دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه
دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه، موضوعی چالش برانگیز برای بسیاری از داوطلبان کنکوری ارشد و دکتری است به طوری که باعث کندخوانی آنها شده و مطالب را به سختی فرا میگیرند. عدم تمرکز میتواند ناشی از عوامل محیطی و یا عوامل درونی باشد و برای برطرف کردن این مشکل، ابتدا باید دلایل آن را یافت و سپس با کمک گرفتن از چند راهکار و البته تکرار و تمرین این راهکارها، به بیشترین تمرکز در زمان مطالعه رسید. این مطلب آموزشی توسط مشاوران برتر مجموعه تحصیلی نوگام تهیه شده است تا به طور ویژه به بررسی دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه کنکور ارشد و دکتری بپردازد. اگر از داوطلبان این آزمونها هستید و شما هم در زمان مطالعه بسیار حواس پرت میشوید، مطالعه این مطلب برای شما مفید خواهد بود. همراه نوگام باشید.
دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه کنکور کارشناسی ارشد و دکتری
حواس پرتی و عدم تمرکز در زمان مطالعه میتواند ناشی از ذهن و افکار باشد و یا اینکه برخی عوامل محیطی باعث این مشکل میشوند. عواملی همچون گرسنگی، خستگی، کم خوابی، سر و صدای زیاد و … که در بخشهای بعدی بررسی خواهیم کرد :
حواس پرتی درونی و ذهنی
حواس پرتی درونی و ذهنی در زمان مطالعه بدین معناست که برخی افکار و مواردی همچون نگرانی، شادی، خشم، سردرد و … باعث میشوند تمرکز داوطلب در هنگام مطالعه کردن کمتر شود و سبب انحراف فکر میشوند. بنابراین بهتر است اگر کارهای نیمه تمامی دارید که ذهن شما را آشفته کردهاند، ابتدا آنها را به پایان برسانید و سپس با تمرکز کامل به سراغ درس خواندن بروید.
حواس پرتی بیرونی و محیطی
از دلایل اصلی عدم تمرکز در زمان مطالعه، حواس پرتیهای بیرونی است مثل سر و صدای زیاد، نور شدید و یا ضعیف اتاق مطالعه و یا حتی تمیز نبودن محیط مطالعه میتوانند تمرکز را بر هم بزنند. برای این مشکل باید مکانی مناسب درس خواندن را انتخاب کنید و از تنشها و تحریکات غیرعادی به دور باشید.
بی نظمی اتاق و میز مطالعه از دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه
از دیگر دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه، بی نظمی اتاق و میز مطالعه است و شما مدام پرش حواس خواهید داشت. بنابراین بهتر است قبل از اینکه درس خواندن را شروع کنید، اطراف خود را از کتاب و وسایل اضافی خلوت کنید و فقط کتاب و لوازمی که لازم دارید را زیر دست خود بگذارید.
توجه نکردن به زمان استراحت در برنامه ریزی درسی
برای مطالعه هدفمند و با تمرکز بالا، نیاز است که پس از حداقل هر یک ساعت مطالعه، زمانی کوتاه را به استراحت اختصاص دهید. تایمهای بالای مطالعه و بدون استراحت نتیجهای جزء خستگی ذهنی و عدم تمرکز نخواهد داشت و شما نیاز دارید که برای مطالعه و یادگیری بهتر، تجدید قوا شوید.
نداشتن انگیزه کافی از دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه
از دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه میتواند نداشتن انگیزه کافی هم باشد. فرضا شما روزی بیشتر از 8 ساعت مطالعه میکنید و ساعتهای زیادی را در کلاسهای آموزش و تست کنکور میگذرانید، اما زمانی که انگیزه بالایی نداشته باشید چگونه میتوانید مطالعه مفید داشته باشید و نتیجه مطلوبی هم به دست آورید؟
بنابراین سعی کنید برای خود هدف داشته باشید و هر زمان که از درس خواندن خسته و ناامید شدید، به رسیدن به هدف بزرگ خود و خوشحالی بعد از آن، فکر کنید.
تاثیر کافئین در افزایش تمرکز
برای افزایش تمرکز خود در زمان مطالعه، میتوانید چای و قهوه و دیگر نوشیدنیهای دارای کافئین را نوش جان کنید البته حواستان باشد که حداقل 5 ساعت قبل از خواب کافئین مصرف نکنید زیرا باعث به هم زدن خواب شما خواهد شد و روز بعد کسل و بیخواب خواهید بود.
تمرین برای افزایش تمرکز در زمان درس خواندن
راهکارهای موثر در جلوگیری از حواس پرتی را مدام تمرین کنید زیرا تمرکز یک شبه به دست نمیآید و نیاز است که با تمرینهای روزانه، مطالعه متمرکزتر و موثرتری داشته باشید.
