هدف اساسی هر کسب و کار این است که با فروش خدمات و محصولات تولیدی خود به تعداد هرچه بیشتری از مشتریان، سود به دست آورد. بنابراین بررسی و مدیریت مسائل مربوط به کیفیت محصول یا خدمات، و همچنین چگونگی توسعه و گسترش آنها، بخش بسیار مهمی از کار هر شرکت است.
گرایش عملیات و زنجیره تامین رشته MBA شما را برای مدیریت چنین مسائلی آماده میکند و دانش لازم برای آن را در اختیارتان قرار میدهد. برای آشنایی بیشتر با این گرایش از رشته مدیریت کسب و کار، مطالبی که در آن به دانشجویان آموزش داده میشود و بازار کار این گرایش mba شما را به مطالعه ادامه این مطلب از سایت نوگام دعوت مینماییم.
گرایش عملیات و زنجیره تامین رشته MBA چیست؟
این گرایش به دو مقوله مدیریت عملیات (Operations Management) و مدیریت زنجیره تامین (Supply Chain Management) میپردازد. هر دو این مباحث به خروجی نهایی کسب و کار ارتباط دارند و مسائلی در آنها مورد بحث قرار میگیرد تا به کمک آنها بتوان خدمات یا محصول خروجی کسب و کار مورد نظر را به صورت بهینه، یعنی با کمترین هزینه و در عین حال بیشترین کیفیت به دست مشتری رساند.
بیشتر بخوانید: تحلیل جامع درآمد رشته mba
مدیریت عملیات به چه معناست؟
مدیریت عملیات مربوط به طراحی محصولات یا خدماتی است که طی فرآیندهایی توسط شرکت به تولید رسیده و به مشتریان عرضه میگردند. در حوزه مدیریت عملیات به عنوان یک دانشجو یاد میگیرید که چگونه میتوان از منابع و مواد اولیهای که در اختیار شرکت قرار دارد، به بهترین نحو استفاده نمود تا کالاها یا خدماتی برای ارائه به مشتریان تولید شود. به طور دقیقتر، در این حوزه دانش لازم برای امور زیر را فرامیگیرید:
- برنامهریزی و کنترل تولید
- مدیریت موجودی
- کنترل کیفیت و بازرسی تولیدات
- حملونقل مواد
- سیاستهای تعمیر و نگهداری از تجهیزات
مدیریت زنجیره تامین به چه معناست؟
مجموعه فرآیندهایی که منجر به تولید خدمت یا محصول نهایی یک شرکت میشوند، نیازمند نوعی سازماندهی هستند تا بدون انجام کار و صرف هزینه اضافه، بیشترین بازدهی را برای تولید خروجیهای شرکت به همراه داشته باشند.
بنابراین تمامی فعالیتهای نظاممند درونی و بیرونی شرکت باید در حوزهای تحت عنوان مدیریت زنجیره تامین ساماندهی و هدایت شود. به عبارت دیگر، تمام فعالیتهایی که در یک کسب و کار انجام میگیرد تا محصولی تولید شود، از گام اول یعنی استخراج یا تامین ماده خام اولیه گرفته، تا تحویل کالای تولیدی به مصرفکننده، در زنجیره تامین جای میگیرند. مشابه این روند در کسب و کارهایی که به جای تولید محصولات یا در کنار آن، بر ارائه نوعی از خدمات تمرکز دارند هم در جریان است.
عملکرد مدیریت زنجیره تامین تا حد زیادی با مهندسی صنایع، مهندسی سیستمها، مدیریت عملیات، تدارکات، فناوری اطلاعات و بازاریابی در هم آمیخته است. این حوزه در سالهای اخیر بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و برای موفقیت در کسب و کارهای گوناگون تا حد زیادی روی آن تاکید میگردد.
بیشتر بخوانید: تفاوت mba و مدیریت بازرگانی چیست؟
دروس گرایش عملیات و زنجیره تامین رشته MBA
هنگامی که با قبولی در کنکور ارشد MBA به عنوان دانشجوی گرایش عملیات و زنجیره تامین، در یکی از دانشگاههای کشور پذیرفته شوید، بسته به چارت درسی دانشگاه مربوطه، لازم است 48 الی 51 واحد درسی را طی دو سال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد این رشته پاس کنید.
