درس استعداد تحصیلی که از مواد امتحانی اصلی در کنکور کارشناسی ارشد MBA و دکتری است، تقریباً با تمامی دروسی که داوطلبان قبلاً با آن برخورد داشتهاند، تفاوت دارد. عمده داوطلبان پس از آنکه از ماهیت این درس و سبک تستهای آن اطلاع مییابند، در مورد شیوه صحیح مطالعه و یادگیری آن سردرگم میشوند.
استعداد تحصیلی یا جیمت (GMAT) اگرچه درسی نسبتاً پیچیده است اما حل تستهای آن قِلِق و الگوی خاصی دارد. در صورتی که تکنیکهای حل سوالات آن را به روش درستی یاد بگیرید، دیگر لازم نیست نگران این درس باشید.
اهمیت این درس به حدی زیاد است که در سایر کشورها برای پذیرش دانشجو در تمامی رشتههای مدیریت، تنها از آزمون جیمت استفاده میشود. بنابراین نمیتوان به سادگی از کنار آن گذشت. در ادامه این مطلب از سایت نوگام همراه ما باشید تا نحوه مطالعه و تکنیکهای تست زنی استعداد تحصیلی را به شما آموزش دهیم.
مباحث درس استعداد تحصیلی در کنکور ارشد و دکتری
سوالات درس استعداد تحصیلی هم در کنکور کارشناسی ارشد mba به چشم میخورد و هم در آزمون دکتری mba. با این وجود مباحثی که در این دو آزمون مورد سوال قرار میگیرد و سطح تستها با هم متفاوت است. جدول زیر مباحث استعداد تحصیلی و تعداد تستهای هر مبحث را در این دو آزمون با هم مقایسه میکند:
به این ترتیب در مجموع 40 سوال به درس استعداد تحصیلی اختصاص دارد که بین 5 مبحث حل مسئله، استدلال منطقی، کفایت دادهها، درک مطلب و تصحیح جملات تقسیم میشوند.
در آزمون دکتری نیز داوطلبان هر یک از گروههای آزمایشی در مجموع به 30 سوال استعداد تحصیلی پاسخ میدهند که با توجه به گروه آزمایشی مربوطه این سوالات بین مباحث درک مطلب، منطقی، تحلیلی، کمی و تجسمی تقسیم میشوند.
تا سال ۱۴۰۲ در آزمون ورودی دکتری، ۲ دفترچه سوال در اختیار داوطلبان قرار میگرفت که دفترچه اول مربوط به سوالات دروس تخصصی بود و دفترچه دوم کنکور به سوالات دروس عمومی اختصاص داشت. دفترچه دوم شامل ۶۰ سوال بود. برای درس زبان عمومی دکتری گروه زبان ۳۰ سوال و برای درس استعداد تحصیلی نیز ۳۰ سوال طراحی میشد. برای پاسخگویی به سوالات دفترچه عمومی کنکور دکتری گروه زبان، ۹۰ دقیقه زمان در نظر گرفته شده بود. در این دفترچه ۳۰ سوال اول مربوط به درس استعداد تحصیلی و ۳۰ سوال دوم برای درس زبان عمومی طراحی میشد.
برای درس استعداد تحصیلی از سال ۱۳۹۳ تا سال ۱۴۰۲ برای تمامی گروههای آزمایشی، ۳۰ سوال طراحی میشد. برای گروههای غیر از فنی و مهندسی، برای قسمت درک مطلب ۸ سوال، قسمت منطقی ۷ سوال، بخش تحلیلی ۸ سوال و برای قسمت کمّیتی ۷ سوال مختلف طراحی میشد. برای گروه فنی مهندسی، بجای سوالات بخش منطقی، 7 سوال برای قسمت تجسمی طراحی میشد.
اما در کنکور دکتری گروه زبان ۱۴۰۳ تغییراتی رخ داد. یکی از مهمترین تغییرات، جداسازی دفترچه سوالات دروس عمومی از یکدیگر بود. یعنی داوطلبان این کنکور بر خلاف سالهای گذشته که یک دفترچه سوال عمومی و یک دفترچه سوال تخصصی دریافت میکردند، در سال ۱۴۰۳ سه دفترچه مختلف دریافت کردند که دفترچه اول مربوط به سوالات درس زبان عمومی، دفترچه دوم مربوط به سوالات درس استعداد تحصیلی و دفترچه سوم مربوط به سوالات دروس تخصصی بود.
