آیا شما با مصاحبه دکتری آشنا هستید؟ آیا میدانید که در مصاحبه دکتری چه میپرسند؟ یکی از عوامل مهم در قبولی مقطع دکتری، موفقیت در همین مصاحبه است. درست است که نوع مصاحبه با توجه به رشته و گرایشی که شما انتخاب کردهاید و شرایط سنجش دانشگاهها متفاوت است اما در حالت کلی بهتر است بدانید که افراد حاضر در جلسه مصاحبه چه میپرسند و شما چگونه باید برای مصاحبه آماده شوید. مرکز آموزشی نوگام در ادامه توضیحاتی در این مورد را به شما داوطلبان گرامی ارائه خواهد داد.
سوالات مصاحبه دکتری
بسیاری از دانشجویان استرس جلسه مصاحبه را دارند و همواره سوال میکنند که در مصاحبه دکتری چی میپرسند؟ شما در این جلسه با سوالاتی مواجه خواهید شد که حالت پرسش و پاسخ علمی و پژوهشی خواهند داشت. مهمترین مرحلهای که شما باید روی آن تمرکز و تسلط داشته باشید، نحوه ارائه و سخنرانی در این جلسه است. این یعنی شما باید روی تخصص خود مسلط باشید.
اما سوالات مصاحبه دکتری چیست؟ پرسشهایی که در جلسه مصاحبه دکتری مطرح میشوند، مرتبط با سابقه تحصیلی شما، علایق پژوهشی علمی شما و طرح و ایدههایی که برای آینده در نظر گرفتهاید، خواهد بود. فراموش نکنید که فن بیان، زبان بدن، تسلط شما روی مهارتهایتان، مقالههایی که نوشتهاید، معرفی پروژهها و طرحهایتان، همگی توسط اساتیدی که در جلسه حضور دارند، بررسی خواهد شد. یکی از مواردی که در جلسه حائز اهمیت خواهد بود، این است که شما بتوانید خودتان را در بهترین حالت ممکن برای اساتید حاضر در جلسه پرزنت کنید.
پیشنهاد مطالعه: نحوهی پذیرش و امتیاز دهی در مصاحبهی دکتری
سوالات متداول مصاحبه دکتری
در جلسه مصاحبه باید به دانشگاه مربوطه مراجعه کنید. این امکان وجود دارد که اساتید هر دانشگاه معیارهای خاصی برای مصاحبه داشته باشند. این یعنی نمیتوانیم با قطعیت در مورد سوالات مصاحبه نظر بدهیم و بگوییم که در مصاحبه دکتری چه سوالاتی میپرسند. اما سوالات متداولی وجود دارند که معمولاً از دانشجویان پرسیده خواهد شد. با هم مروری بر برخی از آنان خواهیم داشت.
- ممکن است سوال اول مربوط به معرفی خودتان و هدف از تحصیل در مقطع دکتری باشد. در این شرایط شما باید خودتان را به طور مختصر معرفی کنید و انگیزه خودتان را در ادامه تحصیل در این مقطع بیان کنید. یعنی باید توضیح قانع کنندهای برای اهدافتان در روند ادامه تحصیل به افراد حاضر در جلسه مصاحبه بدهید. ممکن است از شما سوالاتی در مورد دانشگاههایی که قبلاً در آنها در دوره کارشناسی و ارشد تحصیل کردهاید، پرسیده شود.
- یکی از سوالاتی که احتمال دارد از شما پرسیده شود، در مورد پایان نامه کارشناسی ارشد شما خواهد بود. ممکن است یک یا چند سوال از پایان نامه شما در جلسه پرسیده شود. بنابراین فراموش نکنید که شما باید حتماً روی پایان نامه خود تسلط کافی داشته باشید. باید موضوع پایان نامه، عنوان پایان نامه و خلاصه آن را بدانید تا بتوانید آن را به خوبی توضیح دهید. حتی ممکن است که اساتید حاضر در جلسه در مورد منابعی که برای تحقیق پایان نامه خود از آنها استفاده کردهاید، نیز سوال کنند.
