یکی از مهمترین گرایشهای حال حاضر رشته MBA، گرایش فناوری اطلاعات است. اینجا جایی است که برای مدیریت یک بنگاه اقتصادی از تکنولوژی کمک گرفته میشود. در گرایش فناوری رشته mba یاد میگیرید که چگونه از طریق تکنولوژی به تولید ثروت بپردازید.
در حال حاضر این گرایش به دلیل بازار کار بسیار مناسب، با استقبال خوبی از سوی داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد mba مواجه است. چنانچه شما نیز تمایل دارید تا در راستای بررسی همه گرایشهای mba با گرایش فناوری و تکنولوژی آن بیشتر آشنا شوید، مطالعه این مقاله از سایت نوگام به شما توصیه میشود.
گرایش فناوری رشته MBA چیست؟
همانطور که میدانید اصول رشته مدیریت کسب و کار (MBA) در چهارچوب یک بنگاه اقتصادی تعریف میشود. هدف اصلی گرایش فناوری اطلاعات این رشته، سودآوری از قابلیتهای فناورانه یک بنگاه اقتصادی است.
در این گرایش به شما آموزش داده میشود تا در جایگاه مدیر یک مجموعه، بتوانید از طریق فناوری و تکنولوژی به سودآوری و کسب ثروت بپردازید. این آموزشها به سه حوزه زیر تقسیمبندی میشود:
- تصمیمگیری برای نحوه سرمایهگذاری در زمینه تکنولوژی و اولویتبندی این نوع سرمایهگذاریها
- انتخاب فناوری مورد استفاده و شیوه به کارگیری آن
- تبدیل فناوری به ثروت
به عنوان مدیر فناوری اطلاعات یک ارگان، شما باید تصمیم بگیرید که سرمایهگذاریها در حوزه تکنولوژی به چه شکلی صورت بگیرید. سپس لازم است برای تامین منابع آموزشی، زیرساختها و نیروی انسانی مورد نیاز تمهیداتی بیندیشید و در نهایت با پیادهسازی برنامههای تعیینشده، شرکت یا سازمان مورد نظر را به سود برسانید.
با تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد فناوری MBA دروسی را پاس خواهید کرد که شما را برای اتخاذ چنین تصمیماتی آماده و نحوه اجرای این برنامهریزیها را برایتان روشن میکند.
بیشتر بخوانید: بررسی همه جانبه گرایش بازاریابی رشته mba
آشنایی با دروس گرایش فناوری اطلاعات رشته MBA
اگر در مورد سایر گرایشهای رشته mba تحقیق کرده باشید، میدانید که در مقطع کارشناسی ارشد این رشته ابتدا 10 الی 11 درس در چارت تحصیلی دانشگاه مربوطه برای شما در نظر میگرفته میشود که دانشجویان تمامی گرایشهای mba باید آنها را پاس کنند.
البته عمدتاً 2 تا 3 درس از بین آنها به صورت اختیاری ارائه میگردد تا دانشجویان بتوانند دروسی را برگزینند که با گرایش آنها تناسب بیشتری دارد. سپس نوبت به دروس تخصصی هر گرایش میرسد.
به طور معمول دانشجویان باید 4 درس تخصصی را برای هر گرایش پاس کنند. 1 یا 2 درس در هر دانشگاه به عنوان دروس تخصصی الزامی تعیین میگردد و 3 یا 2 درس تخصصی باقیمانده نیز به صورت اختیاری ارائه میشود.
در مجموع بسته به چارت تحصیلی هر دانشگاه، دانشجویان باید 48 تا 51 واحد درسی را در قالب 4 ترم بگذرانند که در 2 سال قابل اتمام است. 6 واحد از این دروس نیز برای پایاننامه در نظر گرفته میشود. جدول زیر جزئیات دروس گرایش فناوری mba را نمایش میدهد:
یک نکته در مورد عناوین دروسی که در این جدول مشاهده مینمایید، لازم به توضیح است. دروس الزامی از بین مواردی که درج شده، توسط دانشگاه برای ارائه انتخاب میشود. دروس اختیاری نیز از بین موارد درج شده، توسط دانشگاه انتخاب میگردد و سپس دانشجویان تصمیم میگیرند که کدام یک از کلاسهای ارائهشده را برای شرکت انتخاب کنند.
