راهکارهایی جهت رفع خستگی در زمان مطالعه
شاید شما هم از برخیها شنیده باشید که مطالعه برای آنها مثل قرص خواب میماند! این افراد ناخودآگاه پس از یک مطالعه کوتاه دچار خستگی و خواب آلودگی میشوند و حتی گاهی هم معتقد هستند که این خواب آلودگی هنگام مطالعه امری ذاتی است. اما آیا واقعا اینگونه است؟ قطعا پاسخ خیر است چرا که احساس خواب آلودگی در حین مطالعه ناشی از خستگی ذهن بوده و به همین دلیل می توان با راهکارهایی جهت رفع خستگی ذهن، از این اتفاق پیشگیری کرد. اگر شما هم چنین مشکلی را در زمان مطالعه دارید، کافی است تا انتها با ما همراه باشید تا راهکار هایی را در این باره خدمت شما عزیزان ارائه دهیم:
هدف داشته باشید.
نه تنها در هنگام مطالعه بلکه در تمامی جنبههای زندگی اگر هدف داشته باشید، انگیزه دو چندانی خواهید داشت. یکی از راهکارهای افزایش تمرکز در زمان مطالعه، تعیین اهداف کوتاه مدت و بلند مدت است. بر این اساس فرد با مشخص کردن اهداف سعی در ایجاد انگیزه و به دنبال آن تلاش برای رفع خستگی ذهن است. به طور مثال اگر هدف گذاری کنید که در دو ساعت آینده یک فصل مشتق از ریاضیات را باید تمام کنید، قطعا ذهن به دنبال رسیدن به آن هدف در کنار شما تلاش می کند و همین موضوع خود سبب عدم خستگی ذهن خواهد شد.
ساعت خواب خود را تنظیم کنید.
به منظور آماده کردن ذهن جهت مطالعه بهتر است که یک روتین منظم روزانه داشته باشید که یکی از جنبههای این برنامه مربوطه، به ساعت خواب و بیداری است. بر این اساس تاکید می شود، که سعی داشته باشید هر روز در یک ساعت مشخصی خوابیده و در یک ساعت مشخصی بیدار شوید؛ به این ترتیب ذهن به ساعت خواب، بیداری و نیز مطالعه عادت پیدا میکند و دچار خستگی نمیشود.
از صبحانه خوردن غافل نشوید.
همانطور که میدانید یکی ار اصلیترین وعدههای تغذیه مربوط به تغذیه اول روز و یا همان صبحانه است. مصرف صبحانه سالم و مقوی باعث میشود تا انرژی ذهن و جسم برای داشتن یک روز پر کار افزایش پیدا کند. معمولا کسانی که از این وعده غافل میشوند، در زمان مطالعه به سرعت دچار خستگی و خواب آلودگی خواهند شد.
بین ساعت های مطالعه استراحت داشته باشید.
به طور طبیعی اگر ذهن ساعتهای متمادی به فعالیت مشغول باشد، ناخودآگاه دچار خستگی شده و در اینگونه مواقع قدرت یادگیری به شدت کاهش پیدا میکند. پیشنهاد ما برای جلوگیری از خستگی ذهن در زمان مطالعه این است که بین بازه های زمانی مطالعه، حتما یک استراحت هر چند کوتاه داشته باشید؛ با این کار ذهن فرصت پیدا میکند که خود را بازسازی کرده و برای یادگیری بیشتر خود را آماده کند.
افکار منفی را از خود دور کنید.
بدترین نوع سم برای ذهن و حتی جسم، افکار منفی است. افکاری مانند بدبینی، خشم و یا ناامیدی میتواند به طور کامل انگیزه را از بین برده و ادامه کار را دشوار کند. اگر می خواهید ذهن خود را از خستگی در زمان مطالعه دور کنید، سعی کنید افکار منفی را حذف کرده و افکار امیدوارکننده را جایگزین کنید. خود را هیچگاه با دیگران مقایسه نکنید و روزانه متنهای انگیزشی بخوانید تا به این طریق ذهنی آماده و سر حال برای مطالعه داشته باشید.
تغذیه مناسب داشته باشید.
