یکی از مهمترین و سرنوشتسازترین مراحل کنکور کارشناسی ارشد، انتخاب رشته است. هر ساله داوطلبان بسیاری در کنکور کارشناسی ارشد رشتههای مختلف شرکت میکنند. برخی از این داوطلبان بعد از دریافت کارنامه خود متوجه میشوند که مجاز به انتخاب رشته شدهاند. این دسته از متقاضیان باید با مطالعه دفترچه راهنما، اطلاعاتی در مورد نحوه انتخاب رشته کسب نمایند و سپس کد رشته محلها را مطابق با اصول خاص و البته علایق خود در فرم مربوطه ثبت کنند. مرکز آموزشی نوگام در ادامه به بررسی انتخاب رشته کارشناسی ارشد میپردازد.
فهرست مقاله
- فرآیند انتخاب رشته ارشد
- فرمهای انتخاب رشته کارشناسی ارشد
- ردهبندی دورههای مختلف از لحاظ اعتبار
- کد رشته محلها در انتخاب رشته کارشناسی ارشد
- فاکتورهای تاثیرگذار در اولویتبندی کد رشته محلها
- انتخاب رشته بر اساس رتبه؟
- نیمسال اول یا نیمسال دوم
- سهمیههای کنکور کارشناسی ارشد
- انتخاب رشته کارشناسی ارشد در نوگام
- نتیجهگیری
- سوالات متداول
فرآیند انتخاب رشته ارشد
داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته کنکور ارشد میشوند، باید با در نظر گرفتن ظرفیت محدود دانشگاهها در مقطع ارشد، کسب اطلاعات در مورد کارنامه اولیه و مشاوره درست و اصولی شانس قبولی خود را افزایش دهند. این افراد باید در موعد مقرر برای انتخاب رشته و گرایش مورد نظر خود در دانشگاههای سراسری و آزاد اقدام نمایند. این فرایند برای دانشگاههای سراسری اعم از روزانه، نوبت دوم (شبانه)، غیر انتفاعی، پیام نور و پردیس خودگردان در سایت سازمان سنجش و برای دانشگاه آزاد در سایت azmoon.org انجام میگیرد.
شما متقاضیان گرامی این را میدانید که میتوانید ظرفیت کد رشته محلها در هر مجموعه امتحانی را در دفترچه انتخاب رشته ارشد مشاهده نمایید اما آنچه از اهمیت زیاد و حساسیت بالایی برخوردار است، چیدمان اولویتهای داوطلب است. لازم به ذکر است که دفترچه انتخاب رشته شامل شرایط و ضوابط لازم برای انجام انتخاب رشته و لیست کد رشته محلهای دارای ظرفیت، شرايط دانشگاهها و مؤسسات و فرمها و… است. شما متقاضیان گرامی باید پیش از انجام انتخاب رشته، مطالب دفترچه انتخاب رشته را با دقت زیادی مطالعه کنید و سپس با آگاهی کافی و اطلاعات کامل اقدام به انتخاب رشته نمایید. بازه زمانی در نظر گرفته شده برای این فرایند توسط اطلاعیه سازمان سنجش اعلام میشود.
فرمهای انتخاب رشته کارشناسی ارشد
برای داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته در مقطع کارشناسی ارشد هستند، فرم انتخاب رشته در نظر گرفته میشود. یکی از آنها فرم انتخاب رشته مربوط به دانشگاههای سراسری و دیگری انتخاب رشته مربوط به دانشگاه آزاد است. فرم انتخاب رشته دانشگاه سراسری شامل تمامی دورهها به جز دورههای متعلق به دانشگاه آزاد میشود. دورههای متعلق به دانشگاه سراسری شامل دورههای روزانه، نوبت دوم (شبانه)، پیام نور، غیرانتفاعیها، مجازی و پردیسهای خودگردان است. فرم انتخاب رشته دانشگاه آزاد شامل واحدهای مختلف دانشگاههای آزاد خواهد شد.