تندخوانی برای افزایش تمرکز در زمان مطالعه
تکنیکی موثر برای جلوگیری از عدم تمرکز در زمان مطالعه، تند خوانی است و تمام ذهن شما را درگیر درس خواندن میکند. اگر سرعت مطالعه شما بسیار پایین است، ذهن با داشتن وقت اضافی مدام از این شاخه به آن شاخه میپرد و در پی آن حواس پرت میشوید اما با تند خوانی به قدری درگیر میشوید که حواس پرتی به سراغتان نمیآید.
جدیت در مطالعه برای افزایش تمرکز و جلوگیری از حواس پرتی
به محض آنکه پشت میز نشستید، مطالعه را آغاز کنید. در واقع باید در درس خواندن جدی باشید و اجازه ندهید چیزی جزء مطالعه ذهن شما را مشغول خود کند. به خودتان بگویید که فرد با ارادهای هستید و نتیجه زحمات خود را خواهید دید.
استفاده از راهنما برای افزایش تمرکز هنگام درس خواندن
برای افزایش تمرکز خود در زمان مطالعه کنکور ارشد یا دکتری، از یک راهنما مثل مداد و خط کش استفاده کنید. این راهنما تا حدودی مشکل عدم تمرکز شما را برطرف میکند و در روان خواندن هم موثر است.
عدم خلاصه نویسی از دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه
در حین مطالعه دروس عمومی و تخصصی کنکور ارشد و دکتری لازم است یادداشت برداری و خلاصه نویسی داشته باشید تا علاوه بر آنکه آموختههای خود را تثبیت کنید، مانع از عدم تمرکز و پرش ذهنی خود نیز شوید. بنابراین خلاصه نویسی و یادداشت برداری در زمان مطالعه را فراموش نکنید تا مغز و چشمتان هماهنگ باهم باشند.
عدم خواب کافی از دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه
شاید فکر کنید که با کم خوابیدن فرصت بیشتری برای درس خواندن دارید و موفق تر خواهید شد اما این تصور کاملا غلط است زیرا مغز شما نیاز به استراحت و ریکاوری دارد که با خواب به موقع تامین میشود. ساعت خواب برای هر شخص میتواند متفاوت باشد اما سعی کنید کمتر از 6 ساعت و بیشتر از 8 ساعت نباشد. همچنین میتوانید عصرها نیز حدود نیم ساعت برای تجدید قوای خود استراحت کنید.
تاثیر رسانههای اجتماعی در حواس پرتی هنگام مطالعه
رسانههای اجتماعی و شبکههای مجازی، از دلایل اصلی عدم تمرکز در زمان مطالعه هستند. شما سخت در حال مطالعه هستید و در این حین پیامکی را دریافت میکنید، با برداشتن گوشی و وارد شدن به شبکههای مجازی، ممکن است حتی تا بیشتر از یک ساعت غرق در آنها شوید.
اگر شما هم این مشکل را دارید، توصیه میکنیم گوشی یا لپ تاپ خود را در زمانی که مطالعه میکنید در دسترس خود قرار ندهید و اینترنت آنها را هم خاموش کنید.
افکار منفی از دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه
مدام نگران هستید و افکار وسواسی دارید؟ این افکار بسیار مخرب هستند و میتوانند باعث تحلیل ذهنی و عدم تمرکز شما شوند. هرگز در زمانهایی که از یک موضوع ناراحت و نگران هستید، درس نخوانید زیرا به احتمال قوی چیزی یاد نخواهید گرفت.
در این مواقع ابتدا باید ناراحتی و نگرانی خود را رفع کنید مثلا یک کار که به شما آرامش میدهد مثل ورزش کردن، کارهای خانه، گوش دادن به موسیقی و یا پیاده روی کنید و به اتفاقات ناخوشایند فکر نکنید.
خوش بین باشید و به تواناییهای خود اعتماد داشته باشید. اعتماد به نفس در هنگام مطالعه، به شما نیروی فوق العادهای میدهد و سبب میشود بهتر مطالعه کنید.
انجام چندین کار به طور همزمان از دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه
در حین درس خواندن، تمام تمرکزتان باید بر روی مطالعه باشد و بس! انجام چندین کار همزمان با مطالعه کردن هیچ سودی ندارد برای مثال کتاب به دست آشپزی هم کنید و یا مشغول صحبت با کسی باشید، علاوه بر کاهش یادگیری، زمان مطالعه شما را نیز بیشتر خواهد کرد.
ترس از قبول نشدن و ناامیدی و کاهش تمرکز در مطالعه
ممکن است غرق مطالعه باشید اما ناگهان با فکر کردن به اینکه در آزمون قبول نشوید و آن نتیجهای که میخواهید را به دست نیاورید، از درس خواندن ناامید میشوید. شما برای موفقیت در کنکور، تمام توان خود را بگذارید و نگران قبول نشدن نباشید، به این فکر کنید که تلاشی نکرده باشید و بعدها از اینکه چرا وقت نذاشتهاید و خوب مطالعه نکردهاید، پشیمان خواهید شد.
