تغییر رشته به MBA و چالشهای آن
MBA از رشتههای پولساز در بازار ایران و البته خارج از کشور محسوب میشود. بسیاری از افراد زمانی که از مزیتهای رشته MBA مطلع میشوند، تصمیم میگیرند از رشته تحصیلی خود در مقطع کارشناسی به رشته مدیریت کسب و کار در مقطع کارشناسی ارشد، تغییر رشته دهند. اما زمانی دانشجویان میتوانند از مزیتهای تغییر رشته با MBA بهرهمند شوند که بتوانند چالشهای موجود در این زمینه را پشت سر بگذارند. در ادامه قصد داریم به تغییر رشته به MBA و چالشهای آن بپردازیم. اطلاع از این چالشها میتواند به فارغالتحصیلانی که تصمیم به تحصیل در رشته MBA میگیرند، کمک کند تا این مرحله را با موفقیت پشت سربگذارند.
رشته MBA چیست؟
رشته MBA که در واقع کوتاه شده یک عبارت انگلیسی Administration master of business است و در زبان فارسی به معنای رشته مدیریت ارشد کسب و کار میباشد. این رشته برای اولین بار در ایران در سال 1370 و در دانشگاه صنعتی شریف، در زیرگروه فنی و مهندسی به عنوان یک رشته مستقل معرفی شد.
این رشته بسیار کاربردی و جذاب است اما، در صورتی که به آن علاقهمند باشید. بنابراین بسیار مهم است که قبل از ورود به این رشته، ابتدا هدف خود را مشخص کنید. چراکه در هیچ سازمانی به فردی که دارای مدرک MBA باشد، نیازی نیست. اما در اغلب شرکتها به مدیری که از مهارتهای تدریس شده در این رشته برخوردار باشد، نیاز است. MBA رشتهای مهارت محور است و هدف در آن پرورش نیروهای مهارتی جهت فعالیت در محیطهای کاری میباشد.
تغییر رشته به MBA و چالشهای آن – مهمترین دلایل تغییر رشته به MBA
بسیاری از فارغ التحصیلان در رشتههای مهندسی و یا رشتههای حسابداری و رشتههای گروه مدیریت، علاقه زیادی به تغییر رشته و ورود به رشته MBA دارند. در این قسمت به مهمترین دلایل تغییر رشته به MBA پرداختهایم.
رشته ای پولساز
همانطور که اشاره کردیم با وجود شرایط تغییر رشته به MBA و چالشهای آن ، اما بسیاری از افراد این رشته را به دلیل حقوق عالی انتخاب میکنند. قطعا توجه به موضوع درآمد در هر رشتهای بسیار مهم است و همه افراد پیش از اینکه یک رشته را انتخاب کنند، آینده شغلی آن را در نظر میگیرند.
خوشبختانه رشته مدیریت کسب و کار در ایران و در خارج از کشور، رشتهای است که افراد با فارغالتحصیلی و کار کردن در زمینه آن، میتوانند به درآمدهای عالی برسند. اما صرفا داشتن مدرک در این زمینه مهم نیست، برای رسیدن به درآمد کافی باید از تخصص کافی در زمینه تحصیلی خود نیز برخوردار باشید.
دستیابی به فرصتهای شغلی مناسب با تغییر رشته به MBA و مواجهه با چالشهای آن
فردی که دارای مدرک MBA است، در واقع مغز متفکر یک کسب و کار و تجارت می باشد. هر کسب و کاری به یک مغز متفکر نیاز دارد. به همین دلیل فرصتهای شغلی بسیاری پیش روی داوطلبان با مدرک مدیریت کسب و کار قرار دارد.
در واقع هرچه مهارتهای مدیریتی شما در این رشته بیشتر باشد، فرصتهای شغلی بیشتری را نیز در اختیار خواهید داشت. جالب است بدانید که بیش از 70 درصد از فارغ التحصیلان رشته MBA در پستهای ارشد و مدیریتی شرکتهای مختلف در جهان مشغول به کار هستند و این موضوع نشان دهنده ارزش و اهمیت این رشته در سطح جهانی است.