از دیگر راهکارهایی جهت رفع خستگی در زمان مطالعه میتوان به داشتن تغذیه مناسب اشاره کرد؛ جاییکه تمامی مواد تغذیه ضروری برای بدن گنجانده میشود. گاهی یکی از دلایلی که فرد در زمان مطالعه به سرعت دچار خستگی میشود، کمبود مواد ویتامینی، املاح معدنی و یا مواد پروتئینی در بدن است به همین دلیل پیشنهاد میشود که وعدههای غذایی سالم را به همراه میان وعدههای مقوی در برنامه روزانه خود داشته باشید.
ورزش کنید.
گاهی خستگی جسمی دلیلی برای خستگی ذهن خواهد بود، به همین دلیل قطعا یک ورزش سبک به مدت کوتاه میتواند جسم و حتی ذهن را استراحت دهد. اگر میخواهید از شر خستگی های ذهن در هنگام مطالعه راحت شوید، روزانه یک ورزش سبک و اما منظم داشته باشید؛ به این معنا که مثلا روزانه ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت در یک زمان مشخص بدن خود را ورزش دهید. قطعا بدن آماده و سالم میتواند ذهن آمادهای را به به دنبال داشته باشد بنابراین از این مورد نیز به عنوان یکی دیگر از راهکارهایی جهت رفع خستگی در زمان مطالعه غافل نشوید.
مکان مناسبی را برای مطالعه انتخاب کنید.
انتخاب مکان مناسب برای مطالعه یکی از اصلیترین پارامترها برای داشتن مطالعه مفید است. مکانی را که برای مطالعه انتخاب میکنید باید دارای شرایط فیزیکی مناسب برای مطالعه باشد که از جمله این شرایط میتوان به داشتن نور کافی اشاره کرد؛ بر این اساس نور اتاق باید به گونهای تنظیم شود که چشم را دچار خستگی و خواب آلودگی نکند. همچنین اینکه یک اتاق شلوغ قطعا دارای سوژه های زیادی برای جلوگیری از تمرکز خواهد بود.
اتاق مطالعه باید از لحاظ سر و صدا نیز در وضعیت مناسبی باشد؛ به طوریکه شدت صداهای اطراف در آن به کمترین میزان ممکن برسد. برخیها عادت دارند که مطالعه خود را به روی تخت خواب موکول میکنند! طبیعی است اگر ذهن تخت خواب را فقط مکانی برای استراحت تشخیص دهد؛ به همین دلیل در این حالت ذهن به دنبال راهی برای فرار از مطالعه و قرار گرفتن در حالت خواب خواهد بود.
اصل تنوع در مطالعه را رعایت کنید.
زمانیکه ذهن برای ساعتهای طولانی به یادگیری یک مبحث تکراری مشغول باشد، دچار خستگی میشود و این امر کاملا طبیعی است؛ به همین دلیل پیشنهاد میشود که تنوع را در مطالعه مباحث مختلف رعایت کنید. منظور از تنوع در مطالعه این است که در طول روز بیشتر از یک مطلب درسی را مطالعه کنید تا به این طریق ذهن خود را متوجه تنوع کرده باشید. طبیعتا اگر ذهن متوجه این تنوع و تازگی شود، کمتر دچار خستگی میشود و همین موضوع خود قدرت یادگیری را افزایش میدهد.
راهکارهایی جهت رفع خستگی در زمان مطالعه را به صورت مداوم امتحان کنید.
لازمه هر نوع موفقیتی، تمرین و ممارست است. به همین دلیل لازم است یادآور شویم که راهکارهایی جهت رفع خستگی در زمان مطالعه تنها با یک بار انجام، نتیجه مطلوبی را در پی ندارند بلکه نیاز به تکرار و تمرین خواهند داشت. اگر یک بار این راهکارها را امتحان کردید و نتیجه مطلوب ندیدید، اصلا ناامید نشوید و چندین و چند بار دیگر این راهکارها را امتحان کنید تا در نهایت ذهن خود را آماده تغییر ببینید.
برنامه ریزی منظمی داشته باشید.
