آیا شما اطلاعاتی در مورد آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران دارید؟ آیا میدانید که این آزمون به چه منظور برگزار میشود؟ روانشناس و مشاور هنگام دریافت مجوز فعالیت باید دارای مدرک تحصیلی مورد نظر باشد و علاوه بر آن صلاحیت حرفهای برای انجام فعالیت را داشته باشد. به همین دلیل در سال ۱۴۰۲ سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور خبر از آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسی و مشاوره داد.
مجری برگزاری این آزمون مهم سایت سازمان سنجش است. اما منابع آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران چیست؟ چه کسانی میتوانند در این آزمون شرکت کنند؟ ماهیت و مواد آزمون چیست؟ در ادامه با مرکز آموزشی نوگام همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد این آزمون کسب نمایید.
فهرست مقاله
- آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران چیست؟
- شرکتکنندگان در آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران
- مدارک مورد نیاز آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسی
- منابع آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران
- مصاحبه آزمون صلاحیت حرفهای نظام روانشناسی و مشاوره
- نتیجهگیری
- سوالات متداول
آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران چیست؟
سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور اعلام کرد که داوطلبانی که قصد دریافت پروانه فعالیت تخصصی مشاوره و روانشناسی را دارند، باید در آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران شرکت کنند و حد نصاب نمره را کسب نمایند و سپس در مصاحبه سازمان نظام روانشناسی حاضر شوند و به سوالات اساتید پاسخ دهند.
برای داوطلبانی که قصد شرکت در این آزمون را دارند، شروطی نیز اعلام شده است. این سازمان شروط عضویت در سازمان نظام روانشناسی، داشتن حداقل مدرک ارشد یا دکتری از رشته روانشناسی یا مشاوره، کسب نمره حد نصاب در آزمون تخصصی صلاحیت و قبولی در مصاحبه تخصصی که به صورت حضوری برگزار میشود را برای کسب مجوز فعالیت اعلام نمود. یعنی شما برای اخذ مجوز برای فعالیت روانشناسی یا مشاوره، حتماً باید دارای این شرایط باشید.
شرکتکنندگان در آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران
احتمالاً برای شما دوستان گرامی این سوال پیش آمده است که چه کسانی میتوانند در این آزمون شرکت کنند؟ در پاسخ باید گفت تمام فارغ التحصیلانی که مدرک ارشد یا دکتری تخصصی رشتههای روانشناسی و یا مشاوره را دارند، قادر به شرکت در این آزمون خواهند بود. نکته مهم دیگر این است که تفاوتی نمیکند اینکه داوطلب در مقاطع تحصیلی قبلی، رشته مرتبط با مشاوره یا روانشناسی را خوانده باشد یا نه، زیرا در هر صورت اگر فارغالتحصیل یکی از این دو رشته باشد، میتواند در آزمون صلاحیت شرکت کند.
بنابراین هر فردی که دارای مدرک ارشد یا دکتری از یکی از گرایشهای این دو رشته باشد، مجاز به شرکت در این آزمون خواهد بود. برخی از مشاوران یا روانشناسان، پروانه اشتغال ملی دارند. این افراد نیز میتوانند در این آزمون شرکت کنند و مجوز اشتغال ملی را به مجوز اشتغال تخصصی تغییر دهند.
شرایط عمومی داوطلبان
همانطور که متوجه شدید، سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور ۴ شرط عضویت در سازمان، داشتن مدرک ارشد یا دکتری در رشته روانشناسی یا مشاوره، کسب نمره حد نصاب آزمون صلاحیت حرفهای و قبول شدن در مصاحبه تخصصی حضوری را برای داوطلبان در نظر گرفته است. در حالت کلی شرایط عمومی برای متقاضیان نیز وجود دارد که بتوانند در آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران شرکت کنند.
برخی از این شرایط شامل تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران، عدم اعتیاد به مواد مخدر، داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت، اقدام برای عضویت در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، تایید مدارک تحصیلی متقاضی از سمت یکی از دانشگاههای مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، متدین به یکی از ادیان رسمی، تأیید مدارک تحصیلی افرادی که در خارج از کشور فارغ التحصیل شدهاند توسط وزارت علوم یا وزارت بهداشت و… برخی از شرایط عمومی داوطلبان برای آزمون صلاحیت محسوب میشود. تمامی جزئیات در آزمون و مدارک مورد نیاز به صورت کامل و همچنین شرایط شرکت در این آزمون در سامانه سازمان سنجش قابل پیگیری است.