به طور کلی رشته MBA به این شکل است که تعدادی از دروس آن به صورت مشترک یا عمومی به دانشجویان کلیه گرایشها، آموزش داده میشود. اما از میان این دروس، تعدادی به عنوان دروس اجباری یا الزامی توسط دانشگاه در نظر گرفته میشوند و تعدادی دیگر نیز به صورت اختیاری از میان کلاسهای ارائهشده، توسط خود دانشجویان انتخاب میشود.
پس از قبولی در دروس عمومی، دانشجویان میتوانند در کلاسهای دروس تخصصی گرایش خود شرکت نمایند که آنها هم به دو گروه اجباری و اختیاری تقسیم میگردد. در جدول زیر چارت درسی و تعداد واحدهایی که در مقطع کارشناسی ارشد رشته mba – گرایش عملیات و زنجیره تامین، ارائه میگردد، قرار داده شده است:
همانطور که مشاهده میشود، 6 واحد از کل واحدهای درسی دانشجویان، به پایاننامه اختصاص مییابد و تمامی دروس این رشته 3 واحدی هستند. لازم به ذکر است تعداد دروس هر بخش، ممکن است در دانشگاههای مختلف به صورت دیگری در نظر گرفته شود.
برای نمونه در دانشگاه صنعتی شریف، عمدتاً گرایشهای رشته MBA در قالب 51 واحد درسی در نظر گرفته میشوند و بر خلاف بسیاری از دانشگاههای دیگر، دانشجویان این دانشگاه به جای 2 درس، ملزم به پاس کردن 3 درس از دروس عمومی اختیاری هستند.
بیشتر بخوانید: معرفی کامل رشته mba دانشگاه تهران
مهارتهای متخصصین عملیات و زنجیره تامین MBA
مهمترین مهارتی که یک متخصص عملیات و زنجیره تامین باید از آن برخوردار باشد، توانایی تحلیل دقیق مسائل است. این مهارت کمک میکند تا افراد بتوانند با نگاهی کامل و دقیق به جزئیات خروجیهای شرکت و فرآیندهای تولید آنها، راهکارهای مناسبی را برای بهینهسازی امور و حل مشکلات احتمالی ارائه دهند.
دروس ارائهشده در این گرایش رشته mba نیز در راستای نهادینهسازی این ویژگی و همینطور مهارتهای زیر در دانشجویان تلاش میکند:
- رهبری
- برنامهریزی
- آنالیز مالی
- ارتباطات و شبکهسازی
- بازاریابی کسب و کار
- فن بیان و مذاکره
- تجزیه و تحلیل تقاضا در بازار
- کنترل موجودی
- فروش و برنامهریزی عملیات
علاوه بر این موارد، تسلط مناسب بر زبان انگلیسی و آشنایی با نرمافزارهای کاربردی بهروز از مهارتهایی است که درصد موفقیت شاغلین این حوزه را افزایش میدهد. به ویژه در صورت تمایل به مهاجرت و کار با این رشته در خارج از کشور، برخورداری از این مهارتها اهمیت دوچندانی مییابد. بهرهگیری از دورههای زبان مجموعه نوگام میتواند در این زمینه برایتان بسیار مفید واقع شود.
بازار کار گرایش عملیات و زنجیره تامین رشته MBA
دانشآموختگان این گرایش رشته ام بی ای میتوانند در جایگاههای شغلی گسترده و متنوعی از جمله موارد زیر مشغول به کار شوند:
- مدیر پروژه
- مدیر عملیات
- مدیر زنجیره تامین
- مدیر تدارکات استراتژیک
- مدیر لجستیک و توزیع
- مدیر برنامهریزی تقاضا
- تحلیلگر کسب و کار
- تحلیلگر لجستیک
- برنامهریز تولید
- کارشناس تامین منابع
با رقابتی شدن بازار خدمات و محصولات گوناگون، نیاز به متخصصین عملیات و زنجیره تامین افزایش پیدا میکند. زیرا در فضای رقابتی، کسب و کارهای دست اندرکار تلاش میکنند تا با بالا بردن کیفیت محصول یا خدمات خود، ضمن کاهش قیمت آنها، توجه مشتریان بیشتری را به سوی خود جلب نمایند. این همان کاری است که در حوزه تخصص دانشآموختگان گرایش عملیات و زنجیره تامین رشته mba قرار میگیرد.