برای درس زبان عمومی در دفترچه اول ۴۰ سوال و برای درس استعداد تحصیلی 25 سوال طراحی شده بود. برای پاسخگویی به 40 سوال زبان ۴۰ دقیقه در نظر گرفته شد و برای پاسخگویی به 25 سوال استعداد تحصیلی ۵۰ دقیقه در نظر گرفتند.
در سال ۱۴۰۳ دفترچه استعداد تحصیلی برای گروههای غیر از فنی و مهندسی به ترتیب دارای ۷ سوال در بخش درک مطلب، ۶ سوال در قسمت کمّیتی، ۷ سوال در بخش تحلیلی و ۵ سوال در قسمت منطقی بود و برای گروه فنی و مهندسی، بجای سوالات بخش منطقی، 5 سوال برای قسمت تجسمی طراحی شد.
بیشتر بخوانید: از ۰ تا ۱۰۰ منابع درس استعداد تحصیلی دکتری
نکات مهم در یادگیری درس استعداد تحصیلی
گام اول: آشنایی با سبک سوالات
برای شروع مطالعه و آموزش درس استعداد تحصیلی، چه به منظور آمادهسازی برای کنکور دکتری و چه برای کنکور ارشد mba، قبل از هرچیز لازم است به طور کامل با سرفصلها و نمونه سوالات بخشهای مختلف آن آشنا شوید.
هر یک از مباحث این درس در این دو آزمون، سبک خاص خود را دارند که در مقالاتی دیگر از وبلاگ نوگام به تفصیل مورد بحث قرار گرفتهاند. بنابراین توصیه میشود قبل از هر اقدامی، راجعبه هر یک از مباحث عنوانشده از این درس به طور کامل مطالعه کنید و با نمونهسوالات آن آشنایی یابید.
بیشتر بخوانید: استعداد تحصیلی دکتری چیست؟
گام دوم: انتخاب بهترین منبع آموزشی
پس از آنکه با سبک سوالات جیمت آشنا شدید، نیازمند به کارگیری منابع آموزشی مناسب به منظور یادگیری کامل این درس هستید. با این وجود توصیه میشود که به جای استفاده از «منابع» گوناگون و پراکنده، تنها از «یک منبع» جامع و کاربردی بهره ببرید. چراکه یادگیری این درس به خودی خود، زمانبر است و استفاده از چندین منبع برای آموزش آن، میتواند منجر به هدر دادن وقت و چه بسا سردرگمی بیشتر شود.
بنابراین توصیه میشود در انتخاب منبع آموزشی مناسب، حساسیت لازم را به خرج دهید تا منجر به عدم موفقیتتان در جلسه کنکور نشود. اگرچه کتابهای پرشماری در رابطه با این درس به چاپ رسیده اما عمده آنها از آموزش روان، کاربردی و همهجانبه برخوردار نیستند و به ندرت میتوان کتاب کاملاً جامعی را در بین آنها پیدا کرد.
ضمن اینکه یادگیری درس جیمت با روخوانی از روی یک کتاب نتیجهبخش نخواهد بود و ممکن است ابهامات بسیاری در جریان مطالعه خودخوان برایتان ایجاد شود. برطرف کردن هر یک از این ابهامات زمان زیادی را از شما میگیرد.
در اکثر این موارد، فکر کردن و کندوکاو بیشتر، به تنهایی کارساز نیست؛ بلکه در این شرایط نیازمند کمک گرفتن از یک فرد دیگر خواهید بود تا با توضیحاتی که از زبان او میشنوید، اشکالات خود را برطرف نمایید.
بنابراین همانطور که یادگیری ریاضیات به تنهایی دشوار و در اغلب موارد حتی غیر ممکن است؛ آموزش درس جیمت، حتی بیشتر از ریاضی، به کلاس و استاد نیاز دارد. زیرا تمامی مباحث آن به گونهای است که باید به طور تشریحی توسط یک استاد توضیح داده شود تا ابهامی باقی نماند. یادگیری درس استعداد تحصیلی در جریان کلاس، نهتنها آسانتر است، بلکه با سرعت بیشتری هم پیش میرود و آموزش باکیفیتتری را نیز به دنبال خواهد داشت.
