بعداز کنکور MBA چه کنیم؟
از یک سال تا چند ماه بسته به مدتزمانی که داوطلب کنکور صرف میکند تا برای کنکور MBA آماده شود، ذهن داوطلبان و دانشجویان درگیر تست و تستزنی و آمادگی کنکور میشود. اما با پشت سر گذاشتن این مرحله و اتمام کنکور سؤالاتی از قبیل آشنایی با گرایشها و ساختار دوره MBA، نرمافزار و مهارتهای موردنیاز برای MBA، مشخص کردن فیلد و گرایش موردعلاقه، چگونگی یادگیری مهارتهای لازم و چگونگی وارد شدن به بازار کار فارغالتحصیلان این رشته برای دوستان ایجاد میشود. ازآنجایی که این سؤال اکثر دانشجویان و داوطلبان است، نوگام تصمیم گرفته نکات جزئی و مفیدی همراه با مثال ارائه دهد و سعی میکند کلیدواژهها و سرنخهای لازم را برای جستجو ارائه دهد. بعد از کنکور و در این فرصت به بررسی این سؤالات خواهیم پرداخت. با نوگام همراه باشید.
گرایشها و ساختار دوره MBA
رشته مدیریت ارشد کسبوکار (MBA) گرایشهای زیادی دارد و در طول سالیان اخیر گرایشها در دانشگاههای مختلف دچار تغییراتی شدهاند. اما در حال حاضر دانشگاهها برای رشته MBA عموماً هفت گرایش استراتژی، بازاریابی، مالی، منابع انسانی، عملیات و زنجیرهتامین، فناوری و فناوری اطلاعات ارائه دادهاند.
انتخاب گرایش
در خصوص انتخاب گرایش باید به این مسئله توجه کرد که دروسی که در هر گرایش ارائه میشود، تفاوت زیادی باهم ندارند. در اکثر دانشگاهها ساختار دوره MBA بدینصورت هست که حدود نصف واحدهای دوره MBA برای همه گرایشها یکسان هست. نصف دیگر واحدها بر اساس انتخاب واحد و انتخاب دانشجو از دروس تخصصی گرایشها تعیین میشود که در این بین دروس تخصصی هم بین گرایشها اشتراک زیادی وجود دارد. در کل میتوان گفت که دو گرایش ممکن است در دو سه درس باهم اختلاف داشته باشند.
با توجه به ساختار دوره و گرایشهای آن، در انتخاب رشته MBA دانشگاه بر گرایش ارجحیت دارد. البته اکثر دانشگاهها هر هفت گرایش را ارائه نمیدهند. تعداد واحدهای دوره MBA در اکثر دانشگاهها ۴۸ واحد میباشد. البته در بعضی دانشگاهها ۴۵ واحد و در دانشگاه صنعتی شریف ۵۱ واحد میباشد.
حوزه موردعلاقه
سؤال دیگر و یکی از دغدغههای اصلی دوستان این است که نمیدانند که به کدام گرایش و حوزه کاری علاقه دارند. موضوعات پژوهشیشان در چه حوزهای باشد، برای کدام حوزه کاری اقدام کنند. در این خصوص با توجه به اینکه اکثر متقاضیان رشته MBA بکگراند مهندسی دارند و ارتباط زیادی با فضای کسبوکار نداشتند. بنابراین این سردرگمی تا حدودی طبیعی است و این مورد با وارد شدن به دوره MBA و گذراندن دروس مربوط به هر حوزه و ارتباط با اساتید و جامعه MBA و فضای کسبوکار و بازار کار و دنبال کردن حوزههای مختلف بهمرور مشخص خواهدشد. تیم تخصصی نوگام نیز در راستای کمک به داوطلبان برای انتخاب گرایش خدماتی همچون مشاوره ارائه میدهد. نوگام اولین مرکز مشاوره تخصصی کنکور MBA کشور با بالاترین کیفیت است و مشاوره فردی پیوسته توسط برترین مشاوران رشته MBA از زمان ثبتنام تا روز کنکور و همچنین مشاوره انتخاب رشته در این طرح با نظارت مستقیم استاد عرفانیان ارائه میشود.
