آیا شما برای شرکت در مصاحبه دکتری آمادگی لازم را دارید؟ آیا میدانید که سوالات مصاحبه دکتری چیست و در این جلسه مهم چه میگذرد؟ از مهمترین مراحل پذیرش دانشجو در مقطع دکتری، مصاحبه آن است. حضور در جلسه مصاحبه برای داوطلب کنکور دکتری ضروری میباشد. اما مصاحبه دکتری چیست؟ برخی از داوطلبانی که قصد ادامه تحصیل در مقطع دکتری را دارند، پس از شرکت در کنکور کتبی و اعلام نتایج انتخاب رشته، نام خود را در لیست دعوت به مصاحبه شدگان مشاهده میکنند. این داوطلبان مرحله اول را با موفقیت پشت سر گذاشتهاند و باید برای موفقیت نهایی در جلسه مصاحبه دکتری شرکت کنند. مرکز آموزشی نوگام در ادامه نکات مهمی را در مورد این جلسه ذکر میکند تا شما داوطلبان گرامی متوجه شوید که مصاحبه دکترا چیست.
-
فهرست مقاله
- مصاحبه دکتری
- شرکت در مصاحبه دکتری
- نتیجهگیری
- سوالات متداول
مصاحبه دکتری
داوطلبان شرکت در آزمون دکتری در صورت پذیرش در آزمون کتبی، باید برای مصاحبه دکتری آماده شوند. این یعنی برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری فقط مطالعه برای کنکور کتبی رشته مورد نظرتان کافی نیست؛ بلکه شما باید برای مصاحبه حضوری نیز آمادگی کافی را کسب نمایید. بعد از انتخاب رشته دکتری، دعوت به مصاحبه برای ادامه تحصیل در این مقطع از طرف سازمان سنجش برای دانشگاههای سراسری اعم از روزانه، شبانه، پردیس، پیام نور، غیرانتفاعی و… برای متقاضیان گرامی صورت میگیرد.
این متقاضیان باید در جلسه مصاحبه دانشگاهها حضور پیدا کنند و موفقیت نهایی آنها یعنی ادامه تحصیل این افراد در مقطع دکتری، بستگی به نتیجه مصاحبه آنها دارد. نحوه و نوع مصاحبه با توجه به رشته و گرایشی که شما انتخاب کردهاید و البته شرایط سنجش دانشگاهها متفاوت میباشد اما معمولاً افراد حاضر در جلسه یعنی مصاحبه کنندگان سوالات متداولی از دانشجویان میپرسند؛ به همین دلیل است که شما باید بدانید که مصاحبه دکتری چیست و چگونه باید برای پاسخگویی سوالات اساتید در این جلسه مهم حاضر شوید.
روند شرکت در مصاحبه دکتری
حالا که میدانید مصاحبه دکترا چیست، باید روند شرکت در آن را نیز بدانید. بعد از برگزاری مرحله کنکور دکتری و اعلام نتایج آن، دانشگاهها حد نصاب نمره سنجش علمی را تعیین میکند. سپس دفترچه انتخاب رشته دکتری در اختیار داوطلب قرار میگیرد و او میتواند برای انتخاب رشته بر اساس دانشگاه و ظرفیت پذیرش، فرم انتخاب رشته را تکمیل کند. سازمان سنجش کشور با توجه به نمرهای که داوطلب در آزمون کتبی کسب کرده است و حد نصاب تعیین شده توسط دانشگاهها، نتایج دعوت به مصاحبه را منتشر میکند. اگر شما از آن دسته داوطلبانی که مجاز به شرکت در مصاحبه در دانشگاههای مختلف شدند، باشید، میتوانید در مرحله دوم آزمون یعنی مصاحبه شرکت کنید.