گام سوم: یادگیری درسنامه
صرف نظر از اینکه چه نوع منبعی را برای آموزش درس استعداد تحصیلی انتخاب میکنید (کلاس آموزشی یا کتاب)، باید درسنامه و مطالب پایهای تمامی مبحثهای مورد نیازتان با زبانی گویا و سلیس، به طور کاملاً تشریحی در آن ارائه شود. درسنامه باید شامل تکنیکهای اختصاصی ویژه هر نوع سوال باشد.
بیشتر بخوانید: معرفی دروس عمومی کنکور دکتری به طور جامع
گام چهارم: حل تمرین مستمر
پس از آنکه درسنامه هر مبحث را مطالعه نموده و بر آن تسلط یافتید، نیاز به حل نمونه سوالات فراوان دارید. درس استعداد تحصیلی با تمرین و نمونه سوال، به شدت پیوند خورده است و حتی هنگام آموزش درسنامه نیز باید از نمونه سوالات مربوط به هر مبحث بهره گرفته شود.
حل تمرین فاز بسیار مهمی از آموزش این درس است؛ به طوری که باید دو تا چند برابر یادگیری درسنامه، برای حل تمرین وقت، تمرکز و انرژی بگذارید. بنابراین بسیار مهم است که منبع آموزشی انتخابیتان علاوه بر درسنامه، شامل تمرینات اختصاصی برای هر بخش باشد و تمامی این سوالات باید دارای جواب تشریحی گویا باشند.
بهترین نمونه سوالات برای تمرین درس استعداد تحصیلی، تستهای کنکوری سالهای قبل است. درس استعداد تحصیلی، تنها یک دانش حفظی یا فرمولی نیست، بلکه مبتنی بر مهارتهایی ذهنی است.
درست مثل زمانی که یک ورزشکار با تمرینات ورزشی، بازوی خود را پرورش داده و ابعاد آن را تغییر میدهد، برای درس جیمت نیاز دارید تا عضلات مغزتان پرورش یافته و بخشهای مربوط به منطق، استدلال، تجزیه و تحلیل، تجسم و غیره آن تغییر کند. ایجاد چنین تغییر ماندگاری که در طول تحصیل، کار و زندگی آیندهتان هم بسیار کارآمد خواهد بود، نیازمند آموزش صحیح و حل تمرینات ویژه است.
هرچه تمرینات بیشتری حل کنید، بهتر میتوانید بر کلیه ابعاد سوالات این درس چیره شوید و در جلسه کنکور، چیزی برایتان غریب و ناآشنا نخواهد بود. بنابراین میتوانید به سرعت روش حل هر تست را به یاد آورده و در زمان بهینه به پاسخ صحیح برسید.
گام پنجم: رفع اشکال
همانطور که گفتیم به احتمال قریب به یقین ابهامات زیادی در طول مطالعه استعداد تحصیلی برایتان پیش میآید که باید راهکار و زمانی ویژه را برای آن در نظر بگیرید. برای نمونه اگر کسی را میشناسید که به این درس اشراف کامل دارد، میتوانید به طور مستمر، هر چند وقت یکبار جلسهای با او ترتیب داده و برای رفع اشکالات خود از او کمک بگیرید.
البته کمتر کسی از این شرایط برخوردار است و بهترین راهکار در این زمینه استفاده از کمکهای اساتید کنکور ویژه این درس است که تجربه چندینساله آنها باعث میشود بتوانند مطالب را به شیوهای دقیق، روان و کاملاً قابل فهم به شما ارائه دهند.
گام ششم: شبیهسازی آزمون جیمت
پس از آموزش درسنامه و حل تمرینات گوناگون باید مطالب را خلاصهنویسی و جمعبندی کنید تا کاملاً در ذهنتان حک شود. اگر از یک منبع آموزشی مناسب استفاده کنید، ممکن است مطالب را در انتها به صورت طبقهبندی و جمعبندیشده برایتان آماده کرده باشد.
بعد از جمعبندی، نوبت شبیهسازی فضای آزمون است. به این شیوه که از آزمونهای سالهای قبل بهره بگیرید و در شرایطی درست مشابه آزمون، تلاش کنید تا در طول همان بازه زمانی که در کنکور برای درس جیمت در نظر گرفته میشود، به تمامی سوالات آن جواب دهید. در روزهای نزدیک به آزمون، هر بار مجموعه تستهای یکی از سالهای گذشته را انتخاب و سعی کنید در این شرایط به آنها پاسخ دهید.
