یکی از محبوبترین رشتهها در مقطع دکتری دانشگاههای کشور، روانشناسی بالینی (Clinical Psychology) است. هدف از ارائه رشته روانشناسی بالینی در مقطع دکتری، پیشگیری از مشکلات و مسائل سلامت روان افراد و درمان آنها است. روانشناسی بالینی رشتهای رو به پیشرفت است که در سراسر دنیا توجه زیادی به آن میشود.
روانشناسان بالینی به بررسی، تشخیص و درمان بیمارانی که دارای اختلالات روانشناختی هستند، میپردازند. در کشور ما داوطلبان بسیاری قصد ادامه تحصیل در مقطع دکتری این رشته را دارند. این افراد باید با روشهای قبولی دکتری روانشناسی بالینی آشنا باشند تا بتوانند پذیرش دانشگاه مورد نظرشان را کسب نمایند. در ادامه با مرکز آموزشی نوگام همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در مورد قبولی دکتری روانشناسی بالینی کسب نمایید.
فهرست مقاله
- دروس کنکور دکتری روانشناسی بالینی
- راههای اصلی برای قبولی دکتری روانشناسی بالینی
- پیشنهاد نوگام
- نتیجهگیری
- سوالات متداول
دروس کنکور دکتری روانشناسی بالینی
داوطلبانی که قصد شرکت در کنکور دکتری روانشناسی بالینی را دارند، باید به مطالعه دروس کنکور دکتری روانشناسی بالینی بپردازند. برای این آزمون، دروس عمومی استعداد تحصیلی و زبان عمومی و دروس تخصصی روانشناسی رشد، روانشناسی شخصیت، آمار و روش تحقیق (کمّی و کیفی)، آسیب شناسی روانی و نوروسایکولوژی در نظر گرفته شده است. داوطلب باید پیش از برگزاری این آزمون به مطالعه دقیق این دروس عمومی و دروس تخصصی کنکور دکتری روانشناسی بالینی بپردازند و به خوبی بر آنها مسلط شود.
ضرایب دروس آزمون دکتری روانشناسی بالینی
بهتر است که شما داوطلبان گرامی از ضرایب دروس کنکور دکتری روانشناسی بالینی آگاه باشید. در کنکور دکتری روانشناسی بالینی برای هر کدام از دروس عمومی ضریب 1 در نظر گرفته شده است. یعنی درس استعداد تحصیلی ضریب 1 دارد و درس زبان عمومی نیز دارای ضریب 1 است. اما دروس تخصصی کنکور دکتری روانشناسی بالینی دارای ضریب 4 است.
شما باید به این نکته توجه کنید که هرکدام از دروس تخصصی به صورت جداگانه و تک تک دارای ضریب 4 نیستند بلکه تمامی دروس تخصصی یعنی روانشناسی رشد، روانشناسی شخصیت، آمار و روش تحقیق (کمّی و کیفی)، آسیب شناسی روانی و نوروسایکولوژی در مجموع ضریب 4 دارند.
راههای اصلی برای قبولی دکتری روانشناسی بالینی
حال که شما داوطلبان گرامی با دروس و ضرایب دروس کنکور دکتری روانشناسی بالینی آشنا شدید، بهتر است که روشهای قبولی دکتری روانشناسی بالینی را نیز بشناسید. یکی از روشهای قبولی در مقطع دکتری این رشته از طریق کنکور است و راه دیگر مربوط به قسمت استعدادهای درخشان میباشد.
پیشنهاد مطالعه: دانشگاههای دکتری روانشناسی بالینی
استعدادهای درخشان
برخی از داوطلبان مقطع دکتری میتوانند بدون شرکت در کنکور این مقطع وارد دانشگاه شوند و به ادامه تحصیل در رشته روانشناسی بالینی بپردازند. این افراد، داوطلبان مشمول امتیاز استعدادهای درخشان هستند. دانشگاههای سراسری و دانشگاههای آزاد اسلامی در مقطع دکتری روانشناسی بالینی، بدون آزمون از طریق استعداد درخشان پذیرش خواهند داشت.