مسیر آموزشی عمده دروس تخصصی این گرایش، به سمت مدیریت نوآوریها و خلق محصول جدید یا نحوه فراگیری و بومی کردن فناوریهای جدید حرکت میکند. یکی دیگر از جنبههای بسیار مهم این گرایش، سیاستگذاری علم و فناوری است که حاوی آموزشهای کاربردی زیادی برای موفقیت در بازار کار است.
بیشتر بخوانید: معرفی کامل رشته mba دانشگاه تهران
زیرگرایشهای فناوری MBA
دانشآموختگان گرایش فناوری اطلاعات رشته مدیریت کسب و کار، پس از فارغالتحصیلی میتوانند در یکی از زیرگرایشهای چهارگانه آن به فعالیت بپردازند که شامل موارد زیر است:
تصمیمگیری و برنامهریزی
یک مدیر و مسئول فناوری شاغل در این حوزه، چگونگی سرمایهگذاری در زمینه فناوری را در سازمان تعیین میکند. همچنین برنامهریزیهایی را برای این منظور انجام میدهد تا این سرمایهگذاریها در راستای سایر استراتژیهای مدیریتی سازمان قرار داشته باشد.
جذب و بومیسازی فناوری
مدیریت تکنولوژی یک ارگان همچنین میتواند در مورد نحوه یادگیری و انتقال فناوریهای جدید به سازمان برنامهریزی کند. وظیفه مدیر فناوری در این شرایط این است که منابعی آموزشی را برای یادگیری تکنولوژیهای جدید با صرف کمترین زمان و هزینه انتخاب کند و برنامهریزیهای صورتگرفته را به گونهای که با بیشترین اثربخشی و بالاترین کیفیت همراه باشد، به اجرا درآورد.
نوآوری و مدیریت محصول
مدیر فناوری میتواند در همنشینی با مدیران بازاریابی، استراتژی و غیره، مشخص نماید که چگونه میتوان به کمک تکنولوژی، ایدههای موجود را به محصول نهایی تبدیل و از این طریق سود کسب کرد.
سیاستگذاری در سطح بنگاه
دانشآموختگان این گرایش میتوانند روی روشهای توسعه تکنولوژی برای آینده کار کنند. این افراد میتوانند در سطح یک بنگاه اقتصادی یا حتی در سطحی کلانتر، همچون سطوح ملی به این کار بپردازند. همچنین میتوانند به عنوان مشاور در امور فناوری و تکنولوژی فعالیت داشته باشند.
گرایش فناوری رشته MBA برای چه افرادی مناسب است؟
این گرایش رشته مدیریت کسب و کار نیازمند افرادی با قابلیت تجزیه و تحلیل، حل مسئله، تفکر انتقادی، خلاقیت و نوآوری، رهبری، اهل کار گروهی و دارای ارتباطات بین فردی قوی است.
همچنین اگر از آشنایی نسبی با برنامهنویسی، زبان انگلیسی، مدیریت پایگاه داده، مدیریت شبکه و مدیریت زمان برخوردار باشید ضمن آموزشهایی که در مقطع کارشناسی ارشد این گرایش میبینید، در آینده توفیق بیشتری به دست خواهید آورد.
موقعیتهای شغلی گرایش فناوری اطلاعات mba
در صورت برخورداری از ویژگیهایی که در بخش قبل به آنها اشاره شد، پس از فارغالتحصیلی از این رشته، امکان فعالیت در جایگاههای شغلی زیر برای شما فراهم خواهد بود:
- مدیر یا مشاور فناوری اطلاعات
- توسعهدهنده نرمافزار
- تحلیلگر امنیت سیستمهای اطلاعاتی
- طراح یا مدیر پایگاه داده
- تحلیلگر هوش تجاری
- و …
به طور عمده کار شما به بخش IT شرکتها، سازمانها یا ارگانهای مختلف ارتباط خواهد داشت و به عنوان پلی بین واحد فناوری اطلاعات و مدیریت کسب و کار عمل خواهید کرد.