- اگر میخواهید بیشتر بدانید که سوالات مصاحبه دکتری چگونه است، باید به پرسش از سوابق پژوهشی و علمی نیز اشاره کنیم. احتمالاً افراد حاضر در مصاحبه دکتری از شما در مورد فعالیتهای پژوهشیتان مانند چاپ مقاله و پژوهشی در نشریات معتبر، شرکت در کنفرانسها، ارائه مقاله خود در کنفرانسها، تالیف کتاب و هرگونه سابقه پژوهشی و علمی سوال خواهند کرد. به همین دلیل است که نوگام همواره شرکت در کارگاه آموزش مقاله نویسی را به داوطلبان پیشنهاد میدهد که سابقهای در این زمینه داشته باشند.
- یکی از سوالاتی که معمولاً در مصاحبه آزمون دکتری توسط اساتید پرسیده میشود، پرسشی مربوط به دروس تخصصی رشته تحصیلی داوطلب است. این گونه افراد حاضر در جلسه مصاحبه متوجه میزان تسلط داوطلب روی دروس تخصصی رشته تحصیلی او میشوند. معمولاً داوطلبانی که برای آزمون کتبی دکتری به خوبی مطالعه کردهاند، میتوانند در این مرحله به سادگی به سوالات اساتید حاضر در جلسه پاسخ دهند.
- داوطلبانی که مدرک زبان معتبر مانند آزمون MSRT، تافل و… را دارند، در جلسه مصاحبه بسته به نمره آزمون خود بخشی یا تمام امتیاز مربوط به مدرک زبان خود را کسب خواهند کرد. این امکان وجود دارد که اساتید با روشهای مختلفی دانش زبان انگلیسی داوطلب را بسنجند. یعنی ممکن است لغات تخصصی رشته تحصیلی شما را به زبان انگلیسی بپرسند یا مقاله علمی به زبان انگلیسی به شما بدهند و بخواهند که آن را بخوانید و البته ترجمه کنید. به همین منظور مجموعه نوگام دوره 4 ساعته کارگاه زبان انگلیسی ویژه جلسه مصاحبه را به شما دوستان گرامی ارائه خواهد داد.
- یکی از سوالاتی که ممکن است در روز مصاحبه از شما پرسیده شود در مورد زمینه پژوهشی مورد علاقه شما در مقطع دکتری است. ممکن است افراد حاضر در جلسه از شما بپرسند که به چه موضوعی علاقه دارید و قصد دارید چه موضوعی را برای رساله دکتری خود انتخاب کنید. بدیهی است که اساتید علاقه دارند که موضوع منتخب داوطلب به تخصص آنها نزدیک باشد. در این مرحله میتوانید علاوه بر زمینههای مورد علاقهتان برای پژوهش، پیشنهادات موضوعات جدیدی را نیز از سمت اساتید بپذیرید.
- علاوه بر سوالاتی که تا به حال به آنها پرداختیم، افراد حاضر در جلسه ممکن است سوالات گوناگون عمومی از داوطلب بپرسند. این سوالات عمومی شامل اولویتبندی انتخاب رشته و دانشگاه، شغل، وضعیت مالی و… خواهد بود.
نکات مهم موفقیت در مصاحبه دکتری
حالا که میدانید سوالات مصاحبه دکتری چیست و به چه صورت است، باید به غیر از تسلط روی دروس تخصصی، نکات بسیار مهمی را نیز بدانید و آنها را در نظر بگیرید تا بتوانید در این جلسه موفق شوید.