مابقی کارشناسان این رشته نیز در پستهای مدیریتی عالی در حال فعالیت هستند. در واقع می توان گفت با اقدام به تغییر رشته به MBA و مواجهه با چالشهای آن ، میتوان نتیجه خوبی را انتظار داشت.
شبکه تجاری مستحکم
شبکه سازی مهمترین بخش تجارت به شمار میرود. به کمک شبکه سازی، فرصتهای شغلی بهتری پیش روی شما خواهد بود، با افراد بیشتری آشنا میشوید و در نهایت نیز میتوانید به درآمد بیشتری دست پیدا کنید. این موضوع ممکن است از نظر سطحی کمی بیاهمیت باشد، اما اگر به عمق و بطن کسب و کارهای موفق در جهان توجه کنید، خواهید دید که شبکه سازی حرف اول را میزند. شما با همکاری با افرادی که در پستهای مدیریتی حضور دارند، میتوانید یک شبکه سازی عالی داشته باشید و موقعیتهای شغلی بهتری را به دست آورید.
در بسیاری از رشتههای تحصیلی امکان ایجاد این شبکه سازی وجود ندارد و یا حتی اگر وجود نیز داشته باشد، محدود به افراد هم سطح از نظر موقعیت کاری است. ضمن اینکه افراد با دیگر مدارک، کار خود را با شغلهای کم درآمدتر شروع میکنند تا به تدریج پیشرفت کنند. این در حالی است که فارغ التحصیلان رشته MBA همگی در ابتدا به عنوان مدیران ارشد یک سازمان و شرکت مشغول به کار میشوند و به عبارتی میتوانند پله های پیشرفت و ترقی را با سرعت بیشتری طی کنند.
فراگیری یک مهارت کاربردی با تغییر رشته به MBA و گذر از چالشهای آن
در بسیاری از رشتهها، صرفا یک سری اطلاعات علمی را به دانشجویان میدهند که کاربردی در صنعت ندارد. اما این در حالی است که رشته MBA از رشتههای کاربردی است و یک مهارت در دنیای امروز به شمار میرود.
اغلب کسب و کارها به دنبال فروش بیشتر هستند و از طرفی دیگر، اغلب به این نتیجه رسیدهاند که استراتژی فروش و فعالیت هوشمندانه به مراتب بیشتر از سخت کار کردن، به نتیجه میرسد. ایجاد استراتژی عالی نیازمند فارغالتحصیلان رشته مدیریت کسب و کار است.
کسب دانش در خصوص تجارت جهانی
از دیگر مزیتهای رشته MBA شناخت کافی در مورد تجارت جهانی میباشد. شما با کمک این رشته میتوانید به بینش بهتری در خصوص تجارت جهانی برسید.
این رشته برای کسانی که علاقهمند به مهاجرت هستند و مایلند در زمینه رشته تحصیلی خود نیز با شرکتهای خارجی همکاری کنند، بسیار مناسب است به طوری که با تغییر رشته به MBA و پشت سرگذاشتن چالشهای آن میتوانند در شرکتهای خارجی مشغول به فعالیت شوند.
تغییر رشته به MBA و چالشهای آن
رشته مدیریت کسب و کار از جنبههای مختلفی با دیگر رشتهها متفاوت است. به همین دلیل تغییر رشته به MBA و چالشهای آن موضوعی است که علاقهمندان به تغییر رشته به مدیریت کسب و کار باید از آن اطلاع داشته باشند و بتوانند آنها را حل کنند.
درصدهای بالا در کنکور MBA
از اصلیترین و بزرگترین تفاوت میان رشته مدیریت کسب و کار با دیگر رشتهها، کمتر بودن تعداد منابع مطالعاتی برای آزمون کارشناسی ارشد میباشد و شما برای موفقیت در این آزمون باید فقط سه درس را مطالعه کنید. این در حالی است که اگر شما بخواهید در کنکور کارشناسی ارشد رشتههای مهندسی شرکت کنید، باید حتما هشت الی سیزده درس را مطالعه کنید.
