کنکور دکتری رشته روانشناسی
در کنکور دکتری رشته روانشناسی شرکت کنیم یا نه؟ آیا ارزش وقت گذاشتن را دارد؟ آیا واقعا در آینده نیاز پیدا خواهیم کرد؟ چگونه میتوان در کنکور دکتری روانشناسی به موفقیت رسید؟ بهترین دانشگاههای کشور برای دکتری روانشناسی کدام هستند؟ آیا هر کسی میتواند در کنکور دکتری رشته روانشناسی شرکت کند؟ دکتری روانشناسی چه گرایشهایی دارد؟ اگر شما هم چنین سوالاتی را در ذهن خود دارید و به دنبال جوابی درست برای آنها میگردید، با ما تا پایان این مقاله همراه بمانید. ما در این مقاله هر آنچه باید در مورد کنکور دکتری رشته روانشناسی بدانید را برای شما بازگو میکنیم.
دکتری روانشناسی و آنچه در انتظار شماست.
معمولا افرادی که به ایجاد یک شغل در زمینه آکادمیک و یا وارد شدن به کارهای پژوهشی و تحقیقاتی علاقه دارند، به دنبال دریافت مدرک دکتری روانشناسی خود هستند. به همین دلیل نیز موفقیت در کنکور دکتری رشته روانشناسی برای آنها از اهمیت زیادی برخوردار است.
روانشناسی رشته بسیار گسترده و وسیعی است و حوزههای مختلفی دارد که میتوانید در آنها تخصص داشته باشید. کارهای تحقیقاتی زیادی وجود دارد که در دکتری روانشناسی انجام میشود. دانشجویان مقطع دکتری تخصص خود را در سطح پیشرفتهتری مطالعه میکنند و همچنین آموزش میبینند.
اگر واقعا به روانشناسی علاقهمند هستید، در کنکور دکتری رشته روانشناسی شرکت کرده و به دنبال دریافت مدرک Phd خود در این رشته باشید. اگر میزان علاقه شما به روانشناسی آنقدر زیاد است که زمان زیادی را صرف مطالعه و تحقیق کنید، مطمئن باشید تحصیل در مقطع دکتری برای شما بهترین انتخاب است.
شما در این مسیر متخصص خواهید شد و همچنین مهارتهای تحلیلی، حل مسئله، ارزیابی و بین فردی را یاد میگیرید. شما در این دوره در تشخیص و درمان بیماریهای روانی تبحر پیدا میکنید. اما قبل از همه اینها تنها بهایی که باید بپردازید، موفقیت در کنکور دکتری رشته روانشناسی میباشد. روانشناسی در مقطع دکتری معمولا 3 الی 5 سال طول میکشد.
گرایشهای مقطع دکتری روانشناسی
رشته روانشناسی در مقطع دکتری، گرایشهای عمومی، بالینی، سلامت، مشاوره، تربیتی، آموزش کودکان استثنایی و سنجش و اندازهگیری را دارد. سه گرایش عمومی، بالینی و سلامت، اصلیترین گرایشهای روانشناسی هستند. در این سه گرایش شما در زمینههای مختلفی تخصص پیدا میکنید. به عبارتی، به عنوان یک داوطلب کنکور دکتری رشته روانشناسی باید از قبل مشخص کرده باشید که قصد دارید تحصیلات تکمیلی خود را در چه گرایشی ادامه دهید. در ادامه بیشتر با گرایشهای دکتری روانشناسی آشنا میشویم.
دکتری روانشناسی بالینی
دامنه فعالیت در این گرایش گستردهتر از دیگر گرایشها میباشد. تشخیص و پیشگیری بیماریهای روانی و مشکلات بالینی به صورت تخصصی در دکتری روانشناسی بالینی آموزش داده میشود. مهارتهای مذاکره، برنامهریزی، حل مسئله، خوب شنیدن و تشخیص سریع مشکلات روانی از جمله مهارتهایی است که برای موفقیت در این گرایش به آنها نیاز دارید.
