تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی
تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی چیست؟ امروزه افراد زیادی مایل به گذراندن دوره PhD هستند و این موضوع سبب شده است که برای عدهای از فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی ارشد، این سوال به وجود آید که مدرک تحصیلی دکتری چه تاثیری در آینده شغلی دارد.
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد با در نظرگرفتن کوتاه بودن زمان تحصیل، موضوع خاصی نیست. اما وقتی فردی تصمیم دارد برای تحصیل در مقطع دکتری اقدام کند، به طور متوسط باید چهار الی پنج سال از بهترین سالهای عمر خود را به تحصیل در این مقطع و پژوهش اختصاص دهد. سالهایی که میتواند صرف کسب تجربه و رسیدن به جایگاه شغلی مناسب و کسب درآمد شود. در این زمان است که تصمیمگیری سخت میشود. آیا بهتر است فرد پس از دریافت مدرک کارشناسی ارشد، وارد بازار کار شود و یا اقدام به دریافت مدرک دکتری نماید؟ تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی چه میباشد و آیا فرد با دریافت مدرک دکتری شانس بیشتری برای به دست آوردن موقعیتهای شغلی بهتر را خواهد داشت؟
این موضوع را در نظر داشته باشید که دوره دکتری در واقع دورهای برای تغییر و گسترش مرزهای دانش تلقی میشود. توجه کنید که که اگر دانشی وجود نداشته باشد، صنعتی نیز شکل نخواهد گرفت. از سویی دیگر داشتن مدرک دکتری، زمینه کار آکادمیک و تدریس را نیز فراهم میکند. مدرک دکتری ضمن ایجاد موقعیتهای شغلی بهتر، منجر به ایجاد جایگاه اجتماعی بالاتر و حقوق دریافتی بیشتر نیز میشود. در ادامه این مقاله از سایت نوگام، همراه ما باشید تا با جزئیات بیشتری از تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی آشنا شویم.
PhD یا مدرک دکتری چیست؟
مدرک دکتری در اغلب کشورها شامل MPhil و PhD است. MPhil در بیشتر کشورهای جهان، یک دوره دو یا سه ساله است. در این دوره نیز دانشجویان باید پایاننامههای تحقیقاتی داشته باشند. اما دارای عمق کمتری است و مشابه به پایاننامههای دوره کارشناسی و یا کارشناسیارشد است.
PhD دارای مسیر شناخته شدهتر و سنتیتری است که در برخی رشتهها سه سال و در برخی دیگر بیشتر به طول میانجامد. ضمن اینکه در صورتی که دانشجویان این دوره را به صورت پارهوقت بگذرانند، طول مدت آن دو برابر میگردد. اهمیت دوره PhD به این دلیل است که دانشجویان در این دوره کار و تحقیقات خود را در حوزهای جدید و البته با استانداردهای بالای آکادمیک پیش میبرند. وقتی دانشجویان تحصیلات خود را در مقطع دکتری به اتمام برسانند، به آنها مدرکی تحت عنوان DPhil تعلق میگیرد.
تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی چیست؟
برای اغلب افراد، اخذ مدرک دکتری، به معنای دستیابی به اوج دستاوردهای آکادمیک است. تحصیل در این مقطع در صورت عدم علاقهمندی فرد و صرفا برای رسیدن به یک عنوان، پیچیده، خسته کننده، گران قیمت و در عین حال زمانبر است. اما صرف نظر از تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی در صورتی که دانشجویان از آمادگی مناسبی برخوردار باشند، سالهایی که به عنوان یک دانشجوی دکتری گذراندهاند، از بهترین سالهای زندگی آنها خواهد بود.
هر کدام از دانشجویان مقطع دکتری، برای گذراندن این دوره، دلایل بسیاری را انتخاب میکنند. با در نظر گرفتن تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی، دستیابی به یک موقعیت آکادمیک، همانند قرار گرفتن در جایگاه یک استاد و یا محقق دانشگاه، داشتن مدرک دکتری یک ضرورت است. از سویی دیگر از عوامل موفقیت برای برخی شرکتهای مهندسی، استفاده از تخصص افراد با مدرک دکتری به شمار میرود.
اما گاهی افراد نیز از تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی صرفت نظر میکنند و صرفا به دلیل اینکه به کسب دانش بیشتر در رشته تحصیلی خود علاقهمند هستند، اقدام به تحصیل در این مقطع میکنند.