نحوه خواندن استعداد تحصیلی
نکته بسیار مهمی که در خواندن درس استعداد تحصیلی وجود دارد، این است که نباید وقتی مطالعه یک مبحث را تمام کردید، آن را کنار بگذارید. برای آموزش هر مبحث، ابتدا درسنامه را یاد بگیرید؛ سپس تمرینات مربوط به آن را حل کنید.
اما هنگام مطالعه و به خصوص در پایان هر یک از مباحث بعدی، دوباره به جمعبندی مباحث پیشین رجوع کنید، آنها را مرور کنید و تمرینات جدیدی را در رابطه با آن مباحث نیز حل کنید. توصیه میشود از یک برنامه زمانی مستمر برای حل تمرینات مباحث مختلف بهره ببرید.
برای نمونه بیایید روی بخش درک مطلب که در هر دو آزمون جیمت دکتری mba و کارشناسی ارشد این رشته دیده میشود، نگاهی عمیقتر داشته باشیم. این بخش جزء مباحث آسان استعداد تحصیلی به شمار میرود و به همین دلیل توصیه میشود از آن غافل نشوید.
از آنجا که پاسخگویی به سوالات درک مطلب نیازمند مطالعه و استخراج اطلاعات مهم یک متن نسبتاً طولانی است، گاه کمی زمانبر خواهد بود. نکته حائز اهمیت این است که بدون مطالعه کامل متن مورد نظر قادر نخواهید بود به سوالات مربوطه پاسخ دهید؛ بنابراین به فکر مطالعه سرسری متنها نباشید.
برای موفقیت در سوالات این بخش، تمرین متنخوانی را پیشنهاد میکنیم. لازم است تمرین کنید تا تمام تمرکز خود را هنگام مطالعه روی متن قرار دهید تا با یکبار خواندن آن تمامی اطلاعات اساسی آن در ذهنتان ثبت شود و نیاز به مطالعه مجدد نداشته باشید.
برای این بخش روی دایره واژگان خود کار کنید. با تمرین روی متون متفاوت، توانایی خود را در تشخیص موضوع کلی و نکات مهم هر متن افزایش دهید. سعی کنید در هر متن، جزئیات اصلی را که با مفهوم مرکزی متن تناسب دارد، نسبت به مطالب کماهمیتتر، متمایز کنید.
اگر با متن دشواری مواجه شدید که فهمیدن آن برایتان سخت است، وقت خود را با مطالعه چندباره متن تلف نکنید. در عوض به صورت سوالات دقت کنید و سعی کنید لغات به کار رفته در صورت سوال یا هممعنیهایش را در داخل متن بیابید و روی آن قسمت از متن تمرکز کنید.
طبق نکتهای که بالاتر ذکر شد، حتی بعد از اتمام مطالعه این فصل و حل تمرینات آن، سعی کنید تا رسیدن به زمان برگزاری آزمون، هر هفته روی دو الی سه متن مربوط به درک مطلب جیمت کار کنید.
بیشتر بخوانید: منابع زبان عمومی کنکور دکتری
برنامه ویژه مجموعه آموزشی نوگام برای درس استعداد تحصیلی
با توجه به لزوم یادگیری درس استعداد تحصیلی از طریق کلاسهای آموزشی جامع، مجموعه آموزشی نوگام از نویسنده برترین کتابهای جیمت کنکور MBA، کمک گرفته است تا فضایی را برای آموزش این درس در بستر کلاس، برای داوطلبان آزمونهای ارشد و دکتری mba فراهم نماید.
جناب آقای استاد امیر عرفانیان که در کتابهای خود، توضیحات سلیسی را در درسنامه و پاسخهای تشریحی تمرینات جیمت دکتری و ارشد، ارائه دادهاند؛ در این برنامه ویژه با مجموعه آموزشی نوگام همکاری دارند.
کلاسهای آموزشی جیمت دکتری و ارشد نوگام، شامل سه کلاس درس و تست، حل تمرین و نکته تست است که با شرکت در آنها به کتاب یا منبع آموزشی دیگری نیاز نخواهید داشت و تنها جزوهای که استاد در اختیار داوطلبان قرار میدهد، کفایت میکند.