با این حال، اینکه در چه شرکت یا سازمانی مشغول به کار میشوید و نوع خروجی آن کسب و کار نیز اهمیت زیادی در پذیرش شما در جایگاه شغلی مورد نظر خواهد داشت. برخی خدمات یا محصولات در کشور وجود دارند که به صورت انحصاری و تنها توسط یک شرکت یا سازمان واحد ارائه میگردند. اینگونه کسب و کارها به دلیل عدم وجود فضای رقابتی در حوزه تولیداتشان، نیاز کمتری به متخصص عملیات و زنجیره تامین دارند.
اما با رقابتیتر شدن فضای بازارهای مختلف، بازار کار مدیریت عملیات و زنجیره تامین نیز روز به روز گسترش مییابد و شرکتهای بیشتری به فکر استخدام فارغالتحصیلان این رشته هستند.
بیشتر بخوانید: گرایش مالی mba چیست؟ ]+ معرفی کامل زیرگرایشهای مالی mba [
سخن نهایی
در گرایش عملیات و زنجیره تامین رشته مدیریت کسب و کار، میآموزید که چگونه طراحی و تولید خروجیهای نهایی یک کسب و کار را به صورت یک پروژه درآورده و آن را به شکلی بهینه و پربازده پیادهسازی نمایید. تحصیل و فعالیت در این گرایش نیازمند قدرت تحلیلی بسیار بالا و علاقه زیاد به این حرفه است.
با این وجود رشته MBA گرایشهای متنوع دیگری هم دارد که در مقالاتی دیگر از وبلاگ نوگام به تفصیل مورد بررسی قرار گرفتهاند. چنانچه پس از مطالعه این سری مقالات، به مشاوره فردی یا دریافت راهنماییهای بیشتر نیاز داشتید، مشاوران مجموعه نوگام در طرح مشاوره کنکور کارشناسی ارشد MBA آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستند.
سوالات متداول
- آیا دانشگاه شریف در گرایش عملیات و زنجیره تامین رشته MBA دانشجو میپذیرد؟
این دانشگاه همواره در سالهای گذشته در این گرایش رشته mba دانشجو میپذیرفت، اما طبق برنامهای که برای سال 1402 ارائه نموده، در سال جدید برای این گرایش ورودی نمیگیرد.
- تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد mba – گرایش عملیات و زنجیره تامین چقدر طول میکشد؟
چنانچه طبق چارت درسی دانشگاه پیش بروید، در 4 ترم، معادل دو سال قادر خواهید بود از این مقطع فارغالتحصیل شوید.
- دروس گرایش عملیات و زنجیره تامین رشته mba شامل چه تعداد واحد است؟
دروس عمومی و تخصصی این گرایش که همگی 3 واحدی هستند، در مجموع 48 (و در برخی دانشگاهها 51) واحد درسی را دربردارند.
الهه 17 شهریور 1402
بازار کار این رشته واقعا جذابه، به نظرم ترکیبی از دو سه تا گرایش اوله ولی کاربردیتر در صنعت؛ ممنون از توضیحات خوبتون
پرنیان راد 17 شهریور 1402
از صفر تا هزار رو خوب گفتین😄👌
مقاله جامع و کاربردی بود
من میخوام از مشاوره های مجموعه تون استفاده کنم که انشاالله مثل مقاله هاتون بی نظیر باشه
نجفی 18 شهریور 1402
بسیار عالی بود، از توضیحات تون خیلی استفاده کردم.
مرادزاده 20 شهریور 1402
ممکن هست راجع به گرایش های MBA با استاد عرفانیان میتینگ داشته باشم؟
مهسا محمدی 26 شهریور 1402
سلام نوگامی عزیز سپاس از همراهی شما.
بله، شما میتوانید جهت تنظیم زمان مشاوره از طریق آیدی تلگرام با ادمین ADDDDDMIN@ ارتباط برقرار کنید و یا در لینک زیر درخواست خود را ثبت نمایید تا در اولین فرصت، جهت هماهنگی با شما تماس بگیرند.