرار میگیرد. همچنین لینک دریافت دفترچه ثبتنام کنکور ارشد 1403 به محض انتشار در همین مقاله قرار خواهد گرفت. پس از مطالعه قوانین و شرایط، مدارک موردنیاز را در تهیه و فرایند ثبتنام را شروع کنید. در ابتدا مبلغی بهعنوان هزینه ثبتنام از شما گرفته میشود. پس از پرداخت هزینه بهصورت اینترنتی، میتوانید فرمهای مربوطه را پر کرده و کد رهگیری خود را دریافت نمایید. این کد را تا زمان اعلام نتایج آزمون نزد خود نگه دارید.
زمان برگزاری کنکور ارشد
کنکور ارشد روانشناسی توسط سازمان سنجش برگزار میشود و زمان برگزاری آزمون در سایت سازمان سنجش قرار میگیرد، داوطلبان گرامی باید پس از ثبتنام، کارت ورود به جلسه خود را از سایت سازمان سنجش دریافت کنند.
برای شرکت در این آزمون باید منابع ارشد روانشناسی را مطالعه کنید تا آمادگی لازم برای آزمون را داشته باشید. دانستن زمان آزمون، نقش مهمی در برنامهریزی شما دارد. بهتر است بدانید که برای دانشگاههای دولتی و آزاد، آزمون جدا برگزار نمیشود و یک آزمون جامع و همگانی در یک تاریخ مشخص برگزار خواهد شد.
زمان پاسخگویی به سؤالات کنکور ارشد
با اطلاع داشتن از زمان پاسخگویی به سؤالات کنکور، میتوانید مدیریت زمان بهتری داشته باشید و بر اساس زمان معین شده، تست بزنید و تمرین کنید. این زمان در آزمون سال 1402، 165 دقیقه برای پاسخگویی به 305 سوال بوده است.
بیشتر بخوانید: آشنایی با برنامه ریزی باری کنکور ارشد روانشناسی بالینی
ظرفیت دانشگاهها برای پذیرش دانشجویان ارشد
پس از اعلام نتایج توسط سازمان سنجش، دفترچه انتخاب رشته در این سایت قرار میگیرد و داوطلبان برای انتخاب رشته باید آنرا مطالعه کنند. ظرفیت دانشگاهها برای هر رشته در این دفترچه نوشته میشود. ظرفیت دانشگاهها معمولاً هر سال تغییر میکند.
پس از اعلام نتایج، دو دفترچه انتخاب رشته منتشر میشود که یکی از آنها برای دانشگاههای دولتی و دیگری برای دانشگاه آزاد است. هر چقدر میزان ظرفیت دانشگاه در پذیرش گرایش مورد نظر شما بیشتر باشد، شانس قبولی نیز افزایش پیدا میکند و افراد بیشتری میتوانند در آن دانشگاه تحصیل کنند.
نحوه انتخاب رشته
زمان انتخاب رشته توسط سایت سازمان سنجش اعلام میشود. اگر مجاز به انتخاب رشته شدهاید، شما میتوانید 100 رشته محل را از دفترچه انتخاب کنید و در فرم انتخاب رشته در سازمان سنجش وارد کنید. برای انتخاب گرایش مناسب، باید ابتدا کارنامه خود را بهصورت دقیق بررسی کنید. پیشنهاد میشود برای افزایش دقت کار، با یک مشاور باتجربه مشورت کنید.
تفاوت دروس امتحانی وزارت علوم با وزارت بهداشت
کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی در سال 1370 برای اولین بار در ایران برگزار شد. این آزمون در ابتدا توسط وزارت علوم و تحقیقات برگزار میشد اما وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز از سال 1384 به بعد، اقدام به برگزاری کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی نموده است.
