شناخت گرایشهای گوناگون رشته MBA برای داوطلبان ورود به این رشته، به منظور برنامهریزی برای سیر تحصیلی آینده آنها ضرورت دارد. در این میان بازاریابی عنوانی آشناست که این روزها در بسیاری از آگهیهای استخدام هم به چشم میخورد.
بسیاری از افراد بدون برخورداری از دانش آکادمیک، در زمینه بازاریابی شروع به کار میکنند؛ اما بازاریابی خود یک علم کامل است و تحصیل در این رشته تحولات جالبی در عرصه کسب و کار یا زندگی شخصی شما ایجاد میکند. برای آنکه با دروس این گرایش، بازار کار و سایر جزئیات مربوط به آن به طور کامل آشنا شوید، مطالعه این مقاله از سایت نوگام را به شما پیشنهاد میکنیم.
گرایش بازاریابی رشته MBA چیست؟
به طور کلی دانشجویان به دو دلیل عمده به سمت تحصیل در حوزه بازاریابی گرایش پیدا میکنند:
- بیشتر افراد از آشنایی نسبی با بازاریابی برخوردارند و بین تمامی گرایشهای mba این گرایش از همه ملموستر است.
- این گرایش و مباحث مطرحشده در دروس آن از جذابیت بالایی برخوردار است.
اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که در بازیهای کودکی خود همیشه دوست داشتید اجناسی را به سایر دوستانتان بفروشید، این گرایش دقیقاً مناسب شماست. در دروس این گرایش مسائلی همچون فروش، تحقیقات بازار، تبلیغات، برندینگ و قیمتگذاری مورد بحث قرار میگیرد.
تمرکز اصلی گرایش بازاریابی رشته mba بر روشهای عرضه و فروش کالاها یا خدمات است. به گونهای که آموزش میبینید تا کالا یا خدماتی را به یک مشتری که به آن نیاز دارد، بفروشید. برای این منظور، این قابلیت را پیدا میکنید که نیاز بالقوه مشتریان را کشف و نیازمندی به کالا یا خدمت مورد نظر را برای آنها آشکار نمایید.
بازاریابی از مباحث اساسی هر کسب و کار است، به طوری که میتوان گفت بدون بازاریابی، تجارت یا بیزینس معنایی نخواهد داشت. اگرچه مفهوم بازاریابی به صورت علمی در دنیای کسب و کار تعریف شده است اما میتواند به جنبههای بسیاری از زندگی شخصی افراد هم تعمیم پیدا کند.
از یک دیدگاه، هر شخص در جامعه امروز دارای توانایی، مهارت یا تخصصی است که در هر جایگاه شغلی تلاش میکند تا این قابلیتها را عرضه نماید. این خود میتواند نوعی بازاریابی قلمداد شود. بنابراین خارج از محیط کسب و کار یا بنگاههای اقتصادی که اصول رشته mba در چارچوب آن تعریف میگردد، حتی در قالب مسائل زندگی فردی یا امور کشوری هم بازاریابی مفهومی ارزشمند و کارآمد است.
یکی از دلایل جذابیت گرایش بازاریابی mba همین کاربردی بودن آن است که در واقع به شما کمک میکند تا به طور کلی انسان توانمندتری باشید. بر همین اساس میتوان گفت بازاریابی یکی از حوزههای بسیار جذاب کاری است که موقعیتهای شغلی و تقاضای زیادی هم برای آن وجود دارد.
بیشتر بخوانید: گرایش مالی mba چیست؟ (+ معرفی کامل زیرگرایشهای مالی mba)
دروس گرایش بازاریابی رشته MBA چیست؟
چینش دروس رشته mba در هر گرایش از جمله بازاریابی، در دانشگاههای مختلف، متفاوت است؛ اما عمدتاً دانشجویان باید 48 واحد درسی را پاس کنند که 6 واحد از آن مربوط به پایاننامه است.
در دوره کارشناسی ارشد MBA یکسری از دروس به صورت مشترک برای تمامی گرایشها ارائه میگردد که یک تا نهایتاً دو مورد از این دروس به مباحث بازاریابی اختصاص دارد. این دروس در دانشگاههای مختلف با عناوین گوناگونی همچون بازاریابی، اصول بازاریابی، مقدمات بازاریابی یا مدیریت بازاریابی تدریس میشوند.
بیشتر بخوانید: آشنایی کامل با رشته mba دانشگاه شریف
آنچه دانشجویان در قالب این دروس یاد میگیرند صرفاً یک دید کلی از بازاریابی به آنها میدهد. با این وجود این درس(ها) همچون سایر دروس عمومی یا اصلی رشته MBA خود میتواند در مقاطع بالاتر به سمت یک مدرک دکتری برود.
در مجموع وقتی به عنوان دانشجوی رشته مدیریت کسب و کار – گرایش بازاریابی به مقطع کارشناسی ارشد راه مییابید، دروسی که باید پاس کنید به شرح زیر است:
یادآوری میشود که این تقسیمبندی دروس و عناوین دروس ارائهشده در هر بخش، ممکن است در دانشگاههای مختلف با تغییراتی همراه باشد.
بیشتر بخوانید: معرفی کامل رشته mba دانشگاه امیرکبیر
زیرگرایشهای بازاریابی MBA
از آنجا که بازاریابی به صورت یک علم، تا سطح بسیار بالایی پیشرفت کرده و خیلی تخصصی شده، خود دارای زیرشاخههایی همچون برندینگ، تبلیغات و دیجیتال مارکتینگ، مدیریت و توسعه محصول، بازاریابی دادهمحور یا قیمتگذاری و عملیات فروش است.