دورههای روزانه
دورههای روزانه دانشگاه سراسری از لحاظ اعتبار، بالاترین مرتبه را دارند که البته این موضوع به دانشگاه و گرایش نیز بستگی دارد اما با فرض ثابت بودن دانشگاه و گرایش، دورههای روزانه نسبت به سایر دورهها از ارزشمندی بیشتری برخوردار هستند.
دورههای نوبت دوم (شبانه)
دورههای نوبت دوم همان دورههایی هستند که تا چند سال پیش آنها را با نام دورههای شبانه میشناختیم. این دورهها نیز دارای اعتبار بالایی هستند. در حقیقت دوره نوبت دوم مانند دورههای روزانه هستند اما شامل هزینه است یعنی دانشجو باید برای دوره شبانه شهریه پرداخت کند. تحصیل در دوره شبانه در مدرک فارغالتحصیلی قید نخواهد شد و مدرک کارشناسی ارشد دانشجویان دوره نوبت دوم مانند مدرک دوره روزانه خواهد بود.
پیام نور
دورههای پیام نور دورههای حضوری هستند، اما بعضی واحدهای پیام نور به صورت خودخوان هستند یعنی داوطلبی که در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور پذیرفته میشود، باید به مطالعه منابعی که به او معرفی میشود بپردازد و صرفاً باید در امتحان پایان ترم شرکت کند و به صورت حضوری امتحان دهد.
دورههای غیرانتفاعی
آنچه شما داوطلبان کارشناسی ارشد باید بدانید این است که در حالت کلی دورههای غیرانتفاعی از لحاظ ارزشمندی در درجه پایینتری نسبت به دوره روزانه و نوبت دوم قرار میگیرند.
دورههای مجازی
دورههای مجازی همان دورههایی هستند که به صورت غیر حضوری برگزار میشوند. در حقیقت کلاسهای این دورهها به صورت آنلاین است. دورههای مجازی به دو صورت مجازی دولتی و مجازی غیرانتفاعی ارائه میشود. دورههای مجازی دولتی به دورههایی گفته میشود که متولی آن دانشگاههای دولتی هستند. به عنوان مثال برگزارکننده دوره مجازی دانشگاه تهران، دانشگاه تهران میباشد. دورههای مجازی غیرانتفاعی به دورههای مجازی گفته میشود که متولی آن موسسات غیرانتفاعی هستند. به عنوان مثال برگزار کننده دوره مجازی غیرانتفاعی علم و فرهنگ، دانشگاه غیرانتفاعی علم و فرهنگ است.
دورههای پردیس خودگردان
آنچه شما داوطلبان مقطع کارشناسی ارشد باید بدانید این است که شهریه دورههای پردیس خودگردان بالا است. پردیسهای خودگردان از لحاظ شهریه گرانترین دورهها محسوب میشوند اما معمولاً کیفیت علمی بسیار بالا و خوبی دارند. میتوان گفت که کیفیت علمی دورههای پردیس خودگردان متعلق به دانشگاههای برتر کشور، کیفیتی بسیار بالا دارند و در حد دانشگاههای روزانه و شبانه هستند. داوطلب برای تحصیل در دورههای پردیس خودگردان باید شهریه بالایی را پرداخت نماید. نکته لازم به ذکر این است که لفظ پردیس خودگردان در مدرک کارشناسی ارشد برخی از دانشگاهها و در برخی از رشتهها قید نمیشود.
ردهبندی دورههای مختلف از لحاظ اعتبار
در حالت کلی میتوان گفت که بالاترین اعتبار متعلق به دورههای روزانه و نوبت دوم (شبانه) است. پس از آن پردیسهای خودگردان اعتبار بالایی دارند. بعد از آن دورههای غیرانتفاعی اعتبار خوبی دارند و در نهایت دورههای پیام نور و مجازی از اعتبار کمتری برخوردار هستند. البته گاهی مشاهده شده است و این احتمال وجود دارد که برخی از داوطلبان کد رشته محل مربوط به یک دانشگاه غیرانتفاعی را بالاتر از دورههای روزانه بزنند اما در حالت کلی دورهها به ترتیبی که ذکر شد، معتبر میباشند.