گرسنگی و تغذیه نامناسب از دلایل عدم تمرکز در زمان مطالعه
واضح است که اگر گرسنه باشید مغز شما نمیتواند انرژی مورد نیاز برای درس خواندن را تامین کند. اگر رژیم برای کاهش وزن رژیم گرفتهاید، بهتر است آن را به بعد از کنکور موکول کنید و فعلا تمام تمرکزتان بر روی درس باشد.
همچنین کیفیت تغذیه شما نیز مهم است، همیشه صبحانه کامل بخورید و شب ها برای خواب راحت تر، شام سبک را انتخاب کنید.
کم تحرکی و ورزش نکردن عامل عدم تمرکز در زمان مطالعه
ورزش کردن میتواند شما را پویا و پر انرژی کند و بر روی قدرت حافظه و یادگیری هم موثر است. شروع روز خود را با نیم ساعت ورزش آغاز کنید که میتواند پیاده روی یا ورزش در خانه باشد و تاثیر آن را در کیفیت مطالعه خود ببینید.
انتخاب مکان مناسب برای مطالعه برای افزایش تمرکز در زمان مطالعه
برای مطالعه کردن و افزایش تمرکز خود، مکان مناسبی را انتخاب کنید. اتاقی که خیلی سرد یا خیلی گرم باشد احساس راحتی به شما نمیدهد و یا سر و صدای زیاد هم به راحتی میتواند شما را حواس پرت کند.
مکانی را برای مطالعه انتخاب کنید که در آن راحت باشید و حتما اتاقتان را همیشه تمیز و مرتب نگهدارید. بهتر است در اتاق مطالعه شما رفت و آمد زیادی نباشد و دور از تلویزیون هم باشد.
بهترین مواد غذایی برای افزایش تمرکز حواس
برای افزایش تمرکز خود در زمان مطالعه، مواد غذایی حاوی گلوگز مثل خرما، عسل و شیرینیجات طبیعی را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید. همچنین مواد دارای کلسیم و فسفر و ویتامینهایD ،C ،B ،A مانند لبنیات، روغن ماهی، پرتقال، گوجه فرنگی، سبوس گندم، سبزیجات تازه، هویج و جگر به قویتر شدن حافظه شما کمک میکنند.
دریافت مشاوره و خدمات مجموعه آموزشی نوگام
مرکز آموزشی نوگام به صورت تخصصی در حوزه کنکور کارشناسی ارشد و دکتری فعالیت میکند و از جمله خدمات این مجموعه معتبر میتوانیم به برگزاری کلاسهای درس و تست، حل تمرین، نکته و تست، آزمونهای آزمایشی و مشاوره برای دروس عمومی و تخصصی و … اشاره کنیم. شما از طریق مجموعه نوگام میتوانید به رتبههای برتر کنکور ارشد و دکتری و بهترین اساتید کشور دسترسی داشته باشید و با بهره مند شدن از خدماتی که ارائه میکند، آمادگی بیشتری را برای شرکت در کنکور ارشد و دکتری به دست آورید. جهت ارتباط با نوگام و بهره مندی از مشاوره رایگان، شرکت در دورههای آموزشی و شرکت آزمونهای آزمایشی، لطفا به وبسایت nogamcenter.com مراجعه نمایید.
سوالات متداول:
مواد دارای کلسیم و فسفر و ویتامینهایD ،C ،B ،A مانند لبنیات، روغن ماهی، پرتقال، گوجه فرنگی، سبوس گندم، سبزیجات تازه، هویج و جگر به قویتر شدن حافظه شما کمک میکنند.
ورزش کردن میتواند شما را پویا و پر انرژی کند و بر روی قدرت حافظه و یادگیری هم موثر است. شروع روز خود را با نیم ساعت ورزش آغاز کنید که میتواند پیاده روی یا ورزش در خانه باشد و تاثیر آن را در کیفیت مطالعه خود ببینید.
مثلا یک کار که به شما آرامش میدهد مثل ورزش کردن، کارهای خانه، گوش دادن به موسیقی و یا پیاده روی کنید و به اتفاقات ناخوشایند فکر نکنید.
خوش بین باشید و به تواناییهای خود اعتماد داشته باشید. اعتماد به نفس در هنگام مطالعه، به شما نیروی فوق العادهای میدهد و سبب میشود بهتر مطالعه کنید.
niloofar.sameri74 11 تیر 1402
سلام وقت بخیر
موارد فوق دقیقا درسته
متاسفانه افکار منفی و سرزنش خود باعث عدم تمرکز میشود ولی ورزش و تغذیه درست بسیار کمک کننده هست
امیررضا 17 تیر 1402
سلام وقتتون بخیر
تجربه تعدادی از موارد بالا رو داشتم کاملا درسته