یکی از چالشهایی که داوطلبان شرکت در آزمون دکتری با آن مواجه میشوند، مصاحبه دکتری است. برای پذیرش در این دوره فقط موفقیت در آزمون کتبی کافی نیست؛ بلکه داوطلب باید در مصاحبه دکتری نیز حاضر شود و در این جلسه مهم نیز موفق شود. اما همواره داوطلبان میپرسند که چگونه برای مصاحبه دکتری آماده شویم؟ موفقیت در مصاحبه سخت نیست و کافی است که شما برخی از نکات را رعایت نمایید.
ابتدا باید بدانید که نوع مصاحبه با توجه به رشته و گرایشی که شما برگزیدهاید و شرایط سنجش دانشگاهها متفاوت است. اما در حالت کلی افراد حاضر در جلسه از شما چه نوع سوالاتی میپرسند و شما چگونه باید در جلسه مصاحبه پاسخگو باشید؟ با آگاهی از این موارد، متوجه میشوید که چگونه برای مصاحبه آماده شوید. در ادامه با مرکز آموزشی نوگام همراه باشید تا پاسخ سوالات خود را در مورد مصاحبه دکتری دریافت نمایید.
هدف مصاحبه دکتری
پیش از ارائه هر توضیحی در مورد این مصاحبه، شما باید بدانید که هدف از برگزاری جلسه مصاحبه چیست. این نکته مهم است که شما باید در طول این جلسه، ذهنیتی مثبت برای مصاحبهکنندگان و اساتید ایجاد نمایید. زیرا مهمترین هدف مصاحبه دکتری ایجاد اطمینان برای توانایی به اتمام رساندن پروژه است. این یعنی شما باید با توجه به مهارتها و رزومه آموزشی و پژوهشی که دارید، خودتان را در جلسه مصاحبه معرفی کنید. اینگونه میتوانید استاد دانشگاه را متقاعد کنید تا مسئولیت هدایت شما را در دوره دکتری بر عهده بگیرد. شما باید در مدت زمانی کوتاه یعنی در طول جلسه مصاحبه نشان دهید که انگیزه و علاقه، صلاحیت علمی و زمان کافی برای انجام پژوهشهای دشوار در مدتی طولانی را دارید.
مدارک مورد نیاز مصاحبه دکتری
برای شرکت در مصاحبه دکتری لازم است که رزومه و مدارک مهم خود را تنظیم کنید تا آنها را در مصاحبه ارائه دهید. اما به غیر از مدارک شناسایی باید چه مدارکی را همراه خود داشته باشید؟
موارد ذکر شده در جدول برخی از مدارکی هستند که باید آنها را در مصاحبه ارائه دهید. این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که بعضی از دانشگاهها مدارک شما را پیش از حضور در مصاحبه به صورت آنلاین یا از طریق پست از شما درخواست میکنند.
لازم به ذکر است که اگر شما گواهی افتخارات آموزشی و پژوهشی مرتبط با رشته خود را داشته باشید و یا دارای گواهی طرحهای پژوهشی و کارهای حرفهای باشید، در مصاحبه امتیاز کسب میکنید. این کسب امتیاز میتواند برای کلیه مستندات مربوط به سوابق پژوهشی کلیه مقالات و کتابها، گواهی رتبه برتر کنکور در مقاطع مختلف، گواهی شرکت در کارگاههای آموزشی مرتبط با رشته، گواهی تدریس در دانشگاه و مواردی از این قبیل را نیز شامل شود. یعنی شما در صورت داشتن مدارک ذکر شده در مصاحبه امتیاز کسب میکنید.
پیشنهاد نوگام: کارگاه اصول و فنون مذاکره و زبان بدن
سوالات مصاحبه دکتری
معمولاً داوطلبان برای جلسه مصاحبه دکتری کمی استرس دارند و میپرسند که چگونه برای مصاحبه دکتری آماده شویم؟ ابتدا شما باید بدانید که چه سوالاتی از داوطلب پرسیده میشود. شما در این جلسه با سوالاتی که حالت پرسش و پاسخ علمی و پژوهشی دارند، مواجه میشوید. نحوه ارائه و سخنرانی شما در این جلسه موضوعی است که باید روی آن تمرکز داشته باشید و روی رشته تخصصی خودتان مسلط باشید. سوالاتی که در این جلسه از شما پرسیده میشود با سابقه تحصیلی شما، ایدههایی که برای آینده در نظر گرفتهاید و علایق پژوهشی علمی شما مرتبط است. هنگامی که شما روی مهارتهایتان، مقالاتی که نوشتهاید و پروژههایی که انجام دادهاید، مسلط باشید، میتوانید جلسه مصاحبه بسیار خوبی را با اساتید رقم بزنید.