کد رشته محلها در انتخاب رشته کارشناسی ارشد
کد رشته محل از تلاقی ۳ موضوع به دست میآید که شامل نوع دوره، دانشگاه و گرایش است. این سه در کنار هم یعنی نوع دوره، دانشگاه و گرایش عملاً یک کد رشته محل را تشکیل میدهند. داوطلبان هر رشته باید کد رشتههای مربوط به خود را اولویتبندی کنند. بنابراین میتوان گفت که انتخاب رشته کارشناسی ارشد چینش و یا اولویتبندی کد رشته محلها است. به عنوان مثال رشته MBA یا همان مدیریت کسب و کار را در نظر بگیرید؛ یکی از کد رشته محلها برای MBA، دوره روزانه دانشگاه تهران گرایش بازاریابی است. کد رشته محل دیگر میتواند نوبت دوم (شبانه) دانشگاه علامه گرایش رفتار سازمانی و منابع انسانی باشد. پردیس خودگردان دانشگاه امیرکبیر گرایش مالی یک کد رشته محل دیگر برای مدیریت کسب و کار محسوب میشود.
بنابراین آنچه که داوطلب در انتخاب رشته کارشناسی ارشد با آن روبهرو است، چینش یا اولویت بندی و یا همان مرتب کردن کد رشته محلها است. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، کد رشته محل تلاقی ۳ فاکتور نوع دوره، دانشگاه و گرایش است. هر کدام از مشاورین متخصص در انتخاب رشته نوگام با توجه به رشتهای که در آن تخصص دارند، برای انتخاب رشته با داوطلب مشاوره خواهند داشت. این مشاورین مجرب کد رشته محلها را برای داوطلب مقایسه میکنند و با توجه به علایق و ترجیحات او این چینش کد رشته محلها صورت میگیرد.
فاکتورهای تاثیرگذار در اولویتبندی کد رشته محلها
- کیفیت علمی دوره: یکی از فاکتورهای تأثیرگذار در اولویتبندی کد رشته محلها، کیفیت علمی دوره است. یعنی دورهای که آن دانشگاه برگزار میکند چقدر از لحاظ علمی جامعیت دارد و چه کیفیت بالایی برخوردار است. در حقیقت مهمترین فاکتور برای چینش کد رشته محلها، همین کیفیت علمی دوره محسوب میشود.
- برند: فاکتور بعدی که شما داوطلبان گرامی باید هنگام چینش کد رشته محلها به آن توجه نمایید، برند است. در حقیقت فاکتور برند آنقدر مهم است که برخی از داوطلبان هنگام اولویتبندی، کد رشته محلی که از کیفیت علمی پایینتری برخوردار است اما برند بالاتر و ارزشمندتری دارد را بالاتر میدانند.
- موضوع مالی: فاکتور تاثیرگذار دیگر در چینش کد رشته محلها، موضوع مالی است. داوطلب برای تمام دورهها به جز دورههای روزانه باید شهریه پرداخت نماید. یعنی ادامه تحصیل در دورههای نوبت دوم، پیام نور، دورههای غیرانتفاعی، دورههای مجازی و دورههای پردیس خودگردان شامل هزینه خواهد بود. البته باید بدانید که هزینه مربوط به هر کدام از این دورهها متفاوت است؛ معمولاً پردیسهای خودگردان شهریه بالاتر و دورههای پیام نور و مجازی شهریه پایینتری دارند. اگر شما داوطلبی هستید که پرداخت هزینه شهریه دانشگاه برای شما مهم است، حتماً باید به این فاکتور نیز توجه نمایید.
