کدام گرایش MBA برای من مناسبتر است؟
کدام گرایش MBA برای من مناسبتر است؟ اگر علاقهمند به دنیای مدیریت باشید، احتمالا با عنوان MBA آشنا هستید. این رشته که تحت عنوان رشته مدیریت کسب و کار شناخته میشود، دارای چندین گرایش متعدد است که در هر یک موضوعات مختلفی بررسی و عنوان میشود. به همین دلیل بسیاری از علاقهمندان به تحصیل در رشته MBA و به خصوص کسانی که مایل هستند در مقطع کارشناسی ارشد به این رشته تغییر گرایش دهند، با یک چالش مواجه هستند و آن این است که کدام گرایش را برای تحصیل انتخاب کنند. هر یک از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار، با پیشینههای مختلف و به دلایل متفاوتی مایل به تحصیل در این رشته هستند، اما در ادامه از سایت نوگام قصد داریم به این موضوع بپردازیم که کدام رشته MBA برای شما مناسبتر خواهد بود و میتوانید در آن موفق شوید.
MBA چیست؟
در رشته مدیریت کسب و کار و یا MBA، دانشجویان با مهارتهای فنی، مدیریتی و رهبری آشنا میشوند و به فارغالتحصیلان با این مدرک، به عنوان یکی از گزینههای مناسب برای پست مدیرعامل نگاه میشود. اغلب دانش آموختگان در رشته MBA به عنوان مدیران ارشد، فعالیت خود را در شرکتها آغاز میکنند.
افرادی که در این رشته تحصیل میکنند، میتوانند در کسب و کارها تیزهوشانهتر عمل کنند. به گونهای که با یک شبکه سازی حرفهای، فرصتهای جدیدی را برای کسب و کاری که در آن در حال فعالیت هستند، خلق کنند.
در نهایت این موضوع را باید در نظر داشته باشید که آنچه که میتوانید از مدرک MBA انتظار داشته باشید، وابسته به این است که چه گرایشی را برای تحصیل انتخاب میکنید. به همین دلیل است که بسیاری از افراد با سوال کدام گرایش MBA برای من مناسبتر است؟ مواجه هستند. شناخت تمامی گرایشهای رشته مدیریت کسب و کار میتواند به رسیدن به پاسخ صحیح این سوال به شما کمک کند.
کدام گرایش MBA برای من مناسبتر است؟
رشته MBA طی سالهای اخیر میان دانشجویان بسیار محبوب شده است. در حال حاضر این رشته در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاههای استان تهران و شهرستانها در هفت گرایش مختلف ارائه میشود.
اغلب داوطلبانی که با هدف قبولی در رشته MBA در کنکور کارشناسی ارشد شرکت میکنند، در این مقطع تغییر رشته دادهاند. از آنجایی که این دسته از داوطلبان از رشته مقطع کارشناسی خود ناراضی بودهاند، مایل هستند که با انتخاب گرایش مناسب رشته MBA به موفقیت نزدیکتر شوند. در واقع بتوانند با تحصیل در گرایشی از رشته مدیریت کسب و کار، ضمن یادگیری مهارتهای کاربردی، به درآمد مناسبی در این زمینه نیز برسند.
از همین رو تصمیم گرفتیم برای پاسخ دادن به سوال کدام گرایش MBA برای من مناسبتر است؟ تمامی گرایشهای این رشته مدیریتی پرطرفدار را برای شما عزیزان معرفی کنیم:
گرایش مالی
از پرطرفدارترین گرایشهای رشته MBA، گرایش مالی است. این گرایش به تحلیلهای مختلف مالی میپردازد و همانگونه از نام آن نیز مشخص میباشد با اعداد و ارقام سرو کار دارد. این گرایش برای داوطلبانی که پایه ریاضی قوی دارند، بسیار مناسب است چراکه میتوانند به راحتی از عهده دروس تخصصی این گرایش برآیند.
به طور کلی دانشجویان رشتههای مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی نفت و دیگر رشتههایی که پایه ریاضی در آنها قوی است، میتوانند وارد این گرایش از رشته MBA شوند. اغلب دروس تخصصی این رشته محاسباتی است و لازم است دانشجویان از توانایی بالایی در حل مسئله برخوردار باشند.