دکتری روانشناسی سلامت
تمرکز روی کیفیت زندگی بیماران و بررسی و تحلیل رفتارهای روانشناختی آنها از جمله مسائلی هستند که در دکتری روانشناسی سلامت به آنها پرداخته میشود.
دکتری روانشناسی عمومی
داوطلبان کنکور دکتری رشته روانشناسی که قصد تحصیل در گرایش روانشناسی عمومی را دارند، در آینده برای برقراری ارتباط موثر با بیماران و حل مشکلات روانی افراد، آموزشهای حرفهای دریافت میکنند. افرادی که دارای مدرک دکتری روانشناسی عمومی هستند معمولا به عنوان روانشناس ورزشی، روانشناس تحصیلی، روانشناس مطالعه، روانشناس و … فعالیت میکنند.
آیا شرکت در کنکور دکتری رشته روانشناسی ارزشش را دارد؟
یکی از سوالاتی که داوطلبان کنکور دکتری رشته روانشناسی باید از خود بپرسند، این است که آیا آنها در درجه اول فقط به شغلی به عنوان مشاور و یا درمانگر علاقهمند هستند یا نه. اگر یافتن شغلی در زمینه مشاوره، مربیگری و یا درمانگری برای شما کافی است، برای رسیدن به اهداف خود نیازی ندارید در کنکور دکتری رشته روانشناسی شرکت کرده و از مدرک کارشناسی ارشد فراتر بروید. به عبارت دیگر، خیلی از مشاغل را بدون داشتن مدرک دکتری نیز میتوانید بدست آورید.
دکتری روانشناسی و اخذ مدرک آن ساده نیست. شما در این مسیر باید فرآیندهای دشواری را پشت سر بگذارید. پس اگر از اهداف خود مطمئن نیستید، به تحقیق بیشتری در این زمینه بپردازید. اما از جمله دلایلی که میتوانند شما را برای اخذ مدرک دکتری روانشناسی ترغیب کنند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
به دانشگاه علاقه دارید و قصد ماندن در آن را دارید.
برای بدست آوردن بهترین مشاغل در دانشگاهها، اخذ مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد به تنهایی کافی نیست. اگر میخواهید به عنوان یک استاد در دانشگاهها مشغول به کار شوید، شرکت در کنکور دکتری رشته روانشناسی برای شما الزامی است. استاد تمام وقت بودن در رشته روانشناسی میتواند امنیت شغلی، مزایا و حقوق بیشتری را برای شما فراهم کند.
شما میخواهید یک محقق یا پژوهشگر باشید.
روانشناسی یک دنیای بی انتها است. هر چه قدر هم در این زمینه تحقیق صورت گیرد، باز هم کم است و مسائل زیادی برای بررسی وجود دارد. بسیاری از داوطلبان برای تحقیق بیشتر در رشته روانشناسی و تبدیل شدن به یک روانشناس پژوهشگر، به دنبال شرکت در کنکور دکتری رشته روانشناسی هستند.
میخواهید متخصص شوید.
دریافت دکتری روانشناسی به شما این امکان را میدهد تا بیشتر روی تخصص مورد نظر تمرکز کنید و در آن صاحب نظر شوید.
به دنبال تاسیس مطب خصوصی خود هستید.
شما با مدرک کارشناسی ارشد نیز میتوانید در کلینیکها فعالیت کنید، اما باید تحت نظر باشید. برای اینکه بتوانید به طور مستقل کار کنید و کلینیک خود را تاسیس کنید، به مدرک دکتری نیاز دارید.
شما به دنبال درآمد بیشتر هستید.
با افزایش سطح آگاهی، دانش و مهارتهای روانشناسی، درآمد نیز افزایش پیدا میکند. معمولا افرادی که در مقطع دکتری روانشناسی تحصیل کردهاند، فرصتهای شغلی بهتر و درآمد بیشتری کسب میکنند.