مهارتهای موردنیاز
از سؤالات پرتکرار دوستان این است که چه مهارتها و نرمافزارهایی برای دانشجویان MBA ضروری و مفید هست؟ در این خصوص باید به این نکته توجه کرد که خود رشته مدیریت مثل رشتههای مهندسی اصولاً رشته نرمافزار محوری نیست و آنچه که بیشتر حائز اهمیت هست، دید مدیریتی و استفاده از نتایج نرمافزارها برای تصمیمات مدیریتی است. بنابراین با توجه به حجم انبوه اطلاعات و دادهها و نیاز به مرتب کردن و تحلیل این دادهها و لزوم تصمیمات بهینه مدیریتی است.
یادگیری مهارتها
برای یادگیری مهارتهای موردنیاز برای ورود به بازار کار، مفاهیم و تئوریهای موردنیاز را در دروس دوره MBA دانشگاه فرا خواهیدگرفت. برای یادگیری مهارتهای فنی و عملی آموزش و تمرین و تکرار مهمترین عامل موفقیت است. برای آموزش مهارتهایی مثل تخصصهای دیجیتال مارکتینگ، تحلیل داده، بازارهای مالی در گوگل، اینستاگرام، تلگرام و یوتیوب آموزشهای رایگان بسیار زیادی وجود دارد. همچنین میتوان از دورههای باکیفیتی که در این حوزهها وجود دارد هم استفاده کرد. البته حواستان را جمع کنید که متأسفانه الآن بهاندازه موهای سرمان مدعی و متخصص و دوره آموزشی داریم!
اکثر شرکتها فرصتهای کارآموزی هم دارند که فرصت مناسبی برای یادگیری هستند و بعد از دوره هم امکان استخدام شدن در همان شرکتها وجود دارد. همچنین گرفتن یک سری مدرکها در این حوزهها هم میتواند بسیار مفید باشد؛ برای مثال آزمون اصول سرمایه و CFA در حوزه مالی و اقتصاد و مدرکهای داخلی و بینالمللی منابع انسانی و …
نکته آخر در این خصوص این است که برای شروع و یادگیری و کار کردن در یک شرکت، خیلی کمالگرا نباشید و نترسید. چون با شروع کردن و تجربه کردن است که یاد میگیرید و پیشرفت میکنید.
نرمافزارهای کاربردی
اولین مهارتی که بدون استثنا برای همه دانشجویان و فارغالتحصیلان مدیریت نیاز است، مهارتهای کامپیوتری ICDL و ازجمله توانایی کار کردن با Word, Excel, PowerPoint حداقل در سطح مقدماتی است. همچنین کاربرد اختصاصی و پیشرفته Excel برای حوزههای مختلف مثل حوزه مالی، تحقیقات بازاریابی، منابع انسانی، عملیات و … هم بسیار مفید و ضروری هست که با توجه به فیلد کاری و تخصصی فرد و همچنین دروس اخذشده در دانشگاه موردنیاز خواهدبود. در مورد سایر نرمافزارها هم با توجه حوزهکاری، علاقه و دروس دانشگاه هر فرد میتواند یادگیری آنها مفید و ضروری باشد. ازجمله Python برای حوزههای مالی و اقتصاد، اقتصادسنجی و معاملات الگوریتمی، Python, R SPSS و Smart PLS برای حوزه تحقیقات بازاریابی و تحلیل داده، نرمافزارهایی مثل Power BI که برای حوزه هوش تجاری مفید است.
از مهارتهای مهم دیگری که همواره مفید و نیاز است، مهارت زبان انگلیسی است که سطح خوب زبان هم برای اهداف شغلی و هم اهداف تحصیلی مناسب است. به این صورت که میتوان با مطالعه لغات، اصطلاحات و متون تخصصی مدیریت در جهت این امر مهم حرکت کرد.