در یک جنبه این موضوع خوب است و داوطلبان سرفصلهای مطالعاتی محدودتری دارند، اما در جنبهای دیگر متقاضیان باید میانگین درصدهای بالاتری را نسبت به دیگر رشتهها به دست آوردند. به عنوان مثال یکی از دروس کنکور کارشناسی ارشد MBA ، درس ریاضی است که اغلب رتبههای برتر در این رشته، در آن درصد بالای 80 را کسب میکنند.
تفاوت دروس در حین تحصیل
از دیگر موضوعاتی که در زمینه تغییر رشته به MBA و چالشهای آن مطرح است و به خصوص فارغ التحصیلان رشتههای فنی و حرفهای با آن مواجه میشوند، تفاوت جنس دروس است.
در دانشکده فنی، ذهن دانشجویان آماده یادگیری مباحث همراه با اعداد و ارقام است، این درحالی است که در رشتههای مدیریت، متقاضیان باید قوه استدلال و منطق خودشان را تقویت کنند و کمتر به صورت فنی به موضوعات نگاه کنند.
این موضوع به خصوص در ترمهای اول و دوم، چالشهای بسیاری را برای دانشجویانی که تغییر رشته دادهاند، ایجاد میکند. البته این موضوع به مرور و با خواندن منابع مدیریتی و با تمرین و تکرار به تدریج کاهش پیدا میکند.
تعداد دروس در زمان تحصیل از موضوعات قابل بررسی در تغییر رشته به MBA و چالشهای آن
با اینکه تمامی رشتهها در مقطع کارشناسی ارشد، اغلب 32 واحد را باید پشت سربگذارند، اما تعداد واحدهای رشته مدیریت کسب و کار، 48 واحد شامل 30 واحد عمومی، 6 واحد اختیاری و 12 واحد تخصصی است.
این موضوع به این معنی است که اگر شما بخواهید در طی چهار ترم درس خود را به پایان برسانید، باید در هر ترم 12 واحد را اخذ کنید که این موضوع برای بسیاری از افراد امری دشوار است. هر چند امکان تمام کردن تعداد واحدها در پنج ترم نیز وجود دارد، اما بدیهی است که به زمان بیشتری نیاز دارد.
پروژه های درسی بیشتر در رشته مدیریت کسب و کار
رشته MBA یک رشته پروژه محور است، چراکه با گذراندن پروژه در این درس، بیش از گذشته میتوان برای کار کردن در دنیای واقعی آمادگی کسب کرد. گاهی سخت بودن پروژهها، دانشجویان را به چالش میکشد. برای همین یکی از موضوعات در زمینه تغییر رشته به MBA و چالشهای آن، پروژههای درسی زیاد است که توصیه میکنیم اگر توان کار زیاد و تحقیق و بررسی را ندارید، به سراغ این رشته نیز نروید.
دشوار بودن مقالهنویسی در تغییر رشته به MBA و چالشهای آن
موضوعاتی که در زمینه مدیریت کسب و کار بررسی میشود، وابسته به فرهنگ جامعه است. نوشتن مقاله در سطح جهانی و همینطور قبول شدن آن در ژورنالهای بین المللی در این زمینه کمی دشوار است.
یکی از لازمههای شاخه مدیریت، برخورداری از درک بالایی از فرآیندها و تعبیر و تفسیر آماری و حتی کار کردن با نرمافزارهای پیشرفته آماری است. چراکه ابزار مستقیم کار و پژوهش در این زمینه آمار است. به همین دلیل مقالههایی که آماری هستند، با احتمال بیشتری برای پذیرش در مجلهها و وبسایتهای جهانی پذیرفته میشوند.
دشواری برای اپلای در رشته مدیریت کسب و کار
از دیگر مشکلات تغییر رشته به MBA و چالشهای آن، مشکلات در زمینه اپلای است. در حالی که برای رشتههای مهندسی در ایران، به خصوص برای رشتههای کامپیوتر و مکانیک، شانس بالایی برای اپلای وجود دارد، این موضوع برای رشته MBA کمی دشوارتر است.
کم بودن ظرفیت پذیرش MBA
به طور کلی تعداد دانشگاههایی که در آن رشته MBA تدریس میشود، کم است. در نتیجه برای این رشته ظرفیت بسیار پایینی در نظر گرفته شده است و این یعنی رقابت برای ورود به این رشته بسیار بالاست. داوطلبان حتی با داشتن منابع کمتر، باید برای مطالعه آزمون کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار، سختتر از رشتههای زیرگروه قبلی خود تلاش کنند.