در این کلاسها، درسنامه مربوط به هر مبحث، به طور کامل و با شیوهای روان و قابل فهم به دانشجویان تدریس میشود. سپس تمرینات پرشمار متنوعی که عمدتاً از نمونهسوالات کنکورهای قبلی است با توضیح تشریحی برای داوطلبان حل میگردد. در پایان هر مبحث، مطالب به شیوهای جامع جمعبندی شده و در اختیار دانشجویان قرار میگیرد.
پس از اتمام هر جلسه از کلاسها، زمانی مختص رفع اشکال در نظر گرفته میشود تا داوطلبان بتوانند تمامی ابهامات فردی خود را به یاری استاد برطرف نمایند. این کلاسها بر مبنای آموزش متدها و تکنیکهای کنکوری اختصاصی پیش میرود که استاد مجرب کلاس، به مدد سالها تجربه در تدریس استعداد تحصیلی به داوطلبان کنکور، به آن دست یافته است. مجموعه آموزشی نوگام شرکت در این کلاسها را به عنوان بهترین منبع آموزشی جیمت کنکور دکتری و ارشد mba به شما عزیزان پیشنهاد میکند.
سوالات متداول
- مهمترین مسئله در مطالعه استعداد تحصیلی برای کنکور چیست؟
مهمترین نکته در مطالعه این درس، تمرین بسیار و بهرهگیری از آموزشهای یک استاد حرفهای است.
- در صورت آشنایی نسبی با مطالب پایهای جیمت میتوان در کلاسهای جیمت نوگام شرکت کرد؟
اگر از قبل با درسنامه اولیه آشنایی داشته باشید، میتوانید تنها کلاس حل تمرین و یا نکته و تست جیمت را انتخاب کنید.
- تفاوت کلاس درس و تست با کلاس نکته و تست جیمت در چیست؟
در کلاس درس و تست درسنامه اولیه هر فصل در کنار تستهای ساده با داوطلبان کار میشود. کلاس نکته و تست مخصوص داوطلبانی است که قبلاً به تسلط کافی رسیدهاند و نیازمند یادگیری تکنیکهای کنکوری، ارتقای مهارت تستزنی و حل تستهای پیشرفته هستند تا به رتبههای برتر دست یابند.
Amir 29 مهر 1402
ممنونم از مطالب مفیدتون
خورشید 3 آبان 1402
بهترین روش مطالعه شرکت در کلاس دکتر عرفانیانه 🙂 وگرنه اون همه منابع بصورت تنهایی خیلی کار رو سخت میکنه؛ استاد دونه دونه مطالب رو باز میکنن میگن خداروشکر
رامیلا 3 آبان 1402
سلام و عرض ادب
مقاله جامعه ای بود.
من هنوز شروع به مطالعه استعداد تحصیلی نکردم
میتونم خودمو برسونم ؟
فکر میکنم تلاشم بی فایدست
محمدرضا 5 آبان 1402
استاد عرفانیان واسه استعداد بی نظیره
Shiiiiva 5 آبان 1402
پکیج استعدادتون واقعا کامل و بی نظیر هست
خانم طاهری 6 آبان 1402
هزینه پردیس،خودگردان برای هر ترم حدودا چقدره؟
مهسا محمدی 7 آبان 1402
سلام و وقت بخیر جهت کسب اطلاعات در این خصوص لطفا به کانال تلگرامی ما به آیدی gmatphd@ مراجه نمایید.
مهیاری 6 آبان 1402
کارشناس فروشتون گفتن کد دوم دارید برای دروس عمومی
کی شروع میشه؟
مهسا محمدی 8 آبان 1402
سلام و وقت بخیر از نیمه آبان ماه.
هستی 6 آبان 1402
تدریس استاد عرفانیان فوقالعاده است
میسوری 6 آبان 1402
من برای نکته و تست استاد عرفانیان ثبت نام کردم
دقیقا کی استارت میخوره؟
مهسا محمدی 8 آبان 1402
سلام و وقت بخیر نوگامی عزیز. حدودا از دی ماه.
فاطمه 7 آبان 1402
جذابترین کلاس هر هفته🤩
مریم 8 آبان 1402
آیا بهتره که برای این درس ابتدا درسنامه مطالعه بشه بعد تست زده بشه..یا در قالب تست ها یادگیری ایجاد میشه?