رشته MBA یکی از رشتههای بسیار محبوب در بین داوطلبان کارشناسی ارشد محسوب میشود. MBA مخفف عبارت Master of Business Administration است که در کشور ما با نام مدیریت ارشد کسب و کار شناخته میشود. دانشجویان این رشته در حین تحصیل، مهارتهای اساسی مورد نیاز برای مدیریت را آموزش میبینند و دیدگاهی وسیع از مهارتهای مورد نیاز برای مدیریت و رهبری سازمان، بازاریابی، امور مالی و… کسب مینمایند. این رشته دارای گرایشهای مختلفی مانند استراتژی، بازاریابی، رفتار سازمانی و منابع انسانی، سیستمهای اطلاعاتی و فناوری اطلاعات، عملیات و زنجیره تامین، فناوری، مالی و انرژی است.
برخی از افراد دارای دانش مدیریتی نیستند یعنی در مقاطع تحصیلی مختلف خود در رشتههای مدیریتی تحصیل نکردهاند اما برای کسب و کار خود نیاز به دانش مدیریتی دارند و یا به مدیریت علاقمند هستند. بسیاری از این افراد در زمان کنکور ارشد تغییر رشته میدهند و برای ادامه تحصیل در رشته MBA یا همان رشته مدیریت کسب و کار تلاش میکنند. اگر شما داوطلبان گرامی نیز قصد ادامه تحصیل در مقطع ارشد رشته MBA را دارید، در ادامه با مرکز آموزشی نوگام همراه باشید. این مجموعه در ادامه چالشها و فرصتهای تغییر رشته MBA را به شما داوطلبان گرامی ارائه میدهد.
فهرست مقاله
- دلایل تغییر رشته به MBA
- جذابیت رشته مدیریت کسب و کار (MBA)
- چالشهای تغییر رشته به مدیریت کسب و کار (MBA)
- فرصتهای رشته MBA
- نتیجهگیری
- سوالات متداول
دلایل تغییر رشته به MBA
ممکن است برای شما دوستان گرامی سوال پیش آمده باشد که چرا یک فرد باید در مقطع ارشد تغییر رشته دهد و رشته مدیریت کسب و کار را برای ادامه تحصیل برگزیند. بسیاری از افرادی که رشته MBA را برای ادامه تحصیل انتخاب میکنند، فارغالتحصیل رشتههای مختلف مهندسی و رشتههای غیر مدیریتی هستند اما به رشته مدیریت علاقه دارند و یا به دانش مدیریت کسب و کار برای شغل خود نیاز دارند. این امکان هم وجود دارد که بازار کار رشته فنی آنها مناسب نباشد و به دنبال بازار کار مطلوبی مانند MBA باشند.
این موضوع را نیز در نظر بگیرید که داوطلب برای ادامه تحصیل در رشته ام بی ای و شرکت در کنکور ارشد باید تنها به مطالعه ۳ درس بپردازد و البته پس از فارغالتحصیل شدن نیز با بازار کار بسیار خوبی مواجه میشود. لازم به ذکر است که این رشته یکی از رشتههای بسیار پر درآمد نیز محسوب میشود. اینها بخشی از دلایل تغییر رشته به مدیریت کسب و کار در مقطع کارشناسی ارشد میباشند.
جذابیت رشته مدیریت کسب و کار (MBA)
بسیاری از افراد معتقد هستند که MBA یکی از جذابترین رشتههای کارشناسی ارشد محسوب میشود. برای شرکت در کنکور ارشد این رشته فقط به مدرک کارشناسی نیاز هست. در حقیقت هدف رشته مدیریت کسب و کار این است که هر شخصی با هر رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی بتواند در مقطع کارشناسی ارشد با مدیریت آشنا شود و اصول مدیریت کسب و کار را بیاموزد. درست است که درآمد بالا، بازار کار مناسب و فرصتهای شغلی خوب این رشته یکی از دلایل جذابیتهای MBA محسوب میشود اما یکی از جذابیتهای فوقالعاده جالب آن تنوع دروس است.