پیشنهاد نوگام: مصاحبه دکتری دانشگاه صنعتی شاهرود
شرکت در مصاحبه دکتری
شما داوطلبان گرامی باید بدانید که سهم آزمون کتبی حدوداً ۵۰ درصد و سهم مصاحبه دکتری برای ادامه تحصیل شما در مقطع دکتری ۵۰ درصد است. پس کاملاً واضح است که باید این مصاحبه را جدی بگیرید و برای شرکت در این جلسه مهم آمادگی لازم را کسب نمایید. دانشگاهها مصاحبه را به صورت جداگانه برگزار میکنند و در یک اطلاعیه تاریخ ثبت نام و زمان برگزاری این جلسه به داوطلبان اعلام میشود. همه دانشگاههایی که مقطع دکترا را ارائه میدهند، اطلاعیههایی برای آشنایی داوطلبان با مراحل مصاحبه منتشر میکنند. در این اطلاعیه مراحل و نحوه مصاحبه، مدارک مورد نیاز، شرایط لازم و… ذکر میشود.
دانشگاه مورد نظر برای شرکت داوطلب در جلسه مصاحبه، زمان و مکان مشخصی را تعیین میکند که تنها در یک جلسه با شرکت اساتید دانشگاه برگزار میشود. داوطلب باید در این جلسه شرکت کند و به سوالات عمومی یا اختصاصی مصاحبه کنندگان پاسخ دهد. زمان ثبت نام مصاحبه دکتری چند روز بعد از اعلام نتایج انتخاب رشته شروع میشود. نکته مهمی که باید به خاطر بسپارید این است که مصاحبه تکرار شدنی نیست و این فرصت فقط یک بار در اختیار دانشجو قرار میگیرد.
سوالات متداول مصاحبه دکتری
برای اینکه بهتر متوجه شوید که سولات مصاحبه دکتری چیست، باید بدانید که در این جلسه معمولاً سوالات متداولی از داوطلب پرسیده میشود. البته فراموش نکنید که اساتید هر دانشگاه معیارهای خاصی برای سوالاتی که در جلسه مصاحبه از داوطلب میپرسند، دارند و نمیتوان با قطعیت در مورد این جلسه مهم نظر داد اما در حالت کلی سوالات متداولی از دانشجو پرسیده میشود که آنها را مرور میکنیم.
- احتمالاً سوال اول مربوط به معرفی شما است. باید در این مصاحبه خودتان را معرفی کنید و هدفتان را از تحصیل در مقطع دکتری را ذکر کنید. فراموش نکنید که بهتر است پاسخهای مختصر و مفیدی به مصاحبه کنندگان بدهید. حتماً باید پاسخ قانع کنندهای برای ادامه تحصیل خود در مقطع دکتری نیز به اساتید ارائه دهید.
- اگر شما دوستان گرامی از جمله داوطلبانی هستید که مدرک زبان معتبری دارید، میتوانید به راحتی امتیاز مربوط به زبان انگلیسی را کسب نمایید. مصاحبه کنندگان و اساتید معمولاً با روشهای مختلفی دانش زبان انگلیسی شما را میسنجند. این سنجش ممکن است شامل پرسیدن لغاتی در مورد رشته تحصیلی شما باشد. ممکن است که اساتید حاضر در جلسه مصاحبه مقالهای علمی به زبان انگلیسی به شما ارائه دهند و از شما بخواهند آن را بخوانید و ترجمه کنید. در این زمینه نیز مرکز آموزشی نوگام دوره ۴ ساعته بسیار مفیدی را به شما ارائه میدهد. میتوانید در کارگاه زبان انگلیسی ویژه جلسه مصاحبه شرکت کنید و از این بخش نیز امتیاز کافی را کسب نمایید.
- یکی از سوالات متداولی که از داوطلب در جلسه مصاحبه پرسیده میشود، در مورد پایان نامه کارشناسی ارشد او است. این یعنی شما باید روی پایان نامه خود مسلط باشید. شما باید موضوع، عنوان و خلاصه پایان نامه خود را بدانید و توانایی صحبت کردن در مورد آن را داشته باشید. فراموش نکنید که داوطلب باید بداند که در پایانه نامه خود از چه منابعی استفاده کرده است.