برای نمونه وقتی وارد گرایش بازاریابی mba میشوید، در اغلب دانشگاهها درسی با عنوان قیمتگذاری و ترویج را پاس میکنید که در آن اصول قیمتگذاری برای کالاهای جدید یا کالایی که قبلاً هم در بازار وجود داشته، به شما آموزش داده میشود.
با این وجود میتوان دروس گرایش بازاریابی mba را به شیوههای دیگری هم دستهبندی کرد. در یک دستهبندی دیگر، دروس این رشته در سه زیرشاخه استراتژی بازاریابی، مباحث رفتاری در بازاریابی و مباحث کمی و مدلسازی جای میگیرند. هر یک از این گروههای درسی مسائل زیر را تشریح میکنند:
استراتژی بازاریابی:
شناخت بازار، تصمیمگیری براساس وضعیت بازار، محصولات و قیمتها در اینگونه دروس مورد بررسی قرار میگیرد.رفتار در بازاریابی:
شناخت مشتریان و مصرفکنندهها و تجزیه و تحلیل رفتار آنها به ویژه از منظر روانشناسی و اقتصادی از مباحثی است که در این دسته از دروس به آنها پرداخته میشود.مدلسازی و کمی:
این زیرشاخه که برای دانشجویان رشتههای فنی و مهندسی مناسبتر است، به بررسی دادههای مختلف و رابطه میان چندین دسته از دادهها میپردازد.
توجه داشته باشید که دروس این زیرشاخهها کاملاً از هم مجزا نیست و در ارتباط با یکدیگر هستند. با این وجود شما میتوانید بر اساس تواناییها و علاقمندی خود دروس اختیاری ویژهای را انتخاب کنید که بیشتر در قالب یکی از این زیرشاخهها باشد.
بیشتر بخوانید : بررسی کامل ضرایب دروس کنکور mba
چه مشاغلی مرتبط با گرایش بازاریابی در رشته MBA وجود دارد؟
پس از فراغت از تحصیل در گرایش بازاریابی mba شما قادر خواهید بود بازار را بشناسید، آن را تحلیل کنید، نیازمندیهای مشتریان را شناسایی نمایید و محصولات یا خدماتی را متناسب با آن نیازها تولید و عرضه کنید. برخی از موقعیتهای شغلی برای آینده شما شامل موارد زیر است:
- مدیر برند
- مشاور در قیمتگذاری
- بازاریاب خدمات، محصولات دانشبنیان، محصولات هایتِک، نرمافزارها، فیلم و موسیقی، محصولات سرگرمی مثل بازیهای کامپیوتری و یا بازاریاب گردشگری
- مسئول یا مدیر تبلیغات
- بازاریاب محتوا
- کارشناس سئو
- کارشناس دیجیتال مارکتینگ
- بازاریاب شبکههای اجتماعی و موارد پرشمار دیگر.
سخن نهایی
بازاریابی یک تخصص همهجانبه، علمی گسترده و از منظری دیگر یک هنر است. برای آنکه بتوانید در این گرایش موفق ظاهر شوید، نیازمند شخصیتی خلاق و برونگرا هستید. چنانچه به حوزههایی همچون فروش و تجزیه و تحلیل رفتار مشتریان علاقمندید، میتوانید با مطالعه شخصی و شرکت در دورههای مربوطه دانش خود را در این زمینه گسترش دهید.
ضمن تشکر از همراهی شما، شایان ذکر است کارشناسان نوگام برای ارائه مشاوره در زمینه انتخاب رشته و گرایش تحصیلی آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستند. همچنین به منظور تضمین قبولی خود در کنکور کارشناسی ارشد و دکتری mba در گرایش بازاریابی میتوانید از پیکجها و کلاسهای آموزشی نوگام بهره ببرید.
سوالات متداول
- مهمترین مباحثی که در گرایش بازاریابی mba آموزش داده میشود، چیست؟
مفاهیم پایهای بازاریابی کلاسیک، روشهای فروش، تبلیغات، برندینگ و مدیریت برند، مدیریت و توسعه محصول، قیمتگذاری و دیجیتال مارکتینگ از مهمترین مباحث اصلی این گرایش است.
- آیا بدون مدرک بازاریابی هم میتوان به اشتغال در این حوزه پرداخت؟
افراد زیادی این کار را انجام میدهند، اما بازاریابی علمی گسترده و کاملاً تخصصی است که تحصیل در آن توانمندیهای شما را به طور چشمگیری افزایش میدهد. ضمن اینکه افراد فاقد مدرک دانشگاهی هم ملزم هستند به طور مداوم دانش خود را از طریق مطالعه در این زمینه گسترش دهند.
- تحصیل در گرایش بازاریابی رشته mba چقدر طول میکشد؟
میتوان در 4 نیمسال تحصیلی، معادل 2 سال در مقطع کارشناسی ارشد از این رشته فارغالتحصیل شد.
امیرعلی 16 تیر 1402
سلام؛ سوالی داشتم از شما. بنظر شما برای پیشرفت در این حوزه یعنی بازاریابی گذراندن دورههای آموزشی موثرتر است یا تجارب کاری؟
ممنون از مقاله خوبتون.
مرکز آموزشی نوگام 17 تیر 1402
سلام وقتتون بخیر.
هر دو مکمل یک دیگرند و بهتر است که در کنار هم انجام شوند.