شاید شما نیز این جمله را شنیده باشید که رشته MBA اقیانوسی به عمق یک متر است. این یعنی دانشجویان رشته مدیریت کسب و کار دروس بسیار متنوعی را مطالعه میکنند و از تمامی حوزههای کسب و کار مانند مالی، منابع انسانی، استراتژی و… اطلاعات نه چندان عمیق اما گستردهای را کسب مینمایند. بنابراین کسب دانش سطحی اما متنوع در حین تحصیل در این رشته یکی از جذابیتهای آن محسوب میشود. یکی از جذابیتهای این رشته تحصیلی، ارائه آن در دانشگاههای مطرح کشور است. دانشگاههای تهران، امیرکبیر، شریف، خوارزمی، علامه طباطبایی، الزهرا و… برخی از این مراکز آموزشی عالی محسوب میشوند.
پیشنهاد مطالعه: سرفصلهای جیمت کنکور ارشد MBA
چالشهای تغییر رشته به مدیریت کسب و کار (MBA)
پیشتر این مطلب ذکر شد که امکان تحصیل در رشته ام بی ای برای افرادی که دانش مدیریتی ندارند اما نیازمند به کسب دانش و مدیریتی هستند و یا علاقمند به ادامه تحصیل در این رشته میباشند، ایجاد شد. در حقیقت هدف از ارائه رشته MBA در مقطع کارشناسی ارشد این است که افرادی که پیشزمینه مدیریتی ندارند، بتوانند در مدت زمان کوتاهی دانش مدیریت را کسب نمایند و آن را با تخصص خود ترکیب کنند تا بتوانند کسب و کار خود را بهبود بخشند. درست است که تحصیل در این رشته دارای جذابیتهای بسیاری میباشد و هر سال بسیاری از داوطلبان برای تغییر رشته به مدیریت کسب و کار در مقطع ارشد اقدام میکنند، اما این تغییر رشته دارای چالشهایی نیز میباشد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
دروس کنکور MBA و درصدهای بالا در آزمون
اگر شما داوطلبان گرامی راهنمای ثبت نام در آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد MBA را مشاهده نمایید، متوجه میشوید که برای کنکور این رشته باید به مطالعه ۳ درس زبان تخصصی انگلیسی ویژه رشته مدیریت کسب و کار، استعداد و آمادگی تحصیلی ویژه رشته مدیریت (جیمت)، ریاضیات عمومی ۱ و ۲ دوره فنی و مهندسی بپردازید. لازم به ذکر است که درس زبان تخصصی دارای ضریب ۱، درس جیمت دارای ضریب ۲ و درس ریاضیات نیز دارای ضریب ۲ است.
یکی از سختیها و چالشهای ورود به این رشته برای افرادی است که پایه ریاضی یا پایه زبان خوبی ندارند. از طرف دیگر فقط ۳ درس برای کنکور این درس در نظر گرفته شده است و این یعنی داوطلب باید بر هر ۳ درس مسلط باشد و بتواند به سوالات این دروس در کنکور پاسخ دهد. در حقیقت تعداد دروس کنکور مدیریت کسب و کار کم هستند و داوطلب امکانی برای حذف یکی از دروس و پاسخ ندادن به سوالات یکی از دروس در این کنکور را نخواهد داشت. این موضوع موجب میشود که میانگین درصدهای داوطلبان در این رشته بالاتر از سایر رشتهها باشد. بنابراین داوطلب شرکت در کنکور ارشد ام بی ای باید برای دروس ریاضی و زبان نیز وقت کافی صرف کند و مطالعه دقیق و عمیقی داشته باشد.
رقابت در کنکور کارشناسی ارشد MBA
یکی از چالشهای تغییر رشته به MBA، رقابت نسبتاً بالا میان داوطلبان این رشته است. درست است که ظرفیت پذیرش دانشجوی ارشد رشته ام بی ای تقریباً مناسب است اما رقابتی که میان داوطلبان این رشته وجود دارد، نسبتاً بالا است و همین موضوع یکی از سختیها و دشواریهای تغییر رشته محسوب میشود.
تعداد بالای دروس رشته MBA در زمان تحصیل
یکی از چالشهای تغییر رشته به MBA، تعداد بالای دروس است. در حالت کلی معمولاً دانشجویان سایر رشتههای کارشناسی ارشد ۳۲ واحد را پشت سر میگذرانند اما دانشجویان رشته مدیریت کسب و کار ملزم به مطالعه و پشت سر گذاشتن ۴۸ واحد هستند. این یعنی یک داوطلب برای اینکه در چهار ترم تحصیل خود در این مقطع را به پایان برساند باید هر ترم ۱۲ واحد را بگذراند.