بررسی جزئیات تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی
احتمالا شما نیز تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که بیشترین سهم بازار کار متعلق به کدام مدرک است. جالب است بدانید بر اساس آماری که در سال 97 بررسی شده است، کمترین نرخ بیکاری متعلق به افرادی که دارای مدرک دکتری تخصصی هستند، میباشد.
این موضوع نشان دهنده تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی افراد و فارغ التحصیلان در این مقطع است. به طوری که افرادی که اقدام به تحصیل در مقطع دکتری میکنند، به واسطه گسترش دانش و البته تخصصی که از آن برخوردار هستند، شانس بیشتری برای دستیابی به موقعیتهای شغلی را دارند.
این در حالی است که بیشترین نرخ بیکاری متعلق به فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی و سپس کارشناسی ارشد میباشد. لازم به ذکر است که نرخ بیکاری برای گروهی که دارای مدرک دکتری تخصصی هستند، زیر ده درصد میباشد.
آیا داشتن مدرک دکتری به پیشرفت شغلی شما کمک می کند؟
بخشی از انگیزه دانشجویان مقطع دکتری، چشمانداز شغلی است. دادن پاسخ قطعی به این سوال کمی دشوار میباشد. تاثیر مدرک دکتری در آینده کاری در زمینههای مختلف متفاوت است. اینکه افراد با اخذ مدرک دکتری میتوانند به جایگاه شغلی بهتری دست پیدا کنند، به نوع حرفهای که در آن در حال تحصیل و فعالیت هستند، بستگی دارد.
برای برخی صنایع خاص، داشتن مدرک دکتری یک الزام است. در برخی مشاغل دیگر مانند داروسازی، به مدرک دکتری جهت تحقیقات بیشتر نیاز میباشد. در این موارد صلاحیت فرد با مدرک او سنجیده میشود. در واقع در این زمینهها این مدرک تحصیلی است که به فرد برتری میدهد و او را به عنوان گزینهای شایسته برای یک جایگاه شغلی تعریف میکند. البته این در صورتی است که فرد مایل باشد با استفاده از مهارتهایی که در دوره دکتری فراگرفته است، وارد بازار کار شود.
این در حالی است که تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی برای برخی مشاغل، چندان زیاد نیست. برای پیشرفت در برخی از حرفهها، به تجربه بیشتری نیاز است که به واسطه کار در صنایع مختلف به دست میآید.
بنابراین برای بررسی تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی باید این موضوع را در نظر داشته باشید که برای تصمیمگیری در این زمینه، رشته تحصیلی و حرفه شما بسیار مهم است. گاهی داشتن مدرک دکتری به شما کمک میکند تا به جایگاه شغلی بهتری دست پیدا کنید و کارفرمایان از مدرک شما قدردانی کنند.
آیا میتوانید با مدرک دکتری از یک سطح بالاتر شروع کنید و درآمد بیشتری کسب کنید؟
تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی و رسیدن به درآمد بالاتر نیز کاملا وابسته به دانش و مهارتی است که شما در طول دوره دکتری کسب میکنید. در برخی حرفهها که به ذهنیت، دانش و یا مهارتهای تخصصی خاصی نیاز است. بدیهی است که شما میتوانید از سطح بالاتری شروع کنید و درآمد بیشتری داشته باشید.
جالب است بدانید که در برخی موقعیتها، نیاز به مدرک دکتری نیست. اما قرار گرفتن یک شخص با مدرک دکتری در این موقعیت، به معنای عملکرد بهتر شرکت نسبت به رقبا خود میباشد. با این پیش فرض، بله کسانی که دارای مدرک دکتری هستند، میتوانند با موقعیتهای شغلی بالاتری نسبت به کسانی که مدارک تحصیلی پایینتری دارند، کار خود را آغاز کنند. البته در یک بررسی کلیتر باید بگوییم که تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی این است که پتانسیل پیشرفت شغلی بیشتری برای افراد دارد.
تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی با در نظر گرفتن افزایش مهارتها
مقطع دکتری علاوه بر ایجاد فرصتی که در زمینه یادگیری مهارتهای لازم برای یک رشته را فراهم میکند، یک فرصت عالی برای یادگیری مهارتهایی شامل استقلال، کار تیمی، ارائه و تصمیمگیری نیز میباشد. در واقع همین مهارتها، زمینه مناسبی را برای افراد ایجاد میکند تا شانس بیشتری برای دستیابی به موقعیتهای شغلی داشته باشند.