پیگیری و دنبال کردن اخبار مربوط به کسبوکار و استارتاپها در ایران و پیگیری افراد موفق و باتجربه در حوزههای مختلف کسبوکار میتوان دید خوبی از فضای کسبوکار به فرد بدهد که به درک بیشتر و بهتر دوره MBA کمک میکند. در این خصوص استفاده از قابلیت اینستاگرام، تلگرام، گوگل و یوتیوب بسیار کمککننده خواهد بود. همچنین مطالعه مطالب و کتابهای مدیریتی و مربوط به کسبوکار نیز بسیار مفید است که در این خصوص سایت متمم منبع بسیار خوبی محسوب میشود.
آینده MBA
درنهایت سؤالی که مطرح میشود در خصوص وضعیت فارغالتحصیلان و آینده رشته MBA هست. با توجه به ماهیت مشاغل مدیریتی که به تجربه و سابقه مدیریتی نیاز دارند، در اوایل نمیتوان خیلی انتظار موقعیتهای ارشد مدیریتی داشت و باید سلسلهمراتب سازمانی را طی کرد و به ترتیب به سطوح کارشناس، مدیر میانی و مدیر ارشد رسید. همچنین در حوزه مدیریت در صورت قوی کار کردن و برند شدن در یک حوزه خاص، امکان منتور و مشاور شدن در آن حوزه هم وجود دارد که وضعیت مطلوبی دارد.
و در آخر ذکر این نکته هم مهم است که هدف اصلی رشته مدیریت کسبوکار آماده کردن فرد برای راهاندازی و اداره کردن کسبوکار شخصی است که این مهم هم بعد از دوره MBA و کسب تجربه عملی کافی و با در نظر گرفتن سایر شرایط میتواند محقق شود.
نکات آخر
چیزی که مهم است، این است که قطعاً با گذراندن ۴۸ واحد درسی کسی مدیر نمیشود، بلکه در این دوره شما سرنخها و آشنایی کلی با حوزههای مختلف به دست میآورید و درنهایت دانش و آموزش و تلاش خود شما هست که تعیینکننده خواهد بود. در خصوص میزان تأثیر اسم دانشگاه هم میتوان گفت که قطعاً دانشگاه خوب همهچیز نیست و از طرفی دانشگاه بد هم پایان کار نیست. برند و شرایط و کیفیت دانشگاه میتواند تأثیر مثبت داشته باشد و تسهیلگر باشد.
سوالات متداول:
در خصوص وضعیت فارغالتحصیلان و آینده رشته MBA میتوان گفت که با توجه به ماهیت مشاغل مدیریتی که به تجربه و سابقه مدیریتی نیاز دارند، در اوایل نمیتوان خیلی انتظار موقعیتهای ارشد مدیریتی داشت و باید سلسلهمراتب سازمانی را طی کرد و به ترتیب به سطوح کارشناس، مدیر میانی و مدیر ارشد رسید. همچنین در حوزه مدیریت در صورت قوی کار کردن و برند شدن در یک حوزه خاص، امکان منتور و مشاور شدن در آن حوزه هم وجود دارد که وضعیت مطلوبی دارد.
رشته مدیریت ارشد کسبوکار (MBA) گرایشهای زیادی دارد و در طول سالیان اخیر گرایشها در دانشگاههای مختلف دچار تغییراتی شدهاند. اما در حال حاضر دانشگاهها برای رشته MBA عموماً هفت گرایش استراتژی، بازاریابی، مالی، منابع انسانی، عملیات و زنجیرهتامین، فناوری و فناوری اطلاعات ارائه دادهاند.
اولین مهارتی که بدون استثنا برای همه دانشجویان و فارغالتحصیلان مدیریت نیاز هست، مهارتهای کامپیوتری ICDL و ازجمله توانایی کار کردن با Word, Excel, PowerPoint حداقل در سطح مقدماتی است. همچنین کاربرد اختصاصی و پیشرفته Excel برای حوزههای مختلف مثل حوزه مالی، تحقیقات بازاریابی، منابع انسانی، عملیات و … هم بسیار مفید و ضروری هست که با توجه به فیلدکاری و تخصصی فرد و همچنین دروس اخذشده در دانشگاه موردنیاز خواهد بود. در مورد سایر نرمافزارها هم با توجه حوزه کاری، علاقه و دروس دانشگاه هر فرد میتواند یادگیری آنها مفید و ضروری باشد که در مقاه بالا معرفی شدهاند.
نظرات