- هنگامی که از فردی میپرسید مصاحبه دکتری چیست، در توضیحات خود حتماً به سوابق پژوهشی و علمی اشاره میکند. زیرا در مصاحبه دکتری باید در مورد فعالیتهای پژوهشی خود مانند چاپ مقاله، شرکت در کنفرانسها، کسب مقام برای یکی از فعالیتهای پژوهشی در جشنوارهها و… به مصاحبه کنندگان توضیحاتی ارائه دهید. در واقع فعالیتهای پژوهشی، دارای امتیاز بالایی در جلسه مصاحبه است. اگر شما داوطلبان گرامی هنوز سابقه پژوهشی خاصی ندارید اما قصد نوشتن مقالههای پژوهشی یا علمی را دارید، میتوانید با شرکت در کارگاه آموزش مقاله نویسی نوگام، مهارتهای لازم برای نوشتن مقاله را کسب نمایید تا در جلسه مصاحبه دکتری از این بخش امتیاز خوبی دریافت کنید.
- مصاحبه دکتری پس از آزمون کتبی ورودی دکتری رشته مورد نظر شما انجام میشود. این یعنی اگر شما دروس تخصصی رشته تحصیلی خود را برای آزمون کتبی به خوبی مطالعه کرده باشید، میتوانید از پس سوالات مربوط به دروس تخصصی که توسط اساتید در جلسه مصاحبه پرسیده میشوند، بر بیایید. معمولاً داوطلبانی که آزمون کتبی خود را به خوبی مطالعه میکنند، در زمینه پاسخگویی به سوالات دروس تخصصی موفق عمل میکنند.
- غالباً در جلسه مصاحبه از داوطلبان سوالاتی عمومی پرسیده میشود. این سوالات میتواند مربوط به انتخاب رشته، شغل، وضعیت مالی و… باشد.
- یکی از سوالات متداولی که در جلسه مصاحبه دکتری از داوطلب پرسیده میشود، در مورد علاقمندی به موضوعات پژوهشی است. یعنی اساتید ممکن است که از شما بپرسند که علاقمند به تحقیق و پژوهش در مورد چه موضوعی هستید و موضوع مورد علاقه شما برای رساله دکتری چیست. در این مرحله میتوانید از پیشنهادات مصاحبه کنندگان و اساتید نیز استقبال کنید و علاوه بر موضوع مورد علاقه خود،رموضوع جدیدی را از سمت آنان را نیز پذیرا باشید.
پیشنهاد مطالعه: مصاحبه دکتری دانشگاه تهران
آمادگی برای شرکت در مصاحبه دکتری
حالا که میدانید مصاحبه دکتری چیست باید برای شرکت در این مصاحبه مهم، آمادگی لازم را کسب نمایید.
- اولین نکتهای که باید رعایت کنید، این است که پیش از زمان مصاحبه مدارک لازم خود را جمع آوری نمایید. این مدارک شامل مدرک زبان معتبر، مدارک پژوهشی مانند مقالات و کتب منتشر شده، توصیه نامه اساتید قبلی، مدرک دفاع پایان نامه ارشد، مدرک پایان تحصیل مقاطع کارشناسی و ارشد، عکس پرسنلی، تصویر کارت ملی و شناسنامه، مستندات و مدارک مربوط به سوابق پژوهشی و… میشود.
- نکته بعدی این است که باید اعتماد به نفس بالایی داشته باشید و روحیه خود را حفظ کنید. در طول مصاحبه به همه اساتید توجه کنید و با آنها ارتباط چشمی برقرار نمایید. مجموعه نوگام اصول و فنون مذاکره و زبان بدن را به شما دوستان گرامی ارائه میدهد تا بتوانید ارتباط بهتری با اساتید در این جلسه برقرار نمایید. فراموش نکنید که علاوه بر حفظ آرامش خود، باید از نظر علمی نیز آمادگی کافی داشته باشید تا بتوانید به سوالات علمی اساتید حاضر در جلسه مصاحبه پاسخ درست دهید.