از سویی دیگر میتوان از این بعد به تاثیر مدرک دکتری در آینده کاری نگاه کرد. داشتن مدرک دکتری ، رزومه شما را قویتر میکند. یعنی نسبت به دیگر متقاضیان یک جایگاه شغلی، یک قدم جلوتر خواهید بود. در هر صورت پس از پایان تحصیلات شما در مقطع دکتری، درهای بسیاری از نظر حرفهای بودن مشاغل به روی شما باز میشود.
سخن آخر
در این مقاله از سایت نوگام به بررسی تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی پرداختیم. اغلب کسانی که در مقطع دکتری تحصیل کردهاند، از این تصمیم خود رضایت دارند. به طوری که دوران تحصیل در مقطع دکتری را به عنوان دوران ارزشمند زندگی خود به یاد میآورند. در بررسی تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی، میتوان گفت که برای بررسی این موضوع باید به یک حرفه نیز توجه شود. اما در هر صورت شما را از دیگر متقاضیان یک جایگاه شغلی با مدرک پایینتر، جلو میاندازد.
تمامی دانشجویان در مقطع دکتری، از توانایی تغییر مهارتهایشان برخوردار هستند. هدف اغلب دورههای دکتری، تربیت مدرس و محقق است و نتیجه آن ضمن اینکه منجر به شکوفایی خلاقیت، قدرت تحلیل علمی و روشهای تحقیق میگردد، منجر به تقویت ویژگیها و تواناییهای فرد نیز میشود.
مرکز آموزشی نوگام، از تخصصیترین مراکز ارائهدهنده خدمات در زمینه کنکور کارشناسی ارشد و دکتری است. ضمن اینکه برگزار کننده دورههای آموزشی دروس عمومی آزمون دکتری و دورههای شرکت در مصاحبه کنکور دکتری در برخی رشتهها نیز میباشد.
بنابراین اگر از تصمیم خود برای تحصیل در مقطع دکتری اطمینان دارید، تردید نکنید. از مشاوره رایگان کارشناسان نوگام که همگی جزو رتبههای برتر در آزمون دکتری سالهای گذشته هستند، استفاده کنید. شما عزیزان میتوانید با استفاده از دورههای آموزشی مرکز نوگام و همینطور راهنمایی مشاوران باتجربه، در رشته و دانشگاه مورد علاقه خود پذیرفته شوید. برای دریافت مشاوره از راه های ارتباطی درج شده در مقاله استفاده کنید.
سوالات متداول:
تاثیر مدرک دکتری در آینده شغلی و رسیدن به درآمد بالاتر نیز کاملا وابسته به دانش و مهارتی است که شما در طول دوره دکتری کسب میکنید. در برخی حرفهها که به ذهنیت، دانش و یا مهارتهای تخصصی خاصی نیاز است. بدیهی است که شما میتوانید از سطح بالاتری شروع کنید و درآمد بیشتری داشته باشید.
این موضوع را در نظر داشته باشید که دوره دکتری در واقع دورهای برای تغییر و گسترش مرزهای دانش تلقی میشود. توجه کنید که که اگر دانشی وجود نداشته باشد، صنعتی نیز شکل نخواهد گرفت. از سویی دیگر داشتن مدرک دکتری، زمینه کار آکادمیک و تدریس را نیز فراهم میکند. مدرک دکتری ضمن ایجاد موقعیتهای شغلی بهتر، منجر به ایجاد جایگاه اجتماعی بالاتر و حقوق دریافتی بیشتر نیز میشود.
تحصیل در دوره دکتری به طور متوسط بین 4 الی 5 سال طول خواهد کشید.
niloofar.sameri74 11 تیر 1402
سلام
به نظر بنده دکتری بستگی به گرایش و محیط شغلی متفاوت هست ولی مهم ترین چیز در دکتری دانشگاه قبولی آن به عنوان آخرین مدرک هست شما مشاوره برای دانشگاه ها هم دارین؟
مهدی هاشمی 17 تیر 1402
سلام وقت بخیر
بسیار کمک کننده بود ممنون
مسعود 17 تیر 1402
سلام لطفاً میفرمایید که آیا تغییر رشته در مقطع دکتری از رشته مهندسی به مدیریت شانس قبولی در مصاحبه رو پایین میاره یا نه؟ اگر اینطور هست چه باید کرد؟
متشکرم
مرکز آموزشی نوگام 17 تیر 1402
سلام وقتتون بخیر.
شاید در ذهنیت اساتیدی که با شما مصاحبه میکنند تاثیرگذار باشد ولی اگر در سایر فاکتورهای موثر در مصاحبه عملکرد خوبی داشته باشید جای نگرانی نیست.