لازم به ذکر است این گرایش بر حسابداری، کنترل مدیریت مالی، بازار سرمایه و پول، بانکداری، خصوصی سازی و امور مالی بینالملل تمرکز دارد. فارغ التحصیلان این گرایش میتوانند در بانکها، موسسات مالی، به عنوان مسئول مالی در شرکتهای بینالمللی و … مشغول به فعالیت شوند.
گرایش بازاریابی
دومین گرایش پرطرفدار از رشته MBA ، گرایش بازاریابی است. این گرایش برای کسانی که میخواهند در مسیر کسب و کارها و شرکتهای بزرگ قرار بگیرند، بسیار مناسب است.
اگر با سوال کدام گرایش MBA برای من مناسبتر است؟ مواجه هستید و میخواهید بدانید گرایش بازاریابی برایتان مناسب است، باید بدانید که در گرایش بازاریابی MBA به مهارت و دانش بالایی در زمینه بازاریابی، تبلیغات و روابط عمومی نیاز میباشد.
در صورتی که مدرک رشته MBA را در گرایش بازاریابی دریافت کنید، میتوانید در شرکتها با عنوان نیروی توسعه شرکت مشغول به کار شوید. اغلب فارغ التحصیلان در این گرایش در بخشهای مختلف بازاریابی شامل تبلیغات و بازاریابی دیجیتال مشغول به کار میشوند.
در این گرایش بر خلاف گرایش مالی که به محاسبات قوی نیازمند است، علاقه و خلاقیت مهمتر است. در واقع فارغ التحصیلان این رشته باید بتوانند ایدههای نو در زمینه بازاریابی را به کارفرمای خود انتقال دهند.
اغلب افرادی که دارای مدرک مهندسی معماری هستند، وارد این گرایش میشوند. البته هر فردی با هر پیشینهای در صورت علاقهمندی به حوزه بازاریابی و همینطور داشتن خلاقیت، میتواند در این زمینه موفق شود.
گرایش استراتژی
در گرایش استراتژی، دانشجویان با نحوه برنامهریزی درست جهت شروع و یا ادامه کسب و کارها آشنا میشود. افرادی که دارای هدف شروع یک کسب و کار جدید هستند، به این گرایش تمایل بیشتری دارند، چراکه میخواهند به صورت مناسبی پایه کسب و کار خود را پیریزی کنند.
دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای مدیریت، افراد موفقی در گرایش استراتژی رشته MBA هستند. چراکه اغلب مباحثی که در این گرایش بررسی میشود را به صورت نظری در دوره کارشناسی خود مطالعه کردهاند و حالا میتوانند به دلیل پروژه محور بودن رشته MBA، آنها را در دنیای واقعی به کار گیرند.
البته لازم است اشاره کنیم که تعداد زیادی از دانشجویان موفق این گرایش را فارغالتحصیلان رشتههای فنی تشکیل میدهند که سعی میکنند دروس فراگرفته در مقطع کارشناسی را با مباحث مدیریتی تلفیق کرده و کسب و کار خود را راهاندازی کنند.
گرایش عملیات و زنجیره تأمین
از مهمترین گرایشهای رشته MBA، گرایش عملیات و زنجیره تامین است. اگر در حال انتخاب رشته برای مقطع کارشناسی ارشد هستید و با سوال کدام گرایش MBA برای من مناسبتر است؟ مواجه هستید، لازم است بدانید که در تمامی سازمانها و شرکتها که میخواهند پس از تمامی فعالیتهای تولیدی، خروجی مناسبی داشته باشند و کالا و یا خدمات و یا هر دو را ارائه دهند، به کارشناس ارشد تحصیل کرده در گرایش عملیات و زنجیره تامین نیاز دارند.
فعالیتهای اصلی شرکت، تولیدات و مدیریت کیفیت و همینطور توسعه محصول را نیز در برمیگیرد که تمامی این موارد زیرمجموعه مدیریت عملیات است. در واقع بخش مدیریت عملیات قلب تپنده یک سازمان میباشد و گرایش عملیات و زنجیره تامین MBA نیز بر روی همین زمینه تمرکز دارد.