- اساتید دوره: فاکتور دیگری که باید به آن توجه شود، اساتید دوره هستند. این موضوع خیلی مهم است که داوطلب دانشگاههایی را انتخاب نماید که از اساتید توانمندتر، معروفتر و بروزتری برخوردار باشند. این موضوع آنقدر برای برخی از داوطلبان اهمیت دارد که آنها به خاطر حضور چند استاد، کد رشته محلهای دانشگاهی که اساتید برتری در آن تدریس میکنند را بالاتر از دانشگاههای دیگر دانستند.
- فضای محیط علمی دانشگاه: فضا و اتمسفری که بر محیط علمی دانشگاه حاکم است یکی از فاکتورهایی است که داوطلبان باید به آن توجه کنند. به عنوان مثال ممکن است که برخی از دانشگاهها دارای فضای حفاظتی و حراستی خاصی هستند که برخی از داوطلبان با آن محیط ارتباط خوبی برقرار نمیکنند. بعضی از دانشگاهها مانند دانشگاه شهید بهشتی نیز آنقدر فضای خوب و مثبتی دارند که تقریباً همه دانشجویان از جو و فضای این دانشگاه راضی هستند و همواره از آن به خوبی یاد میکنند.
فاکتورهای بسیار دیگری نیز وجود دارند که داوطلب میتواند در اولویتبندی و چینش کد رشته محلها در انتخاب رشته به آن دقت کند اما آن فاکتورها شخصی هستند و متناسب با سلیقه داوطلب تصمیم گیری خواهد شد. به عنوان مثال ممکن است که یک داوطلب بخواهد حتماً در شهر محل سکونت یا استان خودش ادامه تحصیل بدهد. در این حالت دانشگاههایی که در خارج از شهر یا استان این داوطلب هستند، کنار گذاشته میشوند. برخی از داوطلبان صرفاً قصد ادامه تحصیل در دورههای روزانه را دارند یا برخی دیگر فقط تمایل به ادامه تحصیل در دانشگاههای برند هستند و… اینها موضوعاتی شخصی و سلیقهای هستند که متقاضی با توجه به علایق و خواستههای خود باید مطابق با آنها اقدام به انتخاب رشته نماید.
انتخاب رشته بر اساس رتبه؟
بسیاری از داوطلبان مقطع کارشناسی ارشد همواره این سوال را میپرسند که با توجه به رتبهای که من کسب کردهام، در کدام دانشگاه قبول میشوم؟ این موضوع برای بسیاری از داوطلبان، سوال مهمی محسوب میشود و همواره به دنبال پاسخ درستی برای آن هستند. اما آنچه مهم است این است که این سوال در انجام فرایند انتخاب رشته تأثیرگذار نیست.
تصور اینکه یک داوطلب با رتبهای که کسب کرده است در کدام دانشگاه قبول میشود، در انتخاب رشته کارشناسی ارشد تأثیر نخواهد داشت زیرا داوطلب باید هنگام انتخاب رشته، کد رشته محلها را مطابق با الویتهای خود چینش کند. بنابراین متقاضی باید اطلاعات کاملی در مورد دانشگاههای مختلف، کد رشته محلهای مختلف، گرایشها و انواع دورهها داشته باشد. در این صورت داوطلب میتواند این مقایسه را به درستی انجام دهد. این یعنی اگر ترجیحات رتبه ۱ کنکور و رتبه ۱۰۰۱ کنکور یکسان باشند، انتخاب رشته یکسانی خواهند داشت.
نیمسال اول یا نیمسال دوم
اگر دفترچه انتخاب رشته کارشناسی ارشد را مشاهده نمایید، متوجه میشوید که برخی از کد رشته محلها متعلق به برخی دیگر متعلق به نیمسال دوم هستند. دورهای که متعلق به نیمسال اول باشد از مهر ماه آغاز خواهد شد و دورهای که متعلق به نیمسال دوم است، از ترم زمستان آغاز میشود.
