بسیاری از فارغالتحصیلان رشتههای مختلف مهندسی، انسانی و غیره که تمایل دارند در حوزه تخصصی خود مدیریت کنند، در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری وارد رشته MBA میشوند. این شرایط منجر به پرورش مدیرانی کارآمد و موفق خواهد شد.
در صورتی که، برای نمونه، تنها در یک رشته فنی و مهندسی تحصیل کرده باشید، نمیتوانید به عنوان یک مدیر عملکرد مناسبی را ارائه دهید؛ زیرا اتخاذ تصمیمات مدیریتی، نیازمند دانش و مهارتهای خاص رهبری است.
بنابراین بهترین حالت ترکیب دانش تخصصی خود با دانش مدیریتی است که در رشته MBA میآموزید. اما موقعیتهای شغلی رشته mba تنها به صندلی مدیریت محدود نمیشود و امکان فعالیت در حوزههای گستردهتری را برایتان مهیا میکند. برای آشنایی با موقعیتهای شغلی فارغالتحصیلان این رشته، در ادامه این مقاله از سایت نوگام با ما همراه شوید.
بازار کار رشته MBA چگونه است؟
اگر شخصیت شما برای رهبری، اداره کردن و توسعه دادن یک گروه ساخته شده است و تمایل دارید از علاقه و استعداد خود در این زمینه برای کسب درآمد بهره ببرید، تحصیل در رشته mba میتواند سکوی پرتاب شما باشد.
اما قبل از هر چیز باید به طور کامل با این رشته، گرایشها و موقعیتهای شغلی آن در بازار کار آشنایی یابید. رشته MBA یا مدیریت کسب و کار به چند دلیل دارای بازار کار بسیار مناسب و جایگاههای شغلی متعددی است.
اولین دلیل، آن است که این رشته گرایشهای متنوعی دارد. از جمله گرایشهای رشته MBA میتوان به گرایش مالی، بازاریابی، عملیات و زنجیره تامین، رفتار سازمانی و منابع انسانی، سیستمهای اطلاعاتی و فناوری اطلاعات، استراتژی و همچنین تکنولوژی اشاره نمود. این موضوع باعث شده است تا فرصتهای شغلی گسترده و متنوعی برای دانشآموختگان این رشته ایجاد شود.
از طرف دیگر رشته mba بیشتر از آنکه به صورت یک دانش تئوری به دانشجویان آموزش داده شود، به صورت کارگاهی و با رویکردی کاربردی به آنها ارائه میگردد. این، تفاوت بارز رشته مدیریت کسب و کار با سایر رشتههای مدیریتی است.
این رویکرد آموزشی موجب شده تا فارغالتحصیلان این رشته از مهارتهای عملی و کاربردی بسیار مناسبی برخوردار باشند که در دنیای واقعی تجارت بسیار مفید است. اینگونه مهارتها کمک میکنند تا دانشجویان این رشته بتوانند در عمل (نه فقط روی کاغذ) به خوبی با چالشهای واقعی بازار کار مقابله نمایند. این دقیقاً همان چیزی است که مشاغل مختلف نیازمند آن هستند.
دلیل بعدی رونق بازار کار رشته mba این است که برخلاف بسیاری دیگر از رشتههای دانشگاهی، یک علم قدیمی نیست که کارکرد خود را از دست داده باشد. رشته MBA بیش از 100 سال در دنیا قدمت ندارد. اما نکته مهمتر آن است که دانشی که در دانشگاههای داخلی ایران به دانشجویان این رشته ارائه میگردد، بسیار نزدیک به سطح بینالمللی و همپای دانش روز دنیا در حوزه مدیریت کسب و کار است.
با توجه به اینکه تنها 20 سال از شروع آموزش این رشته (پس از انقلاب) در ایران میگذرد، فرصتهای شغلی خوبی برای آن به وجود آمده و پیشبینی میشود در آینده همچنان بر شمار آنها افزوده شود. چراکه با گذشت زمان نیاز به فارغالتحصیلان این رشته در کسب و کارهای بیشتری احساس خواهد شد.
بیشتر بخوانید: بررسی همه جانبه تفاوتهای رشته mba و کارشناسی ارشد مالی
فارغالتحصیلان MBA در چه موقعیتهای شغلی میتوانند فعالیت کنند؟
امروزه بازارهای تجاری روزبهروز به سمت رقابتیتر شدن پیش میروند. در چنین فضایی عمده سازمانها، شرکتها و کارآفرینان برای رشد و پیشرفت بیشتر تلاش میکنند. وقوع این امر بیش از هر چیز به برخورداری از دانش مدیریتی بهروز بستگی دارد.
در کنار آن، افراد و گروههای بسیاری هم وجود دارند که در راستای کسب سود و درآمد بیشتر، به راهاندازی یک کسب و کار نوین میاندیشند. اما در دنیایی که اینترنت و ابزارهای پیشرفته تکنولوژی حرف اول را در آن میزنند، نمیتوان با دیدگاههای سنتی در این عرصه به موفقیت رسید. ضمن اینکه کسب و کارها یا شرکتهای تجاری بزرگی که در دنیا فعالیت میکنند، همچون سدی بر سر راه کسب و کارها و استارتآپهای کوچک قرار دارند و فضایی برای رقابت برایشان باقی نمیگذارند.