بیشتر بخوانید: بررسی کامل ضرایب دروس کنکور mba
سخن نهایی
در گرایش فناوری اطلاعات رشته MBA یاد میگیرید که چطور برای سرمایهگذاری در زمینه تکنولوژی برنامهریزی کنید. همچنین میآموزید چگونه منابع آموزشی، زیرساختها و نیروی انسانی مورد نیاز را برای انتقال تکنولوژیهای جدید به داخلِ کسب و کار خود به کار بگیرید.
در این راستا میتوانید از طریق همفکری با دانشآموختگان سایر گرایشهای رشته mba، ضمن به کار بستن روشهای فناورانه، از یک ایده به تولید محصولی جدید برسید. این گرایش، از بازار کار نسبتاً خوبی برخوردار است و میتوانید در بخش IT بسیاری از سازمانها فعالیت کنید یا با دانشی که دارید، کسب و کار شخصی خود را راهاندازی نمایید.
اخذ مدرک تحصیلی این رشته/گرایش از دانشگاههای برجسته کشور میتواند مسیر موفقیت شما را هموارتر کند. چنانچه در حال آمادهسازی خود برای شرکت در کنکور ارشد mba هستید، با شرکت در کلاسهای آموزشی مجموعه نوگام به راحتی میتوانید در گرایش فناوری mba هر یک از دانشگاههای شریف، امیرکبیر، تهران و غیره پذیرش بگیرید.
سوالات متداول
- مجموعه نوگام برای قبولی در آزمون ارشد mba در گرایش فناوری، چه کلاسهایی ارائه میدهد؟
این مجموعه برای همه دروس عمومی کنکور ارشد، در سه فاز آموزشی مختلف کلاس برگزار میکند که شما را از هر منبع آموزشی دیگری بینیاز مینمایند.
- چرا میگوییم کلاسهای آموزشی نوگام سه فاز آموزشی مختلف را شامل میشود؟
نوگام برای هر یک از دروس کنکور، سه نوع کلاس برگزار میکند: کلاس درس و تست (ویژه آموزش دروس از پایه)، کلاس حل تمرین (ویژه مرور و تثبیت مطالب ضمن حل نمونه سوالات فراوان)، کلاس نکته و تست (ویژه آموزش نکات تکمیلی و تکنیکهای تستزنی سریع).
- آیا امکان بهرهمندی از هر سه نوع کلاس ارائهشده در این مجموعه وجود دارد؟
بله، هم میتوانید با توجه به سطح تسلط خود بر هر درس، در یک یا چند کلاس به طور مجزا ثبت نام نمایید و هم میتوانید از پکیج کامل برای هر درس یا حتی پیکج کامل دروس عمومی کنکور بهره ببرید.
امیرحسین زندی 9 تیر 1402
خیلی ممنون که اینقدر کامل توضیح میدید. فقط من قسمت دیگه مقاله ها هم پیام داده بودیم که اگر بشه از شما مشاوره بگیرم. برای مشاوره چه کار باید انجام بدم؟
مهسا محمدی 9 تیر 1402
وقتتون بخیر. ممنون از توجه شما همراه گرامی، جهت مشاوره میتوانید از طریق آیدی تلگرام با ادمین ADDDDDMIN@ ارتباط برقرار کنید و یا در لینک زیر درخواست خود را ثبت نمایید تا مشاورین نوگام در اولین فرصت با شما تماس بگیرند.
https://www.nogamcenter.com/contact-nogamcenter/
مهسا محمدی 12 تیر 1402
سپاس از شما.
