آشنایی با رشته MBA
شاید تا به حال رشته MBA زیاد به گوشتان خورده باشد، ولی در حقیقت ندانید که MBA چه رشتهای است. اگر شما هم جزو کسانی هستید که میخواهید در مورد این رشته اطلاعات کسب کنید، این مقاله مختص به شماست. در این مقاله میخوانیم که رشته MBA چیست؟ چه تاریخچهای دارد؟ چه کسانی میتوانند در این رشته تحصیل کنند؟ در کل همهی آن چه را که باید درباره این رشته بدانید را با هم مرور میکنیم. نوگام را همراهی کنید.
رشته MBA چیست؟
رشته MBA مخفف عبارت Master of Business Administration است و در ایران با نام ارشد مدیریت کسب و کار آن را میشناسند. MBA صرفاً در مقطع کارشناسیارشد در دانشگاههای مختلف کشور ارائه میشود و از هر رشتهی دیگری میتوان در آن شرکت کرد. این رشته برای توسعهی مهارتهای کاربردی مدیریت در کسب و کار طراحی شده است. ارزش دوره MBA اما به دنیای کسبوکار محدود نمیشود، دوره MBA همچنین میتواند برای کسانی که حرفه مدیریتی در بخشهای دولتی، صنایع خصوصی و ادارات رسمی دارند و یا حتی برای دانشجویان نیز مفید باشد.
تاریخچه رشته MBA
در اوایل قرن بیستم زمانی که کشورها صنعتی شدند و شرکتها به دنبال مدیریت علمی بودند، در ایالات متحده، رشته MBA به وجود آمد. اولین مدرسه تجاری در ایالات متحده، مدرسه وارتون دانشگاه پنسیلوانیا بود که در سال 1881 از طریق کمک مالی جوزف وارتون تأسیس شد. در سال 1900، مدرسه تجارت تاک در کالج دارتموث تأسیس شد که اولین مدرک پیشرفته در تجارت، کارشناسی ارشد علوم بازرگانی و MBA را اعطا کرد.
ورود MBA به ایران
رشته MBA در سال 1379 و از طریق دانشگاه صنعتی شریف وارد فضای آکادمیک ایران شد. طبق گفتهی اولین رییس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، و پدر MBA ایران، دکتر علینقی مشایخی، این رشته در ابتدا برای فارغالتحصیلان رشتههای فنی مهندسی طراحی شد. اما رشتهی MBA از جمله رشتههای پرطرفدار کارشناسی ارشد در سالهای اخیر میباشد. در حال حاضر رشتهی MBA در گرایشهای مختلف در بسیاری از دانشگاههای کشور تدریس میشود.
چه کسانی میتوانند در MBA تحصیل کنند؟
دوره MBA برای کسانی طراحی شده است که در زمینههای دیگر تحصیل کردهاند اما نیازمند دانش مدیریت هستند. کسانی که فارغالتحصیل رشتههای فنی مهندسی، اقتصاد و حسابداری هستند و اکثر کسانی که دوست دارند در شاخهی مدیریت فعالیت داشته باشند. به همین علت، عموم مخاطبان این دوره، تحصیلات اصلی خود را در حوزههای دیگر گذرانده و برای تکمیل مهارتهای مدیریتی خود، این رشته را به صورت دانشگاهی یا در قالب دوره MBA آزاد دنبال میکنند.
این رشته مناسب چه کسانی است؟
- کسانی که سمت مدیریتی دارند یا پیشبینی میکنند که در آینده سمت مدیریتی خواهند داشت.
- کسانی که به کارآفرینی علاقه دارند و میخواهند کارآفرین شوند.
- و کسانی که میخواهند ارتباطشان با همکاران یا مدیران دیگر بهتر از قبل شود.
منابع کنکور MBA
منابع کنکور مدیریت کسبوکار را سه درس تشکیل میدهند. به این صورت که داوطلبان باید در سه درس ریاضی عمومی 1 و 2 (دوره فنی مهندسی) با ضریب 2 و به تعداد 30 سوال، هوش و استعداد تحصیلی (GMAT) با ضریب 2 و تعداد 40 سوال و زبان تخصصی انگلیسی با ضریب 1 به تعداد 60 سوال خود را آماده کنند.
درس ریاضی عمومی 1 و 2
ریاضی با داشتن ضریب 2 یکی از دروس مهم کنکور این رشته محسوب میشود. از این درس در آزمون ۳۰ سؤال میآيد و مطالب ریاضی عمومی ۱ و ۲ دوره فنی مهندسی را دربرمیگیرد. مطالبی مانند حد، مشتق، انواع انتگرالها و دنباله و سری از آن جمله است.