سوالات متداول مصاحبه دکتری چیست؟
وقتی داوطلبان میپرسند که چگونه برای مصاحبه دکتری آماده شویم، باید گفت ابتدا فن بیان خوبی داشته باشید؛ علاوه بر آن زبان بدن شما و تسلط روی مهارتهایتان در این مصاحبه به کارتان میآید اما نکته دیگری که باید به آن توجه کنید، نوع سوالاتی است که در مصاحبه دکتری از داوطلب پرسیده میشود.
اساتید هر دانشگاه معیارهای خاصی برای مصاحبه دارند. پس نمیتوانیم دقیقاً بگوییم که چه سوالاتی در یک مصاحبه دکتری پرسیده میشود. هنگامی که داوطلب برای شرکت در جلسه مصاحبه به دانشگاه مربوطه مراجعه میکند، معمولاً باید به برخی از سوالات متداول پاسخ دهد. با هم برخی از آنها را مرور میکنیم.
- سوال اولی که از داوطلبان پرسیده میشود غالباً مربوط به معرفی فرد و هدف تحصیل در مقطع دکتری است. اگر داوطلب شرکت در آزمون دکتری هستید، باید در مصاحبه خودتان را به صورت مختصر معرفی نمایید و انگیزه خودتان را از تحصیل در این مقطع بگویید. به این موضوع دقت کنید که هدف ادامه تحصیل شما برای حاضرین در جلسه مصاحبه مهم است و شما باید توضیح قانع کنندهای برای اهدافتان در این زمینه به اساتید ارائه دهید. در این مرحله ممکن است از شما پرسشهایی در مورد دانشگاههایی که در مقاطع قبلی در آن تحصیل کردهاید، نیز پرسیده شود.
- اساتید حاضر در جلسه مصاحبه ممکن است که در مورد پایان نامه کارشناسی ارشد شما نیز سوالاتی بپرسند. پس بدیهی است که شما باید تسلط کافی روی پایان نامه خودتان داشته باشید و موضوع پایان نامه را به خوبی بدانید و بتوانید خلاصه آن را توضیح دهید. شما باید منابعی که برای تحقیق پایان نامه خود از آنها استفاده کردهاید، را بدانید زیرا ممکن است اساتید حاضر در جلسه مصاحبه دکتری، سوالاتی در مورد آن منابع از شما بپرسند.
- یکی دیگر از سوالاتی که ممکن است از شما پرسیده شود، پرسشهایی در مورد سوابق پژوهشی و علمی شما است. بنابراین اگر سوابق و فعالیتهای پژوهشی مانند چاپ مقاله در نشریات معتبر، تألیف کتاب، شرکت در کنفرانسها و… داشته باشید، میتوانید در مورد آنها توضیحاتی به مصاحبه کنندگان ارائه دهید. اگر برای مصاحبه دکتری آماده میشوید، شرکت در کارگاه آموزش مقاله نویسی در این زمینه میتواند به شما کمک کند تا مقالههای با کیفیتی در زمینه تحصیلی خود برای چاپ در نشریات معتبر تهیه نمایید.
- هنگامی که داوطلبان میپرسند چگونه برای مصاحبه دکتری آماده شویم، باید به سوالاتی اشاره کنیم که توسط اساتید مربوطه در مورد دروس تخصصی و رشته تحصیلی از داوطلب پرسیده میشود. هدف از پرسیدن اینگونه سوالات، سنجش میزان تسلط داوطلب روی دروس تخصصی رشتهاش است. اگر برای آزمون کتبی دکتری مطالعه خوبی داشته باشید، در این مرحله از مصاحبه میتوانید پاسخگوی سوالات اساتید حاضر در جلسه باشید.