منابع دروس امتحانی مربوط به هر یک از این دو آزمون در دفترچه ثبتنام کنکور ارشد روانشناسی به صورت زیر است:
دروس امتحانی کنکور ارشد روانشناسی – وزارت علوم
دروس امتحانی کنکور ارشد روانشناسی- وزارت بهداشت
معایب و مزایای رشته روانشناسی
معایب رشته روانشناسی:
آموزش مداوم و طولانی مدت
رشته روانشناسی یک رشته علمی است و روانشناسان باید از نظر علمی در سطح بالایی قرار داشته باشند. برای رسیدن به این سطح، لازم است که روانشناسان سالهای زیادی را صرف تحصیل، تحقیق و پژوهش کنند. دوره کارشناسی روانشناسی چهار سال است و دوره کارشناسی ارشد روانشناسی نیز دو تا سه سال طول میکشد. برای دریافت مدرک دکترا در روانشناسی نیز باید حداقل پنج سال تحصیل کرد.
علاوه بر این، روانشناسان باید مرتباً در مورد علم روانشناسی و راههای جدید اطلاعات خود را به روز نگه دارند. این امر مستلزم شرکت در دورههای آموزشی، خواندن مقالات و کتابهای جدید و شرکت در کنفرانسهای علمی است.
فشار احساسی
روانشناسان با مشکلات عاطفی افراد زیادی سروکار دارند. این امر میتواند فشار زیادی را به روانشناسان وارد کند. آنها همانطور که با احساسات منفی مراجعان کنار میآیند باید از خود نیز مراقبت کنند تا دچار فرسودگی شغلی نشوند.
سختی کار زیاد و درآمد پایین
روانشناسان معمولاً در محیطهای شلوغ و پراسترس کار میکنند. آنها باید ساعتهای طولانی کار کنند و در تعطیلات و روزهای آخر هفته نیز ممکن است مراجعه کننده داشته باشند.
درآمد روانشناسان نیز در مقایسه با سختی کار آنها پایین است. البته سطح درآمد به عوامل مختلفی مانند تجربه، تخصص، و محل کار آنها نیز بستگی دارد. نکات دیگری نیز هست که لازم است به آن توجه کنید:
- روانشناسان باید از نظر اخلاقی و حرفهای در سطح بالایی قرار داشته باشند.
- روانشناسان باید از نظر جسمی و روحی سالم باشند.
- روانشناسان باید از نظر اجتماعی و فرهنگی با افراد مختلف سازگار باشند.
در نهایت، انتخاب رشته روانشناسی یک تصمیم شخصی است که باید با توجه به شرایط و علاقه فرد گرفته شود. آگاهی از معایب این رشته میتواند به افراد در تصمیمگیری کمک کند.
بیشتر بخوانید: راهنمای ظرفیت پذیرش کنکور ارشد روانشناسی
مزایای رشته روانشناسی
رشته روانشناسی ممکن است معایبی داشته باشد، اما هر دانشجوی مشتاق و علاقهمند به شغل روانشناسی از مزایای رشته روانشناسی بیشتر لذت میبرد تا اینکه به معایب آن توجه کند.
رشته روانشناسی یکی از پرطرفدارترین رشتههای دانشگاهی در ایران است. روانشناسان در زمینههای مختلفی مانند سلامت روان، آموزش، کسب و کار، و خدمات اجتماعی فعالیت میکنند.
در اینجا برخی از مزایای رشته روانشناسی آورده شده است:
امکان ادامه تحصیل
رشته روانشناسی به دانشجویان این امکان را میدهد که در مقطع دکتری ادامه تحصیل دهند.
امکان کارآفرینی
روانشناسان میتوانند با راهاندازی مطب خصوصی، کسب درآمد بالایی داشته باشند.
تنوع شغلی
رشته روانشناسی طیف گستردهای از مشاغل را شامل میشود. روانشناسان میتوانند در زمینههای مختلفی مانند روانشناسی بالینی، روانشناسی صنعتی و سازمانی، روانشناسی مشاوره، روانشناسی کودک و نوجوان، و روانشناسی ورزشی کار کنند.
کمک به دیگران
یکی از مهمترین مزایای رشته روانشناسی، کمک به دیگران است. روانشناسان با استفاده از دانش و مهارت خود، به افراد در حل مشکلات و بهبود کیفیت زندگی آنها کمک میکنند.