مدارک مورد نیاز آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسی
اگر شما دوستان گرامی از داوطلبانی هستید که قصد ثبت نام و شرکت در این آزمون را دارید، ابتدا باید مدارک لازم برای ثبت نام که در دفترچه ذکر میشود را تهیه نمایید. علاوه بر این مدارک، باید فرمهای اینترنتی را نیز تکمیل کنید. این مدارک شامل مواردی مانند اسکن تصویر تمامی صفحات شناسنامه و کارت ملی، کارت پایان خدمت یا کارت معافیت، عکس 3 در 4 اداری، اسکن اصل یا کپی برابر اصل مدارک دانشگاهی در تمامی مقاطع تحصیلی، عضویت در نظام روانشناسی و… است. برای ثبت نام آزمون صلاحیت باید به سایت سازمان سنجش مراجعه نمود. اخبار مربوط به این آزمون و جزئیات شرکت در آن توسط اطلاعیههایی از سمت سازمان سنجش و دفترچه اعلام خواهد شد.
منابع آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران
در آزمون صلاحیت حرفهای مشاوران و روانشناسان، شایستگیهای علمی فرد مورد سنجش قرار نمیگیرد بلکه صلاحیت حرفهای داوطلبان کاور یا روانشناس مورد سنجش و بررسی قرار خواهد گرفت. این صلاحیت حرفهای شامل راهبری حرفهای، خلاقیت حرفهای، اخلاق حرفهای و آشنایی با مسائل فرهنگی و اجتماعی است.
- راهبری حرفهای: این قسمت از آزمون به بررسی و سنجش مدیریت حرفهای روانشناس یا مشاور میپردازد که چگونه میتواند در موقعیتهای مختلف با مراجع برخورد حرفهای داشته باشد و مسائل را حل کند.
- خلاقیت حرفهای: این قسمت از آزمون به بررسی آمادگی برخورد مشاور یا روانشناس و میزان انعطافپذیری او در مواجهه با مراجعان مختلف است. در حقیقت این قسمت مربوط به توانایی برقراری ارتباط مشاوران یا روانشناسان با مراجعان است.
- اخلاق حرفهای: این را میدانیم که ممکن است برخی از مراجعان نقض کننده قانون یا حقوق انسانها باشند. این قسمت از آزمون مشاوران و روانشناسان میخواهد که راهکارهای مناسبی را در این زمینه ارائه دهند. در واقع میزان آشنایی و ظرفیت برخورد روانشناس با مسائلی مانند ارتکاب جرم در این قسمت مورد سنجش قرار میگیرد.
- مسائل فرهنگی و اجتماعی: روانشناسی و مشاوره به فرهنگ و اجتماع بستگی زیادی دارد و به همین منظور است که افرادی که در این آزمون شرکت میکنند باید به سوالاتی در این مورد نیز پاسخ دهند. در این قسمت میزان آشنایی روانشناس و مشاور با مشکلات فرهنگی و اجتماعی مورد بررسی قرار میگیرد و او باید راهکارهای مقابله با آنها را به خوبی بداند.
مصاحبه آزمون صلاحیت حرفهای نظام روانشناسی و مشاوره
صلاحیت حرفهای افراد از طریق این آزمون بررسی میشود. سپس افرادی که موفق شدهاند که در این آزمون حد نصاب نمره را کسب نمایند، به مرحله بعدی یعنی مصاحبه راه پیدا خواهند کرد. اما مصاحبه آزمون صلاحیت حرفهای نظام روانشناسی چیست؟ متقاضیان گرایشهای دو رشته مشاوره یا روانشناسی برای دریافت پروانه اشتغال تخصصی باید در این آزمون شرکت کنند و در صورت کسب حد نصاب نمره به مصاحبه تخصصی دعوت میشوند. نکته مهم این است که برای کسب این پروانه، شرکت در مصاحبه الزامی است.
در حقیقت در این مصاحبه، سلامت و صلاحیت حرفهای داوطلب مورد سنجش قرار میگیرد. در مصاحبه آزمون صلاحیت حرفهای نظام روانشناسی و مشاوره سوالات علمی و تخصصی از داوطلب پرسیده میشود. داوطلب باید بتواند ارتباط بسیار خوبی با مصاحبه کنندگان و اساتید برجسته حاضر در جلسه مصاحبه برقرار نماید و مهارتهای خود را نیز به آنها نشان دهد. اساتید در این جلسه مهم به بررسی مهارتهای رفتاری و علمی متقاضیان میپردازند. افرادی که موفق در قبولی این مصاحبه میشوند، میتوانند پروانه اشتغال خود را دریافت نمایند.