- اگر داوطلب آزمون دکتری هستید و مدرک زبان معتبری دارید، بخشی از امتیاز مربوط به مدرک زبان را کسب میکنید. ممکن است یکی از سوالاتی که از شما در جلسه مصاحبه دکتری پرسیده میشود، به زبان انگلیسی باشد. این امکان وجود دارد که اساتید در این مصاحبه با روشهای مختلفی دانش زبان انگلیسی شما را بسنجند. مصاحبه کنندگان میتوانند به شما یک متن بدهند و از شما بخواهند که آن را به زبان فارسی ترجمه کنید. ممکن است که اساتید معنی لغات تخصصی رشته تحصیلی شما را به زبان انگلیسی از شما بخواهند. به همین خاطر شما باید کاملاً آماده پاسخگویی به هرگونه سوال انگلیسی توسط استادان، در این جلسه مهم باشید.
پیشنهاد نوگام: کارگاه زبان انگلیسی ویژه جلسه مصاحبه
- سوالات عمومی گوناگونی نیز معمولاً از داوطلب پرسیده میشود. این سوالات عمومی میتواند در مورد شغل، اولویت بندی انتخاب رشته، دانشگاه و… باشد.
- امکان دارد افراد حاضر در جلسه از شما بپرسند که به چه زمینه پژوهشی در مقطع دکتری علاقمند هستید. منظور از این سوال این است که چه موضوعی را برای رساله دکتری خود انتخاب میکنید. در بهترین حالت ممکن شما باید موضوعی نزدیک به تخصص خود را انتخاب کنید و پیشنهادات موضوعات جدید را هم از طرف اساتید پذیرا باشید.
موفقیت در مصاحبه دکتری
داوطلبان همواره سوال میپرسند که چگونه برای مصاحبه دکتری آماده شویم. در مطالبی که خواندید، سوالات متداولی که ممکن است مصاحبه کنندگان از شما بپرسند را ارائه دادیم. اما برای موفقیت در مصاحبه دکتری باید به برخی نکات توجه کنید. برای آماده شدن در جلسه مصاحبه دکتری ابتدا باید اعتماد به نفس و روحیه بالایی داشته باشید. در این جلسه زبان بدن شما اهمیت زیادی خواهد داشت. شما باید بتوانید در مدتی کوتاه به بهترین شکل ممکن خودتان را معرفی و پرزنت کنید.
دروس خود را مرور کنید و نگاهی به پایاننامه خود داشته باشید. تمامی مدارک مهمی که پیشتر ذکر شد را در جلسه همراه با خود داشته باشید. شما باید برای شرکت در مصاحبه دکتری لحاظ علمی کاملاً آماده باشید. داشتن اعتماد به نفس بالا، آرامش کافی، رعایت اصول و فنون مذاکره کمک شایانی در این جلسه خواهد کرد. حتماً با لباسی آراسته، رأس ساعت مقرر در جلسه حاضر شوید. فراموش نکنید که به سوالات اساتید پاسخهایی مختصر و مفید بدهید و البته به موقع، خلاقیت خود را نیز به آنها نشان دهید. روی نقاط قوتتان تمرکز کنید تا از لحاظ علمی و روحی آماده شرکت در این جلسه مهم باشید.
نتیجهگیری
در مقالهای که خواندید، متوجه شدید که چگونه برای مصاحبه دکتری آماده شوید. حالا هدف از این مصاحبه را میدانید و آگاه هستید که مدارک مورد نیاز شرکت در این مصاحبه مهم چه هستند. با هم سوالات متداول مصاحبه دکتری را مرور کردیم و نکاتی برای موفقیت در این مرحله برای شما ذکر شد. شما برای شرکت در مصاحبه دکتری آمادگی لازم را دارید؟ به وبسایت نوگام مراجعه نمایید و با کارشناسان مجرب و حرفهای این مجموعه مشاوره رایگان داشته باشید. مرکز آموزشی نوگام ارائه دهنده کلاسهای کنکور دکتری و پکیج کارگاههای عمومی مصاحبه دکتری برای داوطلبان گرامی است. با تهیه این پکیج ارزشمند، آمادگی کامل برای شرکت در مصاحبه دکتری را کسب میکنید.
سوالات متداول
- جلسه مصاحبه چه مدت زمانی دارد؟ مدت زمان مشخصی برای این جلسه در نظر گرفته نشده است اما در حالت کلی جلسه مصاحبه بین 10 دقیقه تا 60 دقیقه طول میکشد.
- معمولاً سوالات مصاحبه چگونه هستند؟ در حالت کلی این سوالات به احساسات، رفتار، ایدهها، دانش و سابقه داوطلب مربوط هستند.
نظرات