بازار کار مناسب
رشته روانشناسی از بازار کار مناسبی برخوردار است. روانشناسان میتوانند در بخشهای دولتی و خصوصی مشغول بهکار شوند.
در مجموع، رشته روانشناسی یک رشته پرطرفدار با مزایای متعدد است. افرادی که به مطالعه رفتار و فرآیندهای ذهنی انسان علاقهمند هستند، میتوانند از تحصیل در این رشته رضایت داشته باشند.
عوامل مؤثر در موفقیت در کنکور ارشد روانشناسی
برخی از عوامل مؤثر در موفقیت در کنکور ارشد روانشناسی عبارتند از:
- برنامهریزی دقیق
- استفاده از منابع معتبر
- شرکت در دورههای آمادگی کنکور
- تقویت مهارتهای تستزنی
- شرکت در آزمونهای آزمایشی
داوطلبان باید از زمان کافی برای مطالعه و آمادهسازی برای کنکور برخوردار باشند. همچنین باید از منابع معتبر استفاده کنند تا از آخرین تغییرات کنکور مطلع باشند. شرکت در دورههای آمادگی کنکور و آزمونهای آزمایشی نیز میتواند به داوطلبان کمک کند تا با نحوه آزمون و سوالات آن آشنا شوند. علاوه بر این، تقویت مهارتهای تستزنی نیز میتواند به داوطلبان کمک کند تا در آزمون عملکرد بهتری داشته باشند.
بیشتر بخوانید: بهترین کتابهای کنکور ارشد روانشناسی
رشته روانشناسی از نظر دانشجویان
احتمالاً شما نیز میخواهید از تجربیات دانشجویان و فارغالتحصیلان مقطع ارشد بیشتر بدانید و نظر آنها را در خصوص ادامه تحصیل در این رشته تحصیلی جویا شوید و تصمیم بگیرید که تحصیلات تکمیلی در رشته روانشناسی خوب است یا نه؟
جالب است بدانید نظرات فارغالتحصیلان رشته روانشناسی کمی با سایر رشتهها متفاوت است. زیرا اگر علاقه و انگیزه واقعی به این رشته وجود نداشته باشد فرد نمیتواند در این رشته موفق شود و از آن نتیجه مطلوب بگیرد. رشته روانشناسی از جمله رشتههایی است که تنشهای زیادی دارد و فرد را از نظر روانی درگیر کرده و تحت تأثیر قرار میدهد و دانشجویان این رشته باید به خوبی با احساسات، خلقیات و رفتارهای متفاوت انسانها آشنا شوند و در این راه بسیار تجربه کسب کنند.
کسانی که میخواهند در رشته روانشناسی، وارد دوره تحصیلات تکمیلی شوند باید از یک طرف عاشق کمک کردن به دیگران و حل مشکلات سلامت روانی آنها باشند و بتوانند بدون آنکه خود احساساتی شوند با مراجعان همدلی کرده و و با ارائه راهحلهای مناسب نسبت به برطرف کردن مشکلات و اختلالات روانی آنها اقدام کنند و از طرف دیگر باید همواره دانش خود را به روز نگه دارند و از نظریههای جدید روانشناسان در دنیا و مقالات جدید در حوزه روانشناسی و شاخههای مخلتف آن اطلاع داشته باشند.
خدمات نوگام برای کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی چیست؟
همانطور که در مقاله حاضر بررسی کردیم و توضیح دادیم که کنکور ارشد روانشناسی چگونه است، حال باید به این نکته بپردازیم که قبولی در هر یک از گرایشهای رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی ارشد، نیازمند برنامهریزی تحصیلی دقیق، مطالعه منابع درسی معتبر، شناخت مسیر، استفاده از راهکارهای تخصصی و تکنیکهای تستزنی و مدیریت زمان میباشد و شما میتوانید با دریافت یک جلسه مشاوره تحصیلی رایگان در مجموعه نوگام، تمامی مهارتهای فوق را کسب کنید و بر اساس گرایش انتخابی خود در کنکور ارشد روانشناسی، یکی از پکیجهای آموزشی زیر را که هر یک با دقت و وسواس بسیار جهت استفاده شما داوطلبان گرامی آماده شده، تهیه نمایید:
پکیج کامل درس و تست ارشد روانشناسی بالینی
این پکیج شامل دورههای درس و تست دروس منتخب گرایش روانشناسی بالینی میباشد.