سهمیههای کنکور کارشناسی ارشد
نکته دیگری که هنگام انتخاب رشته باید به آن توجه کرد سهمیههای کنکور کارشناسی ارشد است که شامل سهمیه رزمندگان و ایثارگران در دو دسته کلی ۵ درصد و ۲۵ درصد میباشد. این سهمیهها مربوط به داوطلبانی است که اقوام درجه یک آنها ایثارگر و رزمنده بودند. این سهمیهها در بهتر قبول شدن داوطلب تأثیرگذار خواهند بود. آنچه باید بدانید این است که استفاده از این سهمیهها به ضرر متقاضی نخواهد بود و ممکن است که سودمندی کم و یا حتی زیادی برای او داشته باشد. بدیهی است که سهمیه ۲۵ درصد از ۵ درصد بهتر است. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که افرادی که دارای سهمیه هستند در سهمیه مربوط به خود با افرادی که دارای آن سهمیه هستند، به رقابت میپردازند.
انتخاب رشته کارشناسی ارشد در نوگام
مرکز آموزشی نوگام سرویسی مفید و ارزشمند را برای انتخاب رشته کارشناسی ارشد داوطلبان در نظر گرفته است. تیم متخصصی برای مشاوره در انتخاب رشته ارشد در رشتههای مختلف برای داوطلبان تعیین شدهاند که آنها را در این امر سرنوشتساز راهنمایی میکنند. انتخاب رشته کار آسانی نیست و نیاز به مشاوره و راهنمایی افرادی متخصص دارد که میتوانند با انتخاب گزینهها و اولیتبندیهای درست، موفقیت شما را به ارمغان بیاورند.
اگر شما باید برای انتخاب رشته ارشد اقدام نمایید، حتماً از خدمات انتخاب رشته نوگام بهره برید. در دوره مشاوره خصوصی انتخاب رشته ارشد مشاوران این مجموعه با توجه به رعایت نکات و تکنیکهای مهم و در نظر گرفتن رقابت بالا در بین داوطلبان، مسیر راهیابی به دانشگاه مورد نظرتان را برای شما هموار خواهند کرد. اعضای تیم متخصص و حرفهای انتخاب رشته نوگام که ازرتبههای برتر کنکور سالهای قبل هستند با تجربه کافی، مشاورهای اصولی را در کارگاه خصوصی انتخاب رشته ارشد به شما دوستان گرامی ارائه میدهند.
نتیجهگیری
انتخاب رشته یکی از مهمترین مراحل کنکور کارشناسی ارشد محسوب میشود. برای انتخاب رشته باید به فاکتورهای زیادی از جمله نوع دوره، کیفیت علمی دوره، چینش کد رشته محلها، اساتید دوره و… توجه کرد. مجموعه نوگام با تیم مجرب و حرفهای انتخاب رشته به شما داوطلبان گرامی کمک میکند که رشته خود را به درستترین شیوه ممکن انجام دهید و فرم انتخاب رشته کارشناسی ارشد خود را پر کنید. با مجموعه نوگام تماس بگیرید و از خدمات این مجموعه مانند مشاوره خصوصی انتخاب رشته ارشد سراسری و مشاوره خصوصی انتخاب رشته ارشد آزاد برای انتخاب رشته مطلع شوید. برای شما چه فاکتورهایی در انتخاب رشته ارشد اهمیت دارد؟
سوالات متداول
- آیا انتخاب رشته ارشد در سایت سازمان سنجش دارای هزینه است؟ خیر، انتخاب رشته کارشناسی ارشد در سایت سازمان سنجش هیچ هزینهای برای داوطلب نخواهد داشت. اگر هنگام ثبت نام برای کنکور ارشد، هزینه انتخاب رشته دورههای غیرانتفاعی و پیام نور را پرداخت نکرده باشید، موقع انتخاب رشته باید پرداخت نمایید.
نظرات