شرکت در کنکور دکتری رشته روانشناسی مناسب چه کسانی است؟
متاسفانه برای شرکت در کنکور دکتری رشته روانشناسی محدودیتهایی وجود دارد. یکی از این محدودیت این است که هر کسی حق شرکت در این آزمون را ندارد. برای اینکه بتوانید در کنکور دکتری رشته روانشناسی شرکت کنید، باید حتما دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشتههای زیر باشید:
- رشتههای علوم تربیتی و تمام گرایشهای آن
- رشتههای روانشناسی در تمام گرایشها
- رشتههای بهداشت و درمان
- رشته توانبخشی
- رشته مشاوره
تفاوت کنکور دکتری روانشناسی وزارت بهداشت با وزارت علوم
بین کنکور دکتری رشته روانشناسی وزارت بهداشت و وزارت علوم تفاوتهایی وجود دارد. اگر همیشه تفاوت بین این دو برای شما یک مسئله بزرگ و گیجکننده بوده است، به ادامه توجه کنید:
دکتری روانشناسی وزارت بهداشت
- گرایش بالینی و سایر
- نیاز به مدرک زبان برای ثبتنام
- متفاوت بودن مواد امتحانی برای هر گرایش
- حذف دروس عمومی (زبان انگلیسی و استعداد تحصیلی)
- دارای طرح اجباری
دکتری روانشناسی وزارت علوم
- سه گرایش بالینی، سلامت و عمومی
- مواد امتحانی در هر سه گرایش یکسان
- کار پژوهشی بیشتر
- بدون نیاز به مدرک زبان در هنگام ثبتنام (اما برای آزمون جامع باید مدرک زبان ارائه دهید.)
بازارکار و فرصتهای شغلی دکتری روانشناسی
مهارت و تخصص شما، آینده شغلی شما را در دکتری روانشناسی تعیین میکند. هر چه در این رشته حرفهای تر باشید، استخدام شما راحتتر شده و درآمدتان نیز بیشتر میشود. با شرکت در کنکور دکتری رشته روانشناسی و گرفتن مدرک دکتری در این رشته امکانات زیادی بدست خواهید آورد. از جمله فرصتهای شغلی که با موفقیت در کنکور دکتری رشته روانشناسی میتوانید کسب کنید، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- استخدام و فعالیت در کلینیکهای ترک اعتیاد به مواد مخدر و یا هر کلینیک خصوصی دیگری
- تاسیس سرای سالمندان
- تاسیس مهد کودک
- تاسیس کانون اصلاح تربیت کودک و نوجوان
- تدریس در دانشگاهها
- عضویت هیئت علمی دانشگاهها
- تاسیس کلینیک خصوصی و مشاورهای
بهترین دانشگاههای دکتری رشته روانشناسی
قبل از اقدام برای شرکت در کنکور دکتری رشته روانشناسی، بهتر است در مورد بهترین دانشگاههای کشور در این رشته تحقیقی انجام دهید. اینکه قصد دارید در کدام دانشگاه به تحصیل در مقطع دکتری بپردازید به خودتان مربوط میشود. ولی باید توجه داشته باشید که گذراندن تحصیلات تکمیلی در دانشگاههای برتر کشور میتواند یک امتیاز برای شما محسوب شود. بهترین دانشگاههای ارائهدهنده دکتری رشته روانشناسی در ایران، عبارتنداز:
- دانشگاه تهران
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه علامه طباطبائی
- دانشگاه خوارزمی
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه الزهرا
منابع و دروس (عمومی و خصوصی) دکتری رشته روانشناسی
برای شرکت در کنکور دکتری رشته روانشناسی باید از منابع و ضرایب آنها در کنکور اطلاع داشته باشید. این امر تاحدودی به شما کمک میکند تا بفهمید تمرکز اصلی خود را به مطالعه چه دروس و منابعی اختصاص دهید. به طور کلی منابع عمومی و تخصوصی کنکور دکتری رشته روانشناسی به صورت زیر است:
دروس عمومی روانشناسی با ضریب 1:
- زبان انگلیسی عمومی
- استعداد تحصیلی
دروس تخصصی روانشناسی با ضریب 4:
- از مقطع کارشناسی: روانشناسی رشد _ روانشناسی شخصیت
- از مقطع کارشناسی ارشد: آمار و روش تحقیق (کمی و کیفی) _ آسیب شناسی روانی _ نوروسایکولوژی
موفقیت در کنکور دکتری رشته روانشناسی با نوگام
برای اینکه بتوانید در کنکور دکتری رشته روانشناسی نتیجه دلخواه خود را کسب کنید، به یک راهنما نیاز دارید. دورهها و خدمات آموزشی که ما در نوگام به همراه تیم حرفهای خود به شما عرضه میکنیم، میتواند موفقیت شما را در کنکور دکتری روانشناسی به همراه داشته باشد. مطمئن باشید از اعتماد کردن به ما پشیمان نخواهید شد.