یکی از اصلیترین مشکلاتی که افراد و به خصوص داوطلبان کنکور دارند، عدم برنامهریزی منظم و اصولی است که همین موضوع خود سبب بیانگیزگی برای مطالعه خواهد یود. اگر شما هم میخواهید انگیزه مضاعفی را برای مطالعه داشته باشید، نیاز به یک برنامهریزی اصولی و متناسب با شرایط خود را دارید؛ قطعا با رعایت این موضوع از خستگی های مداوم در زمان مطالعه به دور خواهید بود. فراموش نکنید که برای این کار باید از یک مشاور باسابقه کمک بگیرید تا بتوانید خود را در مسیر رقابت با رقبا حفظ کنید.
با درس ارتباط برقرار کنید.
گاهی عدم ارتباطگیری با مطالب درسی موجب میشود تا ذهن به سرعت احساس خستگی کند و نتواند کارکرد مناسبی را در یادگیری تجربه کند. حال منظور از این نوع ارتباط گیری چیست؟ شاید شما هم تا به حال تجربه کرده باشید که یک مطلب درسی را نتوانستهاید بفهمید و به همین دلیل آن را حفظ کردهاید اما در مدت زمان کوتاهی مجددا آن را فراموش کردهاید؛ این موضوع همان عدم ارتباطگیری مناسب با مطلب درسی است.
به منظور حفظ آمادگی ذهن و پیشگیری از خستگی زودرس آن میبایست مطالب مورد نظر را به خوبی درک کرده و به نوعی ارتباط درستی با آن برقرار کرد؛ قطعا به این واسطه ذهن احساس کارآمدی کرده و از مطالعه لذت میبرد.
سخن پایانی
حال که با راهکارهایی جهت رفع خستگی در زمان مطالعه آشنا شدید، باید بدانید که رسیدن به این آمادگی ذهنی و جسمی نیاز به داشتن یک برنامه اصولی و منظم دارد. قطعا پس از کسب مهارت در آماده نگه داشتن ذهن، مطالعه و یادگیری بسیار شیرینتر خواهد شد که البته برای این منظور همراهی یک پشتیان مجرب و کاربلد بسیار پر اهمیت تلقی میشود.
تیم حاضر در مرکز آموزشی نوگام با کسب سالها تجربه موفق در خدماترسانی به داوطلبان کنکور، در تمامی این مسیر پشتیبان شما خواهد بود. همچنین اینکه این مجموعه با برگزاری کلاسهای آنلاین و دورههای آموزشی در کنار ارائه مشاوره رایگان توانسته است پکیج کاملی از پارامترهای لازم برای رسیدن به موفقیت را در اختیار شما همراهان عزیز قرار دهد.
سوالات متداول:
زمانیکه ذهن برای ساعت های طولانی به یادگیری یک مبحث تکراری مشغول باشد، دچار خستگی میشود و این امر کاملا طبیعی است؛ به همین دلیل پیشنهاد میشود که تنوع را در مطالعه مباحث مختلف رعایت کنید. منظور از تنوع در مطالعه این است که در طول روز بیشتر از یک مطلب درسی را مطالعه کنید تا به این طریق ذهن خود را متوجه تنوع کرده باشید. طبیعتا اگر ذهن متوجه این تنوع و تازگی شود، کمتر دچار خستگی میشود و همین موضوع خود قدرت یادگیری را افزایش میدهد.
- داشتن نور کافی به گونهای که چشمهارا دچار خستگی و خواب آلودگی نکند.
- از لحاظ سر و صدا نیز در وضعیت مناسبی باشد ، به طوریکه صداهای اطراف در آن به کمترین میزان ممکن برسد.
علیرضا حاتم 9 تیر 1402
اطلاعات پرباری بود خیلی متشکرم
niloofar.sameri74 9 تیر 1402
سلام وقت بخیر
من برنامه ریزی هامو اینجورین
که با درس سنگین شروع میکنم بعد درس هارو به مرور سبک میکنم هرروز هم ۳ تا کتاب بیشتر نمیتونم بخونم و در روز ۳ ۴ ساعت زمان میتونم بزارم آیا روشی برای افزایش ساعت مطالعه هم دارین ؟
مهسا محمدی 12 تیر 1402
سلام وقتتون بخیر. جهت بررسی این مورد تخصصی لطفا
ممنون از توجه شما. از طریق آیدی تلگرام با ادمین ADDDDDMIN@ ارتباط برقرار کنید و یا در لینک زیر درخواست خود را ثبت نمایید تا مشاورین نوگام در اولین فرصت با شما تماس بگیرند.