هوش و استعداد تحصیلی (GMAT)
هوش و استعداد تحصیلی برای اکثر داوطلبان درسی جدید محسوب میشود. هدف هوش و استعداد تحصیلی محکزدن هوش و قدرت حلمسئله داوطلب است. قسمت هوش و استعداد تحصیلی یا همان جیمت به پنج قسمت تقسیم میشود. که هر کدام از بخشهای آن نیازمند مطالعهی به خصوصی است.
اولین قسمتی که با شروع جیمت در دفترچه کنکور با آن مواجه میشوید، قسمت حلمسئله است. شامل سؤالهای عمومی ریاضی و هوش، مانند درصد و تناسب و هندسه و غیره. در قسمت دوم از جیمت، سوالات استدلال منطقی قرار دارد. این نوع سوالات قدرت استدلال داوطلب را میسنجد. بخش سوم بعد از استدلال منطقی، کفایت داده است که صورت جدیدی از سؤالهای حلمسئله است. سوالات کفایت داده برای داوطلبان اغلب سوالاتی جدید و چالشی است. قسمت چهارم جیمت درک مطلب است. به این صورت که در آن متنی فارسی ارائه میشود و باید به پنج سؤال آن پاسخ صحیح داده شود. آخرین بخش جیمت هم تصحیح جمله است. در این بخش باید به پنج سوال از جنس دستور زبان و نگارش فارسی جواب داده شود.
زبان تخصصی
زبان تخصصی در کنکور مدیریت کسبوکار دارای ۶۰ سؤال با ضریب ۱ میباشد. سؤالهای آن در مقایسه با سؤالهای زبان انگلیسی در کنکور رشتههای دیگر، دشوارتر است؛ واژهی تخصصی در اسم این درس به همین نکته اشاره میکند و بهمعنای استفاده از لغات تخصصی نیست.
گرایش های رشته MBA
به عبارتی رشته MBA یا همان مدیریت کسبوکار، مدیریت کردن یک Business است. Business خود یعنی کلیه عملیاتی که از تولید تا فروش و خدمات پس از فروش کالا یا خدمات را شامل میشود و بهصورت مکرر اتفاق میافتد. برای رشته MBA حدود ۳۰ گرایش متفاوت در کشورهای مختلف تعریف شده است؛ اما گرایشهای این رشته که تقریباً در همه دانشگاهها تدریس میشوند به شرح زیر است:
- بازاریابی
- مالی
- عملیات و زنجیره تامین
- منابع انسانی و رفتار سازمانی
- استراتژی
- فناوری
- سیستمهای اطلاعاتی
تیم تخصصی نوگام با تمرکز روی خدمات مربوط به کنکور کارشناسی ارشد مدیریت کسبوکار میتواند در مسیر پرفراز و نشیب آمادگی برای کنکور، همراه و یاور شما باشد. خدمات تخصصی نوگام شامل برگزاری کلاسهای ریاضی، جیمت، زبان، مشاوره و آزمونهای آزمایشی میباشد.
اگر شما هم متقاضی شرکت در کنکور MBA هستید، با شرکت در کلاسها و آزمونهای نوگام و همچنین بهره گرفتن از مشاوران متخصص این مرکز آموزشی به راحتی میتوانید در دانشگاههای درجه یک ارائهکننده دوره MBA در ایران قبول شوید. پس از همین الان این مسیر سخت تا روز کنکور را به نوگام بسپارید.
سوالات متداول:
رشته MBA مخفف عبارت Master of Business Administration است و در ایران با نام ارشد مدیریت کسب و کار آن را میشناسند. MBA صرفاً در مقطع کارشناسیارشد در دانشگاههای مختلف کشور ارائه میشود و از هر رشتهی دیگری میتوان در آن شرکت کرد.
- کسانی که سمت مدیریتی دارند یا پیشبینی میکنند که در آینده سمت مدیریتی خواهند داشت.
- کسانی که به کارآفرینی علاقه دارند و میخواهند کارآفرین شوند.
- و کسانی که میخواهند ارتباطشان با همکاران یا مدیران دیگر بهتر از قبل شود.
منابع کنکور مدیریت کسبوکار را سه درس تشکیل میدهند. به این صورت که داوطلبان باید در سه درس ریاضی عمومی 1 و 2 (دوره فنی مهندسی) با ضریب 2 و به تعداد 30 سوال، هوش و استعداد تحصیلی (GMAT) با ضریب 2 و تعداد 40 سوال و زبان تخصصی انگلیسی با ضریب 1 به تعداد 60 سوال خود را آماده کنند.
نظرات