بیشتر دانشجویانی که این گرایش را برای تحصیل انتخاب میکنند، دانشجویان رشته مهندسی صنایع هستند. اگر از فارغالتحصیلان رشته مهندسی صنایع هستید، به خوبی با عملیات و نحوه تحلیل عملیات سازمانها آشنایی دارید و به راحتی از عهده این گرایش برمیآیید. البته داوطلبانی که در حوزه فناوری اطلاعات نیز پایه قوی دارند و علاقه مند هستند با قدرت تحلیلی در زمینه مدیریت عملیات فعالیت کنند نیز برای این گرایش مناسب می باشند.
گرایش رفتار سازمانی و منابع انسانی
از دیگر گرایشهای رشته MBA، گرایش رفتار سازمانی و منابع انسانی است که هر ساله دانشجویان زیادی در آن مشغول به تحصیل هستند. هدف این گرایش تاکید بر بخش انسانی سازمانها میباشد. بخشی از موفقیت سازمانها به نیروی انسانی آن سازمان وابسته میباشد و امروزه این موضوع بیش از زمانهای دیگر برای مدیران موضوعی روشن و واضح است.
افرادی که به ارتباط با دیگران علاقهمند هستند و از فکرکردن و کارکردن با انسانها لذت میبرند، از گزینههای مناسب برای این گرایش هستند و میتوانند در آن بسیار موفق عمل کنند.
در یک بررسی کلی باید گفت که افرادی که درس روانشناسی در دوره کارشناسی داشتهاند، بهتر میتوانند از عهده این گرایش برآیند. افرادی که به روانشناسی علاقهمند هستند، راحتتر میتوانند در گرایش رفتار سازمانی و منابع انسانی نیز موفق شوند.
گرایش فناوری
گرایش مدیریت فناوری رشته MBA از دیگر گرایشهای این رشته پرطرفدار میباشد. در پاسخ به سوال کدام گرایش MBA برای من مناسبتر است؟ علاقهمندان به رشته مدیریت کسب و کار در مقطع کارشناسی ارشد، باید بگوییم که این گرایش به نحوه الویتبندی سرمایهگذاری در زمینه فناوری و روش کسب فناوریهای منتخب میپردازد.
دانشجویان رشتههای فنی و کسانی که دروس مرتبط با اقتصاد را در مقطع کارشناسی خود گذراندهاند، راحتتر میتوانند با این گرایش ارتباط برقرار کرده و موفق شوند.
گرایش فناوری اطلاعات
در سالهای اخیر، شاهد اعلام علاقهمندی و تحصیل افراد بسیاری در گرایش فناوری اطلاعات رشته MBA هستیم. تکنولوژی به سرعت و به صورت روزانه در حال پیشرفت میباشد و همین موضوع منجر به اهمیت بالای صنعت IT شده است. امروزه صنعت IT نیازمند افرادی است که از مهارت بالایی برخودار باشند و بتوانند مدیریت بخشهای مختلف از یک سازمان و یا پروژهها را بر عهده بگیرند. گرایش فناوری اطلاعات در این زمینه بسیار کمک کننده است.
اغلب دانشجویانی که به سراغ گرایش فناوری اطلاعات MBA میروند، فارغ التحصیلان رشتههای کامپیوتر و فناوری اطلاعات هستند. این دسته از دانشجویان از اطلاعات خوبی در زمینه کامپیوتر و دنیای دیجیتال برخوردار هستند و میتوانند اطلاعات فنی خود را در قالب یک پست مدیریتی پیادهسازی کنند.
اما پاسخ نهایی :
پاسخ به این سوال، کاملا به خودتان بستگی دارد. ابتدا مشخص کنید که هدف شما از ورود به رشته MBA و تحصیل در آن چیست. در واقع خیلی مهم است که شما هدف خود را از شرکت در این رشته مشخص کنید. چراکه اگر به دلیل عدم علاقهمندی به رشته مقطع کارشناسی خود، بدون آگاهی وارد یکی از گرایشهای رشته MBA نیز شوید، این عدم علاقهمندی به رشته تحصیلی را در مقطع کارشناسی ارشد نیز تجربه خواهید کرد. بنابراین خیلی مهم است که بدانید خواسته شما از تحصیل در این رشته چیست تا بتوانید متناسب با توضیحاتی که ارائه کردیم، گرایش مناسب را نیز انتخاب کنید.