سخن آخر
در زمان انتخاب رشته، بسیاری از افراد به خصوص دانشجویان رشتههای فنی و مهندسی، رشته مدیریت کسب و کار را برای ادامه تحصیل انتخاب میکنند. اما ممکن است با مشکلات تغییر رشته به MBA و چالشهای آن آشنا نباشند. اما به دلایل مختلفی از جمله عدم علاقهمندی به رشته تحصیلی خود، کوچک بودن بازار کار رشتههای فنی، علاقه به رشتههای مدیریتی و … بخواهند در رشته MBA ادامه تحصیل دهند. به همین دلیل این مقاله از سایت نوگام را به بررسی چالشهایی که بر سر راه داوطلبانی که با تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد، وارد رشته مدیریت کسب و کار میشوند، اختصاص دادهایم.
این رشته به دلیل برخورداری از تعداد منابع کم، دروس جذاب در حین تحصیل، بازارکار بسیار خوب و … از پرطرفدارترین رشتههاست. علاقهمندان به رشتههای مدیریتی و یا کسانی که در کسب و کاری مشغول هستند و یا در اندیشه راهاندازی کسب و کاری میباشند، افرادی که در بخش مدیریت سازمانی به طور سنتی فعالیت میکنند، برای تحصیل در رشته MBA گزینههای مناسبی هستند. چراکه با تحصیل در این رشته میتوانند با علوم کاربردی روز دنیا آشنا شوند تا در اداره سازمان و حفظ منابع انسانی و ارتقای مالی آن توانمند شوند.
نوگام از مجموعههای آموزشی فعال در زمینه کنکور کارشناسی ارشد رشته مدیریت کسب و کار (MBA) و دروس عمومی کنکور دکتری (استعداد تحصیلی و زبان عمومی) و دروس تخصصی کنکور دکتری در برخی از رشتهها می باشد.
در صورتی که قصد دارید با تغییر رشته وارد رشته MBA شوید، میتوانید برای بررسی جزئیات بیشتر پیرامون تغییر رشته به MBA و چالشهای آن از مشاوران رتبه برتر کارشناسی ارشد در آزمونهای سال گذشته مرکز آموزشی نوگام، مشاوره دریافت کنید. دریافت مشاروه از کارشناسان نوگام میتواند به شما کمک کند تا بتوانید با آمادگی کاملتری در این مسیر قدم بگذارید و خود را برای شرکت در یک رقابت بزرگ و قبولی در برترین دانشگاهها آماده کنید.
سوالات متداول:
رشته MBA که در واقع کوتاه شده یک عبارت انگلیسی Administration master of business است و در زبان فارسی به معنای رشته مدیریت ارشد کسب و کار میباشد. MBA رشتهای مهارت محور است و هدف در آن پرورش نیروهای مهارتی جهت فعالیت در محیطهای کاری میباشد.
بله، این رشته برای کسانی که علاقهمند به مهاجرت هستند و مایلند در زمینه رشته تحصیلی خود نیز با شرکتهای خارجی همکاری کنند، بسیار مناسب است به طوری که با تغییر رشته به MBA و پشت سرگذاشتن چالشهای آن میتوانند در شرکتهای خارجی مشغول به فعالیت شوند.
از اصلیترین و بزرگترین تفاوت میان رشته مدیریت کسب و کار با دیگر رشتهها، کمتر بودن تعداد منابع مطالعاتی برای آزمون کارشناسی ارشد میباشد و شما برای موفقیت در این آزمون باید فقط سه درس را مطالعه کنید. این در حالی است که اگر شما بخواهید در کنکور کارشناسی ارشد رشتههای مهندسی شرکت کنید، باید حتما هشت الی سیزده درس را مطالعه کنید.
niloofar.sameri74 7 تیر 1402
سلام ممنون از توضیحات جامع و کامل شما و واقعا در گرایش های mba و مدیریت علاوه بر کم بودن منابع و مطالب ارزشمند توضیحات وجود نداشت آیا شما کلاس های مربوط بهmba هم پوشش میدین؟
مهسا محمدی 10 تیر 1402
سلام وقتتون بخیر، سپاس از توجه شما نوگامی عزیز.