تفاوت دروس رشته MBA در زمان تحصیل
یکی از چالشها و دشواریهایی که ممکن است دانشجویانی که به MBA تغییر رشته دادهاند تجربه کنند، تفاوت جنس دروس است. در حقیقت در حین تحصیل رشته مدیریت کسب و کار، دانشجو با دروسی از جنس تحلیلی و مدیریتی سر و کار دارد. اما اکثر از افرادی که به MBA تغییر رشته دادهاند، پیشزمینه مدیریتی ندارند و این امکان وجود دارد که در اوایل دوران تحصیل در درک دروس با مشکلاتی مواجه شوند.
این مشکل در اکثر مواقع ایجاد میشود زیرا جنس دروسی که دانشجویان مدیریت کسب و کار مطالعه میکنند با جنس دروسی که آنها در مقطع کارشناسی گذراندهاند، متفاوت است. به عنوان مثال دانشجویان برخی از رشتهها در مقطع کارشناسی با اعداد و ارقام سر و کار داشتند اما همان افراد باید در حین تحصیل مدیریت کسب و کار ملزم به مطالعه دروسی از جنس مدیریتی، استدلالی، تحلیلی و… هستند.
پروژههای درسی رشته MBA
اگر شما داوطلب شرکت در کنکور ارشد رشته مدیریت کسب و کار هستید، باید بدانید که این رشته پروژه محور است و این پروژهها برای بسیاری از دانشجویان دشوار خواهد بود زیرا آنها در رشتههای تحصیلی خود در مقاطع قبلی با دروس پروژه محور زیادی سر و کار نداشتند. در حقیقت تحقیق و بررسی یکی از ویژگیهای دروس رشته MBA محسوب میشود.
چالش برای اپلای
معمولاً رشتههای مهندسی در کشور ما شانس زیادی برای اپلای دارند و غالباً دانشجویان رشتههای مهندسی کمی راحتتر پذیرش تحصیلی از دانشگاههای خارجی را دریافت میکنند. اما این موضوع برای دانشجویان رشته ام بی ای کمی سخت است. برخی از آزمونها مانند جیمت برای رشتههای دیگر الزامی نیستند و یا فقط شانس پذیرفته شدن را بالا میبرند در حالی که این آزمونها برای رشته MBA بسیار مهم هستند. یکی از چالشهای تغییر رشته به MBA همین موضوع اپلای محسوب میشود.
چالش در مقالهنویسی
از آنجا که موضوعات مدیریتی تا حدی به فرهنگ جامعه بستگی دارد، مقالهنویسی در سطح بینالمللی و پذیرفته شدن آنها در سطح جهانی کمی چالش برانگیز و دشوار است. لازم است بدانید که برای تحصیل در رشته MBA، باید بر نرمافزارهای پیشرفته آماری مسلط بود و درک بالایی از فرایندهای آماری داشت. مقالاتی که آماری هستند، احتمال بیشتری برای قبول شدن در مجلات بینالمللی دارند و به همین دلیل شما باید بدانید که یکی از چالشهای تغییر رشته به MBA در زمینه مقالهنویسی میباشد.
پیشنهاد مطالعه: سوالات و پاسخنامه جیمت دوازده سال اخیر کنکور MBA
فرصتهای رشته MBA
اکنون که شما داوطلبان گرامی با چالشهای تغییر رشته به MBA آشنا شدید و میدانید که با این تغییر رشته چه دشواریهایی را پیش رو خواهید داشت، بهتر است با فرصتهای رشته ام بی ای نیز آشنا شوید.
فرصتی عالی برای تغییر رشته
تحصیل در رشته ام بی ای در مقطع کارشناسی ارشد برای افرادی که به رشته کارشناسی خود علاقه نداشتند، فرصت تحصیلی عالی محسوب میشود. تحصیل در این رشته در مقطع ارشد برای افرادی که در کسب و کار خود نیازمند به کارگیری دانش مدیریتی هستند نیز فرصتی بسیار عالی محسوب میشود که بتوانند با ترکیب دانش خود و دانش مدیریتی که از تحصیل در این رشته کسب مینمایند، کسب و کار خود را بهبود بخشند.
