گرایش استراتژی رشته مدیریت کسب و کار، گرایش بسیار مهمی است که هر ساله توسط دانشگاههای برتر کشور، از جمله دانشگاه صنعتی شریف، ارائه میگردد. این گرایش در خارج از کشور نیز بازار کار بسیار خوبی دارد و دانشجویانی که قصد دارند با مدرک MBA مهاجرت نمایند، میتوانند این گرایش را برای تحصیل برگزینند.
برای آنکه بتوانید با چشمانی باز گرایش تحصیلی آینده خود را انتخاب و برای قبولی در آن برنامهریزی کنید، این مطلب از سایت نوگام را به معرفی کامل گرایش استراتژی رشته ام بی ای و جزئیات مربوط به آن، شامل دروسی که در این گرایش پاس خواهید کرد، زیرگرایشهای آن و موقعیتهای شغلی مرتبط با این گرایش، اختصاص دادهایم.
گرایش استراتژی رشته MBA چیست؟
واژه استراتژی به معنای «راهبرد» است و به مجموعه اقداماتی اتلاق میگردد که در راستای رسیدن به یک هدف، از پیش برنامهریزی میشوند. در هر شرکت، سازمان، یا به طور کلی کسب و کار، مجموعه اهدافی در نظر گرفته میشوند که عموماً در راستای رسیدن به سود پایدار است. موفقیت هر کسب و کار در گرو تحقق این اهداف از پیش تعیینشده است.
بنابراین بسیار اهمیت دارد که با توجه به منابع و امکانات موجود، برنامهریزیهای دقیقی صورت گیرد که مشخص نمایند چگونه میتوان از سریعترین و پربازدهترین مسیر ممکن به اهداف مورد نظر دست یافت.
حوزه کاری مدیریت استراتژی دقیقاً همین است. به بیان سادهتر تصور کنید قرار است از نقطهای که در حال حاضر در آن هستید، به نقطه دیگری که هدف یا مقصد در نظر گرفته میشود، برسید. ممکن است چند راه برای رسیدن به آن نقطه به ذهن شما برسد، اما تا قدم در راه نگذاشتهاید، اطلاع دقیقی از جزئیات هیچ یک از مسیرها ندارید و تا حدی برایتان مبهم هستند.
مدیریت استراتژی به این معنی است که راههای متفاوت موجود را به طور دقیق بررسی کنید، مسیری را که از همه مناسبتر است، برگزینید و برای گام به گام آن به طور واضح و مشخص برنامه بچینید.
افرادی که در گرایش استراتژی MBA تحصیل میکنند، پس از کسب تخصص و مهارت لازم در این زمینه، میتوانند وارد شرکتها و ارگانهای مختلف شوند. آنگاه پس از آشنایی با حوزه کاری، ماموریتها و اهداف اصلی آن محیط کسب و کار، برنامهها و استراتژیهای لازم برای تحقق آن اهداف را طراحی نموده و به مدیریت ارائه میدهند. این افراد به دلیل برخورداری از دانش و شناخت کافی از بازارهای کسب و کار، قادر خواهند بود گام به گام مسیر رسیدن به اهداف مورد نظر را به بهترین شیوه برنامهریزی کنند.
بیشتر بخوانید: تحلیل جامع درآمد رشته mba
نحوه عملکرد مدیریت استراتژی
گاهی اوقات مدیریت استراتژی یک سازمان در تعیین اهداف نیز همکاری دارد. بر این اساس میتوان گفت که به طور کلی کارکردهای اصلی این حوزه از مدیریت در موارد زیر خلاصه میشود:
- تعیین اهداف شرکت یا سازمان
- تجزیه و تحلیل فضای رقابتی موجود در کسب و کار مورد نظر
- تجزیه و تحلیل منابع انسانی، مالی و غیره موجود
- تبادل نظر با بخشهای حسابداری، مدیریت منابع انسانی، بازاریابی و فناوری اطلاعات
- ارزیابی استراتژیهای احتمالی
- برنامهریزی و اجرای استراتژی انتخابی
بیشتر بخوانید: تفاوت mba و مدیریت بازرگانی چیست؟ ]راهنمای جامع[
زیرگرایشهای گرایش استراتژی MBA
دانشجویانی که به تحصیل در این گرایش میپردازند، با مفاهیم بنیادی مدیریت استراتژیک شامل تعریف «ارزش»، «ماموریت» و غیره آشنایی مییابند. همچنین، با روشهای تحلیل، برنامهریزی و اجرای استراتژیها آشنا میشوند.