در این شرایط است که علم مدیریت کسب و کار، با روشهای مدیریتی پیشرفته و امروزی به کمک این مشاغل میآید. بر همین اساس امروزه در بسیاری از شرکتها، نه تنها تیمی متشکل از مدیریان بازاریابی، مالی، استراتژی، فناوری و غیره به کار گرفته میشوند؛ بلکه در سمتهای دیگری همچون مشاور و تحلیلگر نیز از دانشآموختگان MBA استفاده میشود.
حوزه بازاریابی
بازاریابی اصلی مهم در تجارت امروز است. فرآیند بازاریابی با روشهای کاملاً تخصصی و متفاوتی در شرکتها پیادهسازی و اجرا میشود تا در این فضای رقابتی، مشتریان بیشتری جذب شوند.
برای این منظور اکثر شرکتها، از میان فارغالتحصیلان گرایش بازاریابی رشته ام بی ای، فردی را به عنوان مدیر بازاریابی خود استخدام میکنند. علاوه بر آن در سمتهای دیگری همچون مشاور در قیمتگذاری داراییها یا محصولات، برندسازی، مسئول یا مدیر تبلیغات، کارشناس سئو، کارشناس دیجیتال مارکتینگ و همچنین بازاریاب خدمات، محصولات، محتوا، شبکههای اجتماعی و غیره نیز از این افراد استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: بررسی همه جانبه گرایش بازاریابی MBA
حوزه مالی
یکی دیگر از اساسیترین دغدغههای هر کسب و کار ساماندهی امور مالی آن است. در این راستا مشاغل مختلف نیازمند فرد متخصصی هستند تا به صورتحسابهای مالی آنها رسیدگی کند، برنامههایی را در راستای جذب منابع مالی جدید به شرکت ارائه دهد، در مورد روشهای سرمایهگذاری داراییهایی شرکت برنامهریزی کند، با بازارهای مالی و ابزارهای پولی و مالی جدید همچون رمزارزها آشنایی داشته باشد و غیره.
فارغالتحصیلان گرایش مالی رشته MBA مناسبترین افراد برای انجام اینگونه کارها هستند. از این رو در سمتهای شغلی مختلفی همچون مدیر مالی، معاون مدیریت مالی، مشاور در سرمایهگذاری، تحلیلگر امور مالی، قیمتگذاری و غیره از آنها استفاده میشود.
این افراد میتوانند در بانکها، شرکتهای بیمه، موسسات اعتباری یا بازارهای سرمایه همچون بورس اوراق بهادار فعالیت کنند. کسانی که در حوزه مدیریت مالی تخصص داشته باشند، تقریباً در تمامی شرکتها و ارگانهای دولتی یا خصوصی و استارتآپها جایی برای خود مییابند.
بیشتر بخوانید: گرایش مالی mba چیست؟
حوزه تکنولوژی و فناوری اطلاعات
مدیریت فناوری اطلاعات ترکیبی از علم تجارت با علومی همچون امنیت اطلاعات، مدیریت پروژه، مخابرات و غیره است که حتی در سطوح بینالمللی درآمدهای بسیار خوبی برای مشاغل مرتبط با آن در نظر گرفته شده است.
فارغالتحصیلان گرایش فناوری اطلاعات رشته MBA میتوانند به عنوان مدیر فناوری یک ارگان به استخدام درآیند تا در مورد چگونگی به کارگیری تکنولوژی برای رسیدن به سود بیشتر تصمیمگیری و برنامهریزی نمایند.
این افراد میتوانند در راستای بومیسازی تکنولوژی و چگونگی انتقال دانش تکنولوژیک به داخل کشور یا داخل کسب و کار خود نیز فعالیت کنند. علاوه بر آن، ممکن است در سطح ملی به عنوان مشاور در امور فناوری و تکنولوژی به کار گرفته شوند.
بنابراین میتوان به عناوین شغلی مدیر فناوری اطلاعات، مشاور فناوری اطلاعات، تحلیلگر هوش تجاری، تحلیلگر امنیت سیستمهای اطلاعاتی، طراح پایگاه داده، مدیر پایگاه داده، توسعهدهنده نرمافزار و غیره برای آنها اشاره نمود.
بیشتر بخوانید: هرآنچه باید از گرایش فناوری اطلاعات بدانید.