فرصتهای شغلی MBA
وضعیت فارغالتحصیلان رشته MBA عالی است زیرا فرصتهای شغلی بسیار مناسبی در انتظار این افراد خواهد بود. در واقع هر چقدر که مهارتهای مدیریتی فرد بیشتر باشد، فرصتهای شغلی بهتری در اختیار او قرار خواهد گرفت. در حالت کلی فارغالتحصیل رشته ام بی ای میتواند مدیر مالی، مشاور مالی، مدیر بازاریابی، مشاور مدیریتی، مدیر فناوری اطلاعات، مسئول مالی شرکتها، رهبر سازمان، بانکدار و… باشد.
کسب اطلاعات از تمامی حوزههای کسب و کار
همانطور که پیشتر ذکر شد، بسیاری از افراد معتقد هستند که رشته MBA اقیانوسی به عمق یک متر است. این یعنی دانشجویان این رشته دروسی متنوع را به صورت نه چندان عمیق مطالعه میکنند و همین موجب میشود که فارغالتحصیلان این رشته اطلاعاتی سطحی از تمامی حوزههای مدیریتی کسب و کار به دست بیاورند. همین موضوع و تنوع اطلاعات در مورد حوزههای کسب و کار مختلف باعث میشود که فرصتهای شغلی بیشتری نیز در انتظار افراد باشد. جالب است بدانید که تفاوتی نمیکند که شما در دانشگاه کدام یک از گرایشهای رشته ام بی ای را انتخاب نمایید زیرا شما به دلیل اطلاعاتی که از حوزههای مختلف کسب و کار دارید، میتوانید در هر کدام از فرصتهای شغلی مدیریتی فعالیت نمایید.
فرصت شغلی در شرکتها
جالب است بدانید که بسیاری از شرکتها برای استخدام افرادی که در رشته MBA تحصیل کردهاند، استقبال میکنند. زیرا فارغالتحصیلان این رشته، در مقطع کارشناسی خود رشتهای دیگر را خواندهاند و در حقیقت بر 2 رشته مختلف مسلط هستند. به عنوان مثال فردی را تصور کنید که در مقطع کارشناسی یکی از رشتههای مهندسی را خوانده است و در مقطع ارشد به تحصیل در رشته مدیریت کسب و کار پرداخته است. این فرد هم ذهنیت مهندسی دارد و هم ذهنیت مدیریتی و تحلیلی دارد بنابراین میتواند گزینه بسیار مناسبی برای استخدام در یک شرکت باشد و وجود او بر فردی که فقط در یک رشته تحصیل کرده است، ترجیح داده میشود.
نتیجهگیری
در این مقاله از مرکز آموزشی نوگام متوجه شدید که چالشهای تغییر رشته به MBA چه هستند و چه فرصتهایی در انتظار فارغ التحصیلان این رشته است. همانطور که متوجه شدید داوطلب برای پذیرش در دانشگاه باید در کنکور ارشد به سوالات دروس جیمت، زبان تخصصی و ریاضیات ۱ و ۲ پاسخ دهد. به همین منظور مجموعه نوگام پکیج کامل کنکور MBA را به متقاضیان ارائه میدهد. شما دوستان گرامی میتوانید با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید و اطلاعات کاملی در مورد رشته مدیریت کسب و کار و کلاسهای کنکور نوگام کسب نمایید. کارشناسان این مجموعه پاسخگوی سوالات شما خواهند بود و شما میتوانید با آنها مشاوره رایگان داشته باشید.
سوالات متداول
- پکیج کامل کنکور MBA شامل چه کلاسهایی است؟ این پکیج شامل دورههای زیر میباشد.
- درس و تست استعداد تحصیلی در 100 ساعت
- حل تمرین استعداد تحصیلی در 15 ساعت
- نکته و تست استعداد تحصیلی در 40 ساعت
- درس و تست زبان MBA در 48 ساعت
- حل تمرین زبان MBA در 16 ساعت
- نکته و تست زبان MBA در 24 ساعت
- درس و تست ریاضی در 120 ساعت
- حل تمرین ریاضی در 52 ساعت
- نکته و تست ریاضی در 52 ساعت
- آزمونهای آزمایشی آنلاین در 10 مرحله
- کلاسهای درس و تست نوگام چه ویژگیهایی دارد؟ در کلاسهای درس و تست دروس مختلف نوگام، درسنامه به صورت کامل به داوطلب تدریس میشود. علاوه بر آن به داوطلب جزوه تایپ شدهای نیز ارائه میشود. از دیگر ویژگیهای این دوره میتوان به ارائه برنامه تمرینی به داوطلب و سرویس رفع اشکال آن اشاره کرد.
نظرات