دانش مدیریت استراتژی قابلیت مناسبی برای ترکیب شدن با حوزههای دیگر همچون تکنولوژی دارد. این امر باعث شکلگیری زیرشاخههایی در این گرایش شده است. سیر کلی دروس این گرایش به شکلی است که میتوان آن را به چهار زیرگرایش تقسیم کرد:
- استراتژی بازاریابی
- استراتژی بینالملل
- استراتژی تکنولوژی
- استراتژی مالی
دروس گرایش استراتژی رشته MBA
با قبولی در کنکور کارشناسی ارشد mba و ورود به رشته مدیریت کسب و کار – گرایش استراتژی، در دانشگاهی مثل دانشگاه شریف 51 واحد درسی و در برخی دیگر از دانشگاهها، 48 واحد درسی را در این مقطع پشت سر خواهید گذاشت.
از آنجا که تمامی دروس رشته ام بی ای، 3 واحدی هستند، با تقسیم این تعداد واحدها بین دروس، به طور کلی 16 (یا برای نمونه در دانشگاه شریف، 17) درس را پاس خواهید کرد.
اگر دانشگاههایی را که 48 واحد درسی، معادل 16 درس را برای این گرایش ارائه میدهند، مبنا قرار دهیم، چارت درسی و تعداد واحدهایی که در مقطع ارشد استراتژی mba ملزم به پاس کردن آنها هستید، به شرح زیر خواهد بود:
در دانشگاهی همچون صنعتی شریف، دانشجویان یک درس مشترک اختیاری بیشتر را نیز آموزش میبینند. همانطور که مشاهده میشود 6 واحد، معادل 2 درس در این گرایش به پایاننامه اختصاص دارد.
در صورتی که دانشجویان طبق چارت پیشنهادی دانشگاه برای هر ترم انتخاب واحد کنند، میتوانند در 4 نیمسال تحصیلی (ترم)، برابر با 2 سال، از مقطع کارشناسی ارشد این رشته فارغالتحصیل شوند.
با این وجود در صورتی که موفق نشوند در این بازه زمانی همه دروس را پاس کنند، این امکان وجود دارد که 6 واحد پایاننامه را به نیمسال پنجم منتقل کنند. اما اگر تعداد واحدهای بیشتری پاسنشده باقی مانده باشد، برای پاس کردن آنها در ترم پنجم به بعد، ملزم به پرداخت شهریه اضافه خواهند بود.
بیشتر بخوانید: گرایش مالی mba چیست؟
مهارتهای فارغالتحصیلان گرایش استراتژی MBA
با تحصیل در گرایش استراتژی رشته مدیریت کسب و کار، به یک دید کلی از تجارت دست مییابید و سپس توانایی تحلیل وقایع و مسائل کلی و جزئی سازمان را کسب میکنید. برای کار در حوزه مدیریت استراتژیک، نیازمند نگرش تحلیلی قوی، ریسکپذیری و قدرت تصمیمگیری بالا، توانایی برقراری تعامل و ارتباط موثر با افراد گوناگون و همینطور توانایی کار با دادهها و اطلاعات گسترده هستید.
علاوه بر آن، با توجه به اینکه در عرصه استراتژی، امکان وجود ریسک و عدم قطعیت بسیار زیاد است، باید توانایی غلبه بر این شرایط و ظرفیت تحمل و کنار آمدن با ابهامات را داشته باشید. همچنین به دانش مالی گسترده از جمله توانایی بررسی گزارشهای مالی شرکت؛ تسلط بر تکنیکهای حل مسئله و درک مطلوب از اقتصاد سیاسی جامعه نیاز دارید.
دروس این گرایش تا حد ممکن تلاش میکنند تا این مهارتها را در شما پرورش دهند. با این وجود لازم است خودتان هم از قبل تا حدودی در این زمینهها مهارت داشته و از پیشزمینه لازم برخوردار باشید.