اما احتمالاً برای شما دوستان گرامی این سوال پیش آمده است که در وزارت علوم چه فردی میتواند متقاضی استعداد درخشان باشد؟ بدیهی است که این شخص باید شرایط مورد نیاز برای کسب این امتیاز را داشته باشد. برای این فرد حداقل معدل کل کارشناسی ۱۶ در نظر گرفته شده است. حداقل معدل کل کارشناسی ارشد این داوطلب باید ۱۷.۵ باشد. حداقل امتیازی که برای پایاننامه این متقاضی در نظر گرفتهاند، ۱۷ است.
یکی دیگر از شروطی که برای این افراد در نظر گرفته میشود این است که آنها بتوانند حداقل ۷۰ درصد از فعالیتهای پژوهشی را کسب نمایند. این فعالیتهای پژوهشی در فرم مخصوصی درج شده است اما در حالت کلی میتوان به مقالات علمی- پژوهشی داخلی و خارجی مرتبط با پایاننامه، گواهی ثبت اختراع، برگزیدگی در جشنوارههای علمی معتبر بینالمللی، نشر مقالات در کنفرانسهای معتبر خارجی یا داخلی، نشر مقالات علمی ترویجی مرتبط با پایاننامه، تالیف یا ترجمه کتاب مرتبط با رشته تحصیلی یعنی روانشناسی بالینی و… اشاره کرد.
جالب است بدانید که فردی که متقاضی استعداد درخشان است برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری روانشناسی بالینی در دانشگاه سراسری حداکثر ۲ سال پس از فارغ التحصیلی فرصت دارد اما دانشگاه آزاد به این دسته از متقاضیان حداکثر ۵ سال پس از فارغالتحصیلی زمان میدهد که برای قبولی دکتری روانشناسی بالینی از طریق استعداد درخشان اقدام نمایند.
وزارت بهداشت نیز ظرفیتی را برای استعدادهای درخشان ایجاد کرده است اما شرایط قبولی دکتری روانشناسی بالینی از طریق استعداد درخشان برای وزارت بهداشت متفاوت با وزارت علوم است. این شرایط شامل مواردی مانند امتیاز در المپیادهای علمی، برتری در دوران تحصیل در دانشگاه، شروطی برای معدل و… است. این داوطلبان باید بتوانند ۹۰ درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده عادی را کسب نمایند تا در رشته مورد نظرشان یعنی روانشناسی بالینی ادامه تحصیل دهند.
شرکت در کنکور دکتری روانشناسی بالینی
این را میدانیم که یکی از راههای قبولی دکتری روانشناسی بالینی شرکت در کنکور وزارت علوم است. پس از شرکت در کنکور وزارت علوم نوبت به انتخاب رشته میرسد. انتخاب رشته به دو نوع سراسری و آزاد تقسیم بندی میشود. یعنی داوطلب میتواند هم در دانشگاههای وابسته به وزارت علوم و هم در دانشگاههای آزاد پذیرش دکتری روانشناسی بالینی را کسب نماید.
لازم به ذکر است که داوطلب میتواند از طریق وزارت بهداشت نیز اقدام به قبولی دکتری روانشناسی بالینی کند. نکته بسیار مهمی که باید بدانید این است که برای قبولی از طریق وزارت بهداشت، رشته کارشناسی ارشد داوطلب باید هماهنگ با رشته تحصیلی دکتری یعنی روانشناسی بالینی باشد. ظرفیت پذیرش دانشجو در وزارت بهداشت کمتر از ظرفیت پذیرش در وزارت علوم است. شما متقاضیان گرامی باید از این موضوع مطلع باشید که منابع و مواد امتحانی نیز در این دو کنکور با یکدیگر متفاوت هستند.