مهسا محمدی 12 تیر 1402
سلام وقتتون بخیر. جهت بررسی این مورد تخصصی لطفا از طریق آیدی تلگرام با ادمین ADDDDDMIN@ ارتباط برقرار کنید و یا در لینک زیر درخواست خود را ثبت نمایید تا مشاورین نوگام در اولین فرصت با شما تماس بگیرند.
امیررضا 10 تیر 1402
ورزش و خواب کافی همچیو اوکی میکنه
مرسی جالب بود
بذرافشان 10 تیر 1402
من همیشه رو تخت درس میخونم، واقعا اشتباهه
همینطور برنامه ریزی نامناسبی داشتم با مواردی که شما بهش اشاره کردید
فرضا من فقط یک درس رو برای بازه زمانی طولانی برای خوندن انتخاب میکنم که همین عدم تنوع در مطالعه باعث میشه من بازدهی پایینی داشته باشم
ممنونم از تیم نوگام
مرجان 16 تیر 1402
کلا به نظر من “نظم” خیلی میتونه کمک کنه. نظم در ساعت خواب؛ نظم در سلامتی بدن که منجر به ورزش میشه؛ نظم در انجام کارها که میتونیم برنامهریزی کنیم تا بهش برسیم و با انجام همه این موارد در کنار همدیگه انگیزه بیشتری میگیریم و خستگی و فرسودگی در مسیرمون کمتره. ممنون از اطلاعاتی که در اختیار دانشجوها میگذارید.
Amir 2 شهریور 1402
ممنونم از مطالب مفیدتون
ماهلین ماهانی 3 شهریور 1402
من مشکلی که دارم برای مطالعه یک متن درسی آنقدر باید یک مبحث و بخونم و تکرار کنم تا مطمان بشم یاد گرفتم بعد برم مبحث بعدی و این خیلی انرژیمو میگیره و کمتر میتونم پیش برم، مواردی که گفتین خیلی جالب بود برام، حتما امتحان میکنم.
🙏🙏🙏
امید 3 شهریور 1402
سلام وقت بخیر مقاله پر کاربردی بود.
من خودمم جرو این افرادم که با یک مطالعه کوچیک فورا خواب میاد سراغم حالا نمیدونم دلیلش چی هست، ولی حتما این موارد رعایت میکنم امیدوارم برای منم تاثیر گذار باشه
Shiiiiva 3 شهریور 1402
خیلی مطالب خوبی بود ممنون
مهرناز 3 شهریور 1402
رعایت این اصول در اصلاح سبک زندگی موثره
چه خوبه که با علم و آموزش کیفت زندگی مون روبالا نگه داریم
درود بر شما 🙏
محمدرضا محسنیان 4 شهریور 1402
زمان مفید درس خوندن من در روز دقیقا دو ساعته. دیگه تمرکزم از یه جا به بعد میره😑
فرشته 4 شهریور 1402
تنوع درسی حداقل و حداکثر در یک روز برای خود گذاشتن خوبه؟
مهسا محمدی 6 شهریور 1402
هر روشی که برای شما جواب مثبتی بدهد و بازدهی شما را بالا ببرد عالی است.
آرزو طبری 4 شهریور 1402
نظم مطالعاتی خیلی مهمه
میشه با مشاوران مجموعه ارتباط گرفت؟
مهسا محمدی 5 شهریور 1402
سلام نوگامی عزیز سپاس از همراهی شما.
بله حتما، شما میتوانید جهت تنظیم زمان مشاوره از طریق آیدی تلگرام با ادمین ADDDDDMIN@ ارتباط برقرار کنید و یا در لینک زیر درخواست خود را ثبت نمایید تا مشاورین نوگام در اولین فرصت، جهت هماهنگی با شما تماس بگیرند.
سارا 18 شهریور 1402
ممنونم، لطفاً از این دست مطالب بیشتر بذارید. مفید است.