آمادگی برای جلسه مصاحبه دکتری
نکته اول این است که رتبهای که در آزمون کتبی دکتری به دست میآورید مهم است اما هیچ تضمینی در این نیست که مصاحبه شما نیز بدون مشکل برگزار شود. پس باید به خوبی خود را برای جلسه مصاحبه آماده کنید. از پس از اتمام آزمون دکتری تا زمان مصاحبه، باید مدارک لازم خود را جمع آوری نمایید؛ روحیه خود را حفظ کنید و از لحاظ علمی آمادگی کامل داشته باشید. این مدارک شامل مدارک پژوهشی شما مثل مقاله و کتابها، مدرک زبان معتبر، پایان نامه کارشناسی ارشد، توصیهنامه اساتید قبلی و… میباشد.
خلاق باشید
شما باید نوآوری و خلاقیت خود را به اساتید حاضر در جلسه مصاحبه دکتری نشان دهید. بنابراین اگر در مقالههای علمی که نوشتهاید یا پژوهشهایی که انجام دادهاید، خلاقیت داشتهاید و با بینشی جدید به بررسی مسائل پرداختهاید، آن را در روز مصاحبه به اساتید نشان دهید. بهتر است آنها بدانند که شما دانشجویی خلاق هستید.
حفظ آرامش و اعتماد به نفس
فراموش نکنید که تسلط شما بر مباحث رشته تحصیلیتان کافی نیست. بلکه که شما باید با آرامش کافی و اعتماد به نفس بالا در جلسه ظاهر شوید. اینگونه اساتید احساس بهتری نسبت به شما خواهند داشت. پس از لحاظ روحی به خوبی آماده باشید. به همین منظور مرکز آموزشی نوگام کارگاه اصول و فنون مذاکره و زبان بدن را برای شما تهیه کرده است تا بتوانید ارتباط بهتری با افراد حاضر در جلسه مصاحبه ایجاد کنید و مهارتهای مذاکره را نیز بیاموزید.
نتیجهگیری
مصاحبه دکتری یکی از مراحل پذیرش شما در مقطع دکتری خواهد بود. به خاطر بسپارید که در روز مصاحبه لباسی آراسته بپوشید. مدارک لازم خود را برای ارائه به همراه داشته باشید. آمادگی روحی و علمی کافی برای شرکت در این آزمون مصاحبه را داشته باشید. در زمان مقرر در محل حاضر شوید. برای مکالمه انگلیسی و پاسخگویی به سوالات انگلیسی نیز آماده باشید. در حالت کلی بهتر است که به سوالات، پاسخهای مختصر و مفید دهید. خلاقیت خود را به اساتید نشان دهید. روی نقاط قوتتان تمرکز کنید.
در مقالهای که خواندید، نکاتی را در مورد آزمون مصاحبه دکتری ذکر کردیم و برای شما دوستان گرامی مرور کردیم که سوالات مصاحبه دکتری چگونه است. مرکز آموزشی نوگام برای آمادگی کافی شما در این مصاحبه مهم، پکیج کارگاههای عمومی مصاحبه دکتری را ارائه میدهد. با نوگام تماس بگیرید و از تمامی کلاسها و کارگاههای این مجموعه مطلع شوید. کارشناسان این مجموعه پاسخگوی تمامی سوالات شما دوستان گرامی خواهند بود.
سوالات متداول
- در جلسه مصاحبه دکتری چه سوالاتی میپرسند؟ در این جلسه سوالات مختلفی از داوطلب پرسیده میشود. نوع سوالات بستگی به عوامل مختلفی مانند اساتید حاضر در جلسه، دانشگاه و… دارد. برخی از سوالات متداول را در این مقاله ذکر کردهایم.
- سوالات زبان انگلیسی مصاحبه چگونه خواهد بود؟ مکالمه انگلیسی اساتید با شما، پرسیدن لغات تخصصی مرتبط با رشته تحصیلی شما، ارائه یک متن انگلیسی و درخواست روخوانی و ترجمه آن متن برخی از متداولترین سوالات انگلیسی در مصاحبه هستند.
نظرات