پیشنهاد مطالعه: ظرفیت پذیرش دکتری روانشناسی بالینی
پیشنهاد نوگام
برای موفق شدن در کنکور دکتری روانشناسی بالینی باید روند مطالعاتی درستی را پیش گرفت. این برنامهریزی مطالعاتی شامل ۳ فاز مختلف است. در فاز اول داوطلب به یادگیری درسنامه میپردازد و تمامی نکات مربوط به آن را به خوبی میآموزد و بر آن مسلط میشود. در فاز دوم مطالعاتی داوطلب به مرور درسنامه میپردازد تا آنچه که آموخته است در ذهن او تثبیت شود. فاز سوم مطالعاتی مربوط به تستزنی و ارتقای مهارتهای تستزنی متقاضی است. مرکز آموزشی نوگام مطابق با این روند مطالعاتی درست، پکیج کامل درس و تست دکتری روانشناسی بالینی و پکیج کامل نکته و تست دکتری روانشناسی بالینی را ارائه میدهد.
پکیج کامل درس و تست دکتری روانشناسی بالینی
دورههای درس و تست نوگام مربوط به فاز اول یعنی یادگیری و تسلط بر درسنامه است. در این دورهها، درسنامه به صورت کامل به متقاضی آموزش داده میشود. در دورههای درس و تست نوگام جزوه تایپ شدهای به داوطلب ارائه میشود. از دیگر ویژگیهای این کلاسها میتوان به مشاهده فیلم کلاسها به تعداد دفعات نامحدود، ارائه برنامه تمرینی، مشاوره پیرامون چگونگی انجام برنامه تمرینی، سرویس رفع اشکال، حل تستهای منتخب و… اشاره کرد.
پکیج کامل درس و تست دکتری روانشناسی شامل کلاسهای زیر است.
- دوره درس و تست استعداد تحصیلی
- دوره درس و تست زبان عمومی
- دوره درس و تست آمار و روش تحقیق
- دوره درس و تست آسیبشناسی روانی
- دوره درس و تست نوروسایکولوژی
- دوره درس و تست روانشناسی رشد
- دوره درس و تست روانشناسی شخصیت
- آزمونهای آزمایشی دروس عمومی کنکور دکتری روانشناسی
پکیج کامل نکته و تست دکتری روانشناسی بالینی
در دورههای نکته و تست نوگام، تستهای منتخب دشوارتری حل و بررسی میشود. در کلاسهای نکته و تست نوگام، مهارتهای تستزنی داوطلب ارتقا پیدا میکند. این مهارتها شامل افزایش سرعت عمل، تشخیص تستهای دشوار، رسیدن به راه حلهای میانبر و… است. داوطلب کنکور دکتری روانشناسی بالینی با شرکت در کلاسهای نکته و تست میآموزد که چگونه در زمانی کوتاه به پاسخ درست برسد.
نتیجهگیری
رشته روانشناسی بالینی در مقطع دکتری بسیار پرطرفدار است. هر ساله داوطلبان بسیاری برای قبولی دکتری روانشناسی بالینی تلاش میکنند. همانطور که در طول این مقاله از مرکز آموزشی نوگام ذکر شد، قبولی دکتری روانشناسی بالینی از طریق استعدادهای درخشان و شرکت در کنکور امکانپذیر خواهد بود.
لازم به ذکر است که داوطلبان از هر راهی که قبولی دکتری روانشناسی بالینی را کسب میکنند، حتماً باید برای پذیرش دانشگاه مورد نظر در مصاحبه دکتری روانشناسی بالینی حاضر شوند و به سوالات مختلف مصاحبه کنندگان پاسخ دهند. شما برای قبولی در رشته روانشناسی بالینی در مقطع دکتری از چه برنامهریزی مطالعاتی بهره میبرید؟ به نظر شما کدام یک از کلاسهای مرکز آموزشی نوگام برای شما کارساز خواهد بود؟ با کارشناسان مجموعه نوگام تماس بگیرید و با آنها مشاوره رایگان داشته باشید تا با توجه به نیاز خود در دورههای این مجموعه شرکت کنید.
سوالات متداول
- آزمونهای آزمایشی دروس عمومی کنکور دکتری روانشناسی شامل چه دروسی است؟ آزمونهای آزمایشی دروس عمومی کنکور دکتری روانشناسی شامل دروس عمومی یعنی زبان و استعداد تحصیلی است. این آزمونها شامل استانداردترین سوالات است. در این آزمونهای آزمایشی سوالات منحصربهفردی طراحی میشود و پاسخنامه تشریحی نیز به داوطلب ارائه میشود.
نظرات