این دورهها عبارتند از:
- دوره درس و تست متون تخصصی روانشناسی (به زبان انگلیسی)
- دوره درس و تست علمالنفس
- دوره درس و تست آمار و روش تحقیق
- دوره درس و تست روانشناسی مرضی
- دوره درس و تست روانشناسی کودکان استثنایی
- دوره درس و تست روانشناسی رشد
- دوره درس و تست روانشناسی بالینی
- دوره درس و تست روانشناسی فیزیولوژیک
- دوره درس و تست روانشناسی انگیزش و هیجان
پکیج کامل درس و تست ارشد روانشناسی مشاوره
این پکیج شامل دورههای درس و تست دروس منتخب رشته ارشد مشاوره میباشد.
این دورهها عبارتند از:
- دوره درس و تست زبان تخصصی
- دوره درس و تست مبانی مشاوره و راهنمایی
- دوره درس و تست روشها و فنون راهنمایی در مشاوره
- درس و تست ارشد نظریههای مشاوره و روان درمانی
- دوره درس و تست آمار و روش تحقیق
- دوره درس و تست روانشناسی شخصیت
- دوره درس و تست زبان عمومی
پکیج کامل درس و تست ارشد روانشناسی آموزش کودکان استثنایی
این پکیج شامل دورههای درس و تست دروس منتخب گرایش روانشناسی آموزش کودکان استثنایی میباشد.
این دورهها عبارتند از:
- دوره درس و تست متون تخصصی روانشناسی (به زبان انگلیسی)
- دوره درس و تست آمار و روش تحقیق
- دوره درس و تست روانشناسی مرضی
- دوره درس و تست روانشناسی کودکان استثنایی
- دوره درس و تست روانشناسی رشد
- دوره درس و تست رواشناسی تربیتی
سخن نهایی
به دلیل ظرفیت پایین پذیرش در دانشگاههای سراسری و رقابت شدید بین داوطلبان، بهرهگیری از مشاور تحصیلی متخصص میتواند شانس موفقیت شما را افزایش دهد. یک مشاور تحصیلی خوب با ارائه برنامهریزی دقیق و متناسب با شرایط شما، کمک میکند تا با تسلط بر منابع و شیوه صحیح مطالعه، در کنکور موفق شوید.
در همین راستا، مجموعه نوگام با بهرهگیری از مشاوران باتجربه و حرفهای و همچنین رتبههای برتر کنکور، شرایطی را فراهم کرده است تا داوطلبان با دریافت مشاوره تحصیلی، به اهداف خود دست یابند.
سوالات متداول
1- آیا منابع کنکور ارشد وزارت علوم و وزارت بهداشت یکی هستند؟
خیر، همانطور که در مقاله حاضر توضیح داده شد، منابع و دروس امتحانی در آزمونهای ارشد روانشناسی وزارت علوم و وزارت بهداشت متفاوت است.
2- کنکور ارشد روانشناسی در وزارت علوم و وزارت بهداشت چه تفاوتیهایی با یکدیگر دارند؟
تفاوت این دو آزمون شامل موارد ذیل است:
– آزمون ارشد روانشناسی این دو وزارتخانه به صورت مجزا برگزار میشود.
– تنها افرادی میتوانند در آزمون وزارت بهداشت ثبتنام کنند که رشته کارشناسی آنها مرتبط با روانشناسی، راهنمایی و یا مشاوره بوده باشد، اما داوطلبان آزمون وزارت علوم از هر رشتهای میتوانند در این آزمون شرکت کنند و طبیعتاً به همین دلیل است که میزان ظرفیت دانشگاهها در وزارت علوم نسبت به وزارت بهداشت بیشتر است و اکثریت داوطلبان ترجیح میدهند در آزمون وزارت علوم شرکت کنند.
نظرات