جهت مشاوره میتوانید از طریق آیدی تلگرام با ادمین ADDDDDMIN@ ارتباط برقرار کنید و یا در لینک زیر درخواست خود را ثبت نمایید تا مشاورین نوگام در اولین فرصت با شما تماس بگیرند.
https://www.nogamcenter.com/contact-nogamcenter/
niloofar.sameri74 9 تیر 1402
سلام وقت بخیر
فناوری اطلاعات رشته گسترده ای هست
با توجه به توضیحات شما واقعا به این گرایش علاقمند شدم آیا امکان تغییر گرایش به دکتری فناوری هست یااینکه گرایش در دکتری هم وجود دارد؟
اگر کلاسی هم هست ممنون میشم اطلاع بدید
مهسا محمدی 13 تیر 1402
سلام وقتتون بخیر بله این گرایش در مقطع دکتری نیز وجود دارد.
https://www.nogamcenter.com/product-category/services-nogam/nogam-phd-services/
محمد رستار 10 تیر 1402
من دانشجوی گرایش استراتژی هستم
به نظرم تو MBA تفاوت خاصی وجود نداره تو گرایش های مختلف، در حد دو سه درس متفاوت هستن
ملیکا 13 تیر 1402
گرایش خیلی خوبیه به نظر من؛ مخصوصا که باید دانش IT هم داشت و در دنیای امروز خیلی نیازه. ممنون از مقاله خوبتون
رادمهر 14 تیر 1402
آیا ضرایب دروس کنکور (ریاضی، زبان انگلیسی، جیمت) در گرایش های مختلف MBA متفاوت است یا در تمامی گرایش ها ضرایب دروس یکی ست؟
خیلی ممنونم از تیم ارزشمند نوگام
تیم مارکتینگ نوگام - مهسا محمدی 14 تیر 1402
سلام وقتتون بخیر بله یکی است. تا قبل از انتخاب رشته بحث گرایشها مطرح نمیباشد و تفاوتی ندارد.
امیر پاشا 15 تیر 1402
گرایش فناوری اطلاعات رشته MBA در دانشگاه علامه هم ارائه میشود؟ در دانشگاه خوارزمی چطور؟
مرکز آموزشی نوگام 17 تیر 1402
سلام و احترام.
گرایش سیستمهای اطلاعاتی و فناوری اطلاعات امسال در دانشگاه علامه طباطبایی ارائه نشده ولی در خوارزمی ارائه شده است.
زهرا 1 شهریور 1402
سلام
ممنون از مطالب خوبتون
فقط یک سوال اینکه کدوم گرایش بین سیستم های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات بازار کار بهتری داره؟؟
مهسا محمدی 4 شهریور 1402
سلام نوگامی عزیز.
تفاوت چندانی ندارند و کاملا بستگی به آن دارد که در چه فیلدی مهارتهای شما بیشتر است.
Amir 2 شهریور 1402
ممنون از وقتیکه گذاشتید خیلی خوب بود
ماهلین ماهانی 3 شهریور 1402
ممنون بابت راهنماییهای ارزندهتون.
میخواستم بدونم کدوم گرایش MBA برای اپلای مناسبتر هستش؟
صبا 3 شهریور 1402
با عرض سلام و درود خدمت شما
ممنون بابت مقاله خوبتون
خوشحالم که بالاخره رشته تحصیلی ام بی ای در کشور ایران جا افتاد
برای خواهرم قصد دارم از آموزشگاه شما دوره ها رو دریافت کنم
انشاالله که نتیجه بگیره
البته طی تحقیقات زیادی که در مورد موسسات مختلف داشتم به نوگام رسیدم 👌
فریده 4 شهریور 1402
کدوم گرایش برای مهاجرت مناسب تره؟
مهسا محمدی 8 شهریور 1402
نوگامی عزیز جهت مهاجرت تحصیلی گرایشهای مالی، بازاریابی، عملیات و فناوری اطلاعات از سایر گرایشها مناسبتر هستند.
مریم 18 شهریور 1402
این گرایش در چه دانشگاه هایی جدیداً ارائه میشود؟