در انتخاب بهترین گرایش رشته MBA ، حتما سعی کنید بر اساس علاقهمندیهایتان اقدام به انتخاب رشته کنید. برای موفقیت در هر یک از گرایشها به پشتکار و علاقه در کنار یکدیگر نیاز دارید. اگر رشته تحصیلی مقطع کارشناسی شما ارتباطی به این رشته ندارد، حتما از نزدیکبودن مباحث گرایش موردنظر به علاقهمندی خود اطمینان حاصل کنید.
سخن آخر
اغلب داوطلبانی که در زمان انتخاب رشته به سراغ رشته مدیریت کسب و کار میروند، ممکن است نتوانند به درستی گرایشی که برای آنها مناسبتر است را انتخاب کنند. رشته MBA از رشتههای پولساز در بازار ایران و خارج از کشور است و در صورتی که بتوانید گرایش درست را برای خود انتخاب کنید و مهارت لازم با آن را بیاموزید، حتما میتوانید موفق شوید.
اگر علاقهمند به تحصیل در رشته MBA هستید اما نمیدانید کدام گرایش برای شما گزینهای مناسبتر میباشد، میتوانید در این زمینه از کارشناسان نوگام راهنمایی دریافت کنید. نوگام از مجموعههای آموزشی فعال در زمینه کنکور کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار میباشد. کارشناسان نوگام از داوطلبان رتبه برتر در آزمونهای کارشناسی ارشد سالهای گذشته هستند که میتوانند در مسیر انتخاب رشته و گرایش مناسب رشته MBA یاریگر شما عزیزان باشند.
برای دریافت مشاوره از کارشناسان نوگام، میتوانید از طریق راههای ارتباطی درج شده در وبسایت اقدام کنید و پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید. تا در نهایت با انتخاب بهترین گرایش MBA متناسب با علاقهمندی و تواناییهایی که دارید، آینده موفقی را برای خود رقم بزنید.
سوالات متداول:
در رشته مدیریت کسب و کار و یا MBA، دانشجویان با مهارتهای فنی، مدیریتی و رهبری آشنا میشوند و به فارغالتحصیلان با این مدرک، به عنوان یکی از گزینههای مناسب برای پست مدیرعامل نگاه میشود. اغلب دانش آموختگان در رشته MBA به عنوان مدیران ارشد، فعالیت خود را در شرکتها آغاز میکنند.
افرادی که در این رشته تحصیل میکنند، میتوانند در کسب و کارها تیزهوشانهتر عمل کنند. به گونهای که با یک شبکه سازی حرفهای، فرصتهای جدیدی را برای کسب و کاری که در آن در حال فعالیت هستند، خلق کنند.
دانشجویان رشتههای مهندسی برق، مهندسی مکانیک، مهندسی نفت و دیگر رشتههایی که پایه ریاضی در آنها قوی است، میتوانند وارد این گرایش از رشته MBA شوند. اغلب دروس تخصصی این رشته محاسباتی است و لازم است دانشجویان از توانایی بالایی در حل مسئله برخوردار باشند.
بیشتر دانشجویانی که این گرایش را برای تحصیل انتخاب میکنند، دانشجویان رشته مهندسی صنایع هستند. اگر از فارغالتحصیلان رشته مهندسی صنایع هستید، به خوبی با عملیات و نحوه تحلیل عملیات سازمانها آشنایی دارید و به راحتی از عهده این گرایش برمیآیید. البته داوطلبانی که در حوزه فناوری اطلاعات نیز پایه قوی دارند و علاقه مند هستند با قدرت تحلیلی در زمینه مدیریت عملیات فعالیت کنند نیز برای این گرایش مناسب می باشند.
niloofar.sameri74 11 تیر 1402
سلام وقت بخیر
ممنون از توضیحات شما گرایش ها واقعا مهمه
منابع انسانی گرایش جالبی هست بااین گرایش در کدام محیط های شغلی استخدام میشیم؟
داریوش 17 تیر 1402
سلام وقتتون بخیر
توضیحات جامع و کاملی بود
ممنون