کارگاه آمادگی آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران
شرکت در آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران برای هر داوطلبی که در مقطع کارشناسی ارشد روانشناسی یا در مقطع دکتری روانشناسی فارغالتحصیل شده است، امکانپذیر میباشد. یعنی شما برای شرکت در این آزمون باید فارغالتحصیل مقطع ارشد روانشناسی یا مقطع دکتری روانشناسی باشید. قبولی در این آزمون، برابر با اخذ پروانه نظام خواهد بود. سوالاتی که برای این آزمون طراحی میشوند، علمی و تخصصی نیستند بلکه عملی و کاربردی میباشند. هدف طراحان سوالات آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران این است که افرادی که تجربه حضور در اتاق درمان را دارند، از تجارب خود بهره برند و در این آزمون موفق شوند.
کارگاه آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران، به صورت کامل به ۴ محور اصلی سوالات این آزمون میپردازد. این محورها شامل راهبری حرفهای، خلاقیت حرفهای، اخلاق حرفهای، مسائل فرهنگی و اجتماعی هستند. در حقیقت هر ۴ محور اصلی این آزمون در کارگاه نوگام مورد بحث قرار میگیرد و نکات و جزئیات هر کدام از قسمتها به صورت کامل ذکر میشود. مدرس مجرب و حرفهای این کارگاه از تجربه اتاق درمان بسیاری برخوردار است و به همین دلیل میتواند داوطلبان را به درستی راهنمایی و هدایت کند تا در این آزمون مهم موفق شوند.
استاد این دوره به صورت کاملاً عملی و کاربردی این کارگاه را برگزار خواهد کرد تا داوطلبان به آمادگی مناسب و کافی جهت شرکت در آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسی و مشاوره دست پیدا کنند. شما داوطلبان عزیز حتی اگر تجربه حضور و شرکت در اتاق درمان را نیز ندارید و روی برخی از موارد مسلط نیستید، با شرکت در کارگاه آمادگی آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران نوگام به صورت اصولی تمامی قسمتهای مربوط به این آزمون را میآموزید و بر آن مسلط میشوید. بنابراین اگر شما دارای مدرک کارشناسی ارشد روانشناسی یا دارای مدرک دکتری روانشناسی هستید و میخواهید پروانه نظام را اخذ نمایید، کافی است در کارگاه آمادگی آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران نوگام شرکت کنید تا در این آزمون مهم، موفق شوید
نتیجهگیری
در این مقاله از مرکز آموزشی نوگام متوجه شدید که آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران چیست. اکنون این موضوع را میدانید که شرکت کنندگان در آزمون صلاحیت حرفهای روانشناسان و مشاوران باید دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری باشند. با هم مروری بر شرایط عمومی داوطلبان داشتیم و متوجه شدیم که مدارک مورد نیاز این آزمون چه هستند. افرادی که حد نصاب نمره در این آزمون را کسب نمودند، میتوانند در مصاحبه شرکت کنند تا مهارتهای خود را به اساتید برجسته روانشناسی و مشاوره نشان دهند و مجوز کسب پروانه فعالیت تخصصی روانشناسی و مشاوره را دریافت نماید.
نوگام یکی از برترین مراکز آموزشی کشور است که کلاسهای بسیاری را در مقطع ارشد و دکتری برای گرایشهای مختلف رشته روانشناسی و مشاوره ارائه میدهد. اگر شما دوستان گرامی متقاضی کنکور ارشد روانشناسی و مشاوره هستید یا میخواهید در کنکور دکتری روانشناسی و مشاوره شرکت کنید، میتوانید در دورههای درس و تست و نکته و تست نوگام شرکت کنید زیرا این دورهها منابع بسیار کاملی برای کنکور ارشد و دکتری محسوب میشوند. کارشناسان مجموعه نوگام همواره پاسخگوی شما دوستان عزیز هستند و شما میتوانید با آنها مشاوره رایگان داشته باشید.
سوالات متداول
- دورههای درس و تست نوگام چه ویژگیهایی دارد؟ دوره درس و تست نوگام فاز اول مطالعاتی است که داوطلب در آن درسنامه را به صورت کامل میآموزد و بر آن مسلط میشود. در کلاسهای درس و تست، تستهای مختلفی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. از دیگر ویژگیهای این دورهها میتوان به ارائه برنامه تمرینی و مشاوره پیرامون چگونگی انجام این برنامه تمرینی، مشاهده فیلم کلاسها به تعداد دفعات نامحدود، ارائه جزوه تایپ شده به داوطلب و ارتقای مهارتهای تستی اشاره کرد.
نظرات