حوزه تحلیل، منابع انسانی، عملیات، لجستیک و غیره
فارغ از از گرایش تحصیلیتان در رشته MBA، دروسی که به صورت عمومی در کنار دروس تخصصی هر گرایش، در این رشته به شما آموزش داده میشود، کمک میکند تا در یکی از موقعیتهای شغلی زیر استخدام شوید:
- تحلیلگر سیستمهای تجاری
- تحلیلگر استراتژی کسب و کار
- تحلیلگر توسعه اقتصادی
- تحلیلگر لجستیک
- تحلیلگر داده
- اقتصاددان پژوهشی
- مدیر منابع انسانی
- مدیر پروژه
- مدیر عملیات
- مدیر زنجیره تامین
- مدیر استراتژی
- مدیر توسعه محصول
- مدیر فروش
- مدیر تحقیق و توسعه
- مدیر برنامهریزی تقاضا
- مدیر تدارکات استراتژیک
- مدیر لجستیک و توزیع
- کارشناس تامین منابع
- برنامهریز تولید
- و …
حوزه کارآفرینی
اگر بپرسید بهترین شغل mba چیست، باید بگوییم که راهاندازی یک کسب و کار جدید بهترین کاری است که میتوانید با مدرک این رشته برای خود برگزینید. یکی از بهترین رویکردها پس از تحصیل در رشته mba فعالیت در حوزه کارآفرینی است؛ چراکه از دانش کافی برای این کار برخوردار خواهید بود. این امر به شما کمک میکند تا کسب و کار اختصاصی خودتان را راهاندازی نمایید.
علاوه بر آن این امکان برایتان فراهم خواهد بود تا نوآوریهایی را در کسب و کار خود به وجود آورید یا ایدههای خام موجود را به محصول نهایی تبدیل کرده و از این راه به سود بیشتر برسید.
سخن نهایی
رسیدن به هر یک از این جایگاههای شغلی نسبتاً پردرآمد، مستلزم این است که آزمون ورودی رشته MBA را با کسب رتبه مناسب پشت سر گذاشته و دروس دوران تحصیل خود را با موفقیت پاس کنید. فراموش نکنید که مجموعه آموزشی نوگام برای کسب بهترین رتبه در کنکور کارشناسی ارشد MBA و همچنین آزمون دکتری این رشته در کنار شماست و حتی برای قبولی در مصاحبه دکتری میتوانید از کارگاههای آموزشی این مجموعه بهره ببرید.سوالات متداول
- آیا تحصیل در رشته mba به ارتقای سطح درآمد کمک میکند؟
بله. در صورتی که قبلاً به شغلی اشتغال نداشتید با تحصیل در این رشته میتوانید شغلی با درآمد مناسب برای خود برگزینید. بسیاری از افراد هم اساساً برای ارتقای سطح درآمد فعلی و بهبود اوضاع کسب و کار کنونی خود به این رشته روی میآورند.
- کدام یک از مشاغل مرتبط با رشته mba در خارج از ایران بازار کار مناسبی دارد؟
کسانی که در حوزههای مالی، بازاریابی و فناوری اطلاعات تحصیل کردهاند یا کسانی که دانش اقتصادی خوبی دارند به ویژه به عنوان تحلیلگر در بخشهای مختلف، فرصتهای شغلی خوبی خواهند داشت.
- آیا آن دسته از فارغالتحصیلان mba که به عنوان مشاور به کار گرفته میشوند، درآمد خوبی دارند؟
بله. این افراد در بسیاری از حوزهها، به ویژه مشاور در سرمایهگذاری، تعیین قیمت، پیشبینی روند بازار یا حوزههایی همچون بازار بورس، اقتصاد کلان مملکتی، استراتژی شرکتها، بازاریابی و غیره با درآمدهای مناسب فعالیت میکنند که کم از مدیریت ندارد.
Amir 29 مهر 1402
ممنونم از مطالب مفیدتون
فرانک 3 آبان 1402
یک سوال داشتم
به نظر شما این رشته با این میزان متقاضی اشباع نشده هنوز؟
و واقعا هنوز فرصت های شغلی مناسبی داره؟
دلشاد 3 آبان 1402
1604 و البته 8853 کاراکتر مقاله خوبتون رو خوندم :)) من سه سال پیش با کمک استاد عرفانیان این رشته قبول شدم ولی هنوزم نوگام رو دنبال میکنم عین خونه شده :)) الان هم پروداکت منیجرم (مدیر محصول) و به بچههایی که از بازار کار نگرانن، توصیه میکنم با کمک استاد بیان جلو و صد خودشون رو بذارن، حتما نتیجه میگیرن.
حسن 5 آبان 1402
کدوم یکی از موقعیت های شغلی درامدش بیشتره؟
Shiiiiva 5 آبان 1402
بسیار عالی و جامع بود
مریم 5 آبان 1402
خیلی مفید بود.
خانم طاهری 6 آبان 1402
در مورد رشته دی بی ای هم مطلب بزارید
ممنون
علی 6 آبان 1402
واقعا لذت بردم از مطالعه این مقاله
من تقریبا تمام مقالات شما رو مطالعه میکنم
ترلان 6 آبان 1402
واقعاً کارتون درسته
Ramin 6 آبان 1402
امیدوارم با همراهی دلسوزانه شما بتونم امسال بهترین نتیجه رو بگیرم
سمیرا س 7 آبان 1402
چه عالی👌
یلدا 8 آبان 1402
میتونم بگم این رشته منعطف ترین رشته برای اشتغال نسبت به رشته های دیگه هست