- این نکته را به خاطر بسپارید که اگر فرد خلاقی هستید باید خلاقیت و نوآوری خود را در حین جلسه به اساتید نشان دهید. اینگونه مصاحبه کنندگان متوجه میشوند که شما میتوانید با بینشی جدید و با خلاقیت بالا، به بررسی مسائل بپردازید.
- برای مکالمه انگلیسی و پاسخ دادن به سوالات انگلیسی اساتید آمادگی کامل داشته باشید. آمادگی معرفی خود به زبان انگلیسی را داشته باشید و در مورد پایان نامه و حوزه تحقیقاتی خود، متن انگلیسی را در ذهنتان آماده کنید تا در صورت لزوم آن را بازگو نمایید.
- در حین مصاحبه همواره روی نقاط قوت خود تمرکز کنید و با اعتماد به نفس بالا به سوالات اساتید پاسخ دهید. فراموش نکنید که شما میتوانید هنگام پاسخ دادن به سوالات مصاحبه کنندگان، اندکی تفکر کنید.
- پاسخهای سوالات را بسیار مفید و مختصر بیان کنید و از ارائه توضیحات بیش از حد و اضافه بپرهیزید.
- اگر متوجه شدید که جواب یک سوال را اشتباه دادید، روحیه و اعتماد به نفس خود را از دست ندهید، زیرا عکسالعمل شما در برابر مصاحبه کنندگان مهم است.
- در روز مصاحبه با لباسی آراسته و در زمان مقرر در محل مورد نظر حاضر شوید.
نتیجهگیری
در مقالهای که خواندید، متوجه شدید که مصاحبه دکتری چیست و چگونه باید برای جلسه مهم آمادگی لازم را کسب نمایید. فراموش نکنید که مرکز آموزشی نوگام در این زمینه خدمات بسیار ارزندهای به شما داوطلبان گرامی ارائه میدهد. اگر برای آزمون کتبی به خوبی آماده شوید، میتوانید در بخش دروس تخصصی مرحله دوم آزمون یعنی مصاحبه دکتری نیز امتیاز خوبی کسب نمایید. در همین راستا مرکز آموزشی نوگام پکیج کارگاههای عمومی و خصوصی مصاحبه دکتری را به شما دوستان گرامی ارائه میدهد. کارشناسان مجرب مجموعه نوگام همواره پاسخگوی سوالات شما هستند و شما دوستان گرامی میتوانید با آنها مشاوره رایگان داشته باشید.
سوالات متداول
- چگونه از بازه زمانی مصاحبه مطلع شوم؟ سازمان سنجش هر سال بازه زمانی مشخصی را برای مصاحبه در سایت خود منتشر میکند. همه دانشگاهها باید در این بازه زمانی، زمان مصاحبه دانشجویان را تعیین نمایند. اینگونه هر فرد، به سایت دانشگاه خود مراجعه میکند و از زمان دقیق مصاحبه خود مطلع میشود.
- نداشتن مقاله در زمان مصاحبه دکتری مهم است؟ بله، فعالیتهای پژوهشی داوطلب دارای امتیاز است. یکی از این فعایتهای پژوهشی که به آن توجه میشود، مقالات منتشر شده داوطلب است. گواهی ثبت اختراع یا کسب مقام در جشنوارههای معتبر هم در این زمینه کمک شایانی به شما میکند.
- آیا مجموعه نوگام برای کنکور دکتری مشاوره تخصصی ارائه میدهد؟ بله مشاوره طرح هدف کنکور دکتری یکی از بهترین و قدیمیترین خدمات نوگام است که مشاوره فردی به صورت پیوسته را در پی دارد.
نظرات