سوالات متداول:
تمرکز روی کیفیت زندگی بیماران و بررسی و تحلیل رفتارهای روانشناختی آنها از جمله مسائلی هستند که در دکتری روانشناسی سلامت به آنها پرداخته میشود.
- استخدام و فعالیت در کلینیکهای ترک اعتیاد به مواد مخدر و یا هر کلینیک خصوصی دیگری
- تاسیس سرای سالمندان
- تاسیس مهد کودک
- تاسیس کانون اصلاح تربیت کودک و نوجوان و … .
دروس عمومی روانشناسی با ضریب 1:
- زبان انگلیسی عمومی
- استعداد تحصیلی
دروس تخصصی روانشناسی با ضریب 4:
- از مقطع کارشناسی: روانشناسی رشد _ روانشناسی شخصیت
- از مقطع کارشناسی ارشد: آمار و روش تحقیق (کمی و کیفی) _ آسیب شناسی روانی _ نوروسایکولوژی
ماهلین ماهانی 3 شهریور 1402
سلام وقتتون بخیر 🌻
من ارشد بالینی دارم و در حال تحقیق برای دکتری، خیلی علاقهمند شدم به گرایش مشاوره ولی باز شک دارم در کدام گرایش ادامه تحصیل داشته باشم، میتونید تو این زمینه هم راهنمایی کنید؟
مواردی که در خصوص آینده شغلی دکتری گفتید، اطمینانمو برای ادامه دادن بیشتر کرد. 👌😊
محدثه 12 شهریور 1402
ممنون از توضیحات کاملتون؛ من دانشجوی سال آخر ارشد روانشناسیام. میخوام ادامه تحصیل در مقطع دکتری داشته باشم. اما چون شاغلم زمان زیادی ندارم؛ شما کدوم کلاسها رو پیشنهاد میکنید که هم مطالب جامع باشه و هم زمان طولانی نگیره؟
آرزو 16 شهریور 1402
اعتماد به نوگام برای کنکور دکتری بهترین کاری بود که تو زندگیم انجام دادم و الان تو یکی از بهترین دانشگاه های ایران پذیرش گرفتم🥺🦋🙏
لیلا سلیمانی 16 شهریور 1402
با عرض سلام و خسته نباشید
بنده باتوجه به شاغل بودن، حداکثر روزی 3ساعت زمان مفید برای مطالعه دارم
آیا با این حساب شانسی برای قبولی در دکتری دارم؟
مهسا محمدی 26 شهریور 1402
سلام وقتتون بخیر. کاملا نسبی است و بستگی به کیفیت مطالعه شما دارد
مهتا 17 شهریور 1402
سلام
کلاس های روانشناسی نوگام عالیه، به نظرم بهترین گزینه برای انتخاب.
صبا 17 شهریور 1402
من علاقه منم در زمینه کودکان استثنایی کار کنم
پکیج نوگام رو تهیه کردم دعا کنید قبول شم 🙏❤️