بله 0 تا 100 خدمات مرتبط با mba در مجموعه نوگام انجام میشود.
https://www.nogamcenter.com/product-category/services-nogam/master-services/master-services-mba/
ماهلین ماهانی 3 شهریور 1402
سلام وقتتون بخیر 🌻
خیلی خوب توضیح دادین، من خیلی شک داشتم برای ارشد که همین رشته لیسانس و ادامه بدم یا MBA شرکت کنم.
با راهنمایی شما، خیلی از سوالاتی برطرف شد، میتونم به صورت خصوصی هم مشاوره بگیرم؟
حسین محمودی 9 تیر 1402
خیلی مطلب کاملی بود ممنون از شما و تیم نوگام
یاسر چناری 10 تیر 1402
خیلی سوال از mba داشتم
ممنون از شما جوابشون رو گرفتم
علی موسوی 11 تیر 1402
ممنون از بررسی تمام چالش های MBA
من تمام مقالات شما در زمینه MBA رو مطالعه کردم. با ارائه چالش های پیش رو درک خوبی از این رشته پیدا کردم و همین چالش ها منو بیشتر به این رشته علاقه مند میکنه
ظرفیت کم این رشته دقیقا مرتبط با نسبت مدیران یک مجموعه به کارمندان آن مجموعه است، دنیا به مدیرانی کارآمد و گلچین شده نیاز دارد…
سپاس از شما
مهکامه 12 تیر 1402
این رشته واقعا خوبه، به شرطی که قبلش چالشهای مسیرش رو بشناسیم؛ ممنون که توضیح دادید. من یکم نگرانی داشتم اما الان میتونم با دید بازتری تصمیم بگیرم و از مهندسی به این رشته بیام.
ثریا 28 مرداد 1402
سلام وقت بخیر نوگام تمامی خدمات مربوط به کارشناسی ارشد mba را ارائه میدهد؟؟
مثلا مشاوره تخصصی و یا آزمون های آزمایشی ؟
و کلاس های درسی mba ؟؟
مهسا محمدی 29 مرداد 1402
سلام وقتتون بخیر نوگامی عزیز. بله هر 3 دروس تخصصی رشته MBA و آزمونهای آزمایشی هرساله برگزار خواهند شد.
همچنین امکان مشاوره با اساتید تخصصی و رتبههای برتر نیز امکان پذیر است.
Shiiiiva 30 مرداد 1402
سلام، لینک ثبت نام کلاس های دوره mba لطف میکنید بفرستید
خانم طاهری 31 مرداد 1402
بسیار عالی
تغییر رشته به ام بی ای قطعا کار پر چالش و دشواری هستش
ولی استاد عرفانیان قطعا حرف اول رو در این کار میزنه
من با کلاس های ایشون تونستم رتبه دلخواهمو کسب کنم
ممنون از مجموعه خوبتون 💐
Amir 2 شهریور 1402
بسیار جامع و عالی
ممنونم
Amir 2 شهریور 1402
خیلی جامع بود،متشکرم
امیرعلی 3 شهریور 1402
وقتتون بخیر یه سوالی که برای من پیش اومده دوره های ازاد mba چطور؟ اونا معتبر نیستن؟
نارین 4 شهریور 1402
من از تغییر رشته ای که دادم به MBA, بسیار راضی ام، چرا که به رشته خودم اصلا علاقه نداشتم، حالا با انگیزه تر مشغول به تحصیلم، ممنون از مطالب مفیدتون
محرابی 4 شهریور 1402
از انتخابم برای تغییر رشته به mba خیلی خوشحالم
ممنون از تیم بزرگ نوگام
الناز 18 شهریور 1402
خیلی از تغییر رشته ای ها به MBA ، از فنی مهندسی ها بخصوص رشته برقی ها هستن که بعد از گذراندن دوره لیسانس متوجه میشن هیچ علاقه ای به رشته خود ندارن که با تغییر مسیر خود به رشته MBA موفق تر میتونن عمل کنن