علاوه بر این موارد، یکی دیگر از قابلیتهای بسیار مهمی که برای کار در این رشته نیازمند آن هستید، تسلط کافی بر زبان انگلیسی است. چنانچه پایه زبان ضعیفی دارید، میتوانید از طریق شرکت در دورههای فشرده آموزش زبان انگلیسی، همچون دورههای زبان مجموعه آموزشی نوگام به مهارت لازم در این زمینه دست یابید.
بازار کار و موقعیتهای شغلی گرایش استراتژی MBA
امروزه در هر یک از شرکتها و نهادهای کسب و کار، مدیریت استراتژیک، کرسی ثابتی را به خود اختصاص داده است. به ویژه در خارج از کشور اهمیت زیادی برای این حوزه از مدیریت قائل هستند. درآمد شاغلین این حوزه نیز نسبتاً زیاد و قابل توجه است.
با این وجود نباید انتظار داشته باشید که بلافاصله بعد از فارغالتحصیلی، در بهترین جایگاههای شغلی این حرفه، استخدام شوید و درآمد بالا داشته باشید. استخدام در موقعیتهای شغلی برتر استراتژیک و کسب درآمدهای بالای این گرایش، در گرو کسب تجربه، صبر، پشتکار و ارتقای تخصص است. به همین جهت میتوانید برای نمونه در ابتدا فعالیت خود را از استارتآپهای کوچک شروع کنید و پس از کسب تجربه لازم جایگاه خود را در سازمانهای بزرگتر پیدا کنید.
فارغالتحصیلان این گرایش اغلب به عنوان مشاور در شرکتها به کار گرفته میشوند تا در تصمیمگیریها به مدیران کمک کنند. با این وجود امکان استخدام این افراد در جایگاه مدیر یا تحلیلگر هم وجود دارد. علاوه بر آن، میتوانید از دانش استراتژیک خود در حوزه راهاندازی استارتآپ ویژه خود نیز بهره ببرید. موارد زیر برخی از موقعیتهای شغلی برای دانشآموختگان گرایش استراتژی رشته MBA است:
- کارشناس استراتژی
- کارشناس طرح و برنامه
- استراتژیست محصول
- هماهنگکننده مدیریت پروژه
- مشاور بازاریابی
- مشاور در توسعه کسب و کار
- تحلیلگر کسب و کار
- تحلیلگر مالی
- مدیریت فرآیند
- مدیریت عملکرد
بیشتر بخوانید: بودجهبندی gmat کنکور mba
سخن نهایی
حال که به درک بهتری از گرایش استراتژی رشته مدیریت کسب و کار رسیدید و با مباحثی که ضمن تحصیل و کار در این زمینه با آنها مواجه خواهید بود، بیشتر آشنا شدید، تصمیمگیری برای انتخاب یکی از گرایشهای مختلف رشته mba برایتان آسانتر خواهد بود.
چنانچه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، مشاوران مجموعه نوگام میتوانند به تمامی سوالات شما در این زمینه پاسخ دهند. همگی این مشاوران از رتبههای برتر کنکور MBA و دانشجویان دانشگاههای برتر کشور از جمله دانشگاه شریف گزینش شدهاند. برای ارتباط با آنها میتوانید همین حالا از طریق طرح مشاوره هدف ارشد MBA اقدام نمایید.
سوالات متداول
- آیا گرایش استراتژی MBA برای ادامه تحصیل یا کار در خارج از کشور مناسب است؟
بله، این گرایش در کنار گرایشهای مالی و بازاریابی از بهترین گرایشهای این رشته برای مهاجرت است.
- گرایش استراتژی MBA بیشتر برای چه افرادی مناسب است؟
این گرایش بیشتر مناسب افرادی با قدرت تحلیل بالا، اهل ریسک، دارای ظرفیت تحمل ابهام و تصمیمگیری قوی است.
- چند واحد از دروس کارشناسی ارشد گرایش استراتژی MBA به دروس تخصصی این گرایش اختصاص دارد؟
4 درس از مجموعه دروس این مقطع، معادل 12 واحد به دروس تخصصی گرایش استراتژی مربوط است و باقی به دروس مشترک بین تمامی گرایشهای mba و پایاننامه اختصاص دارد.
نظرات