برای شرکت در کنکور دکتری باید هم به مطالعه دروس تخصصی پرداخت و هم برای پاسخگویی به سوالات دروس عمومی یعنی استعداد تحصیلی و زبان آمادگی داشت. داوطلبان بسیاری از گروههای آزمایشی مختلف در کنکور مقطع دکتری شرکت میکنند که یکی از آنها گروه آزمایشی هنر است. بخشهای مختلف درس استعداد تحصیلی برای گروههای آزمایشی هنر، علوم پایه، علوم انسانی، دامپزشکی، زبان، کشاورزی و منابع طبیعی یکسان هستند اما درس استعداد تحصیلی گروه فنی و مهندسی کمی متفاوت از سایر گروهها میباشد.
استعداد تحصیلی درسی تکنیک محور است که نیاز به پایه علمی و دانش خاصی ندارد. برای موفق شدن در پاسخگویی به سوالات درس استعداد تحصیلی باید تکنیکهای این درس را آموخت. مرکز آموزشی نوگام قصد دارد که در ادامه بخشهای مختلف سوالات استعداد تحصیلی گروه هنر را به شما دوستان گرامی معرفی کند و توضیحاتی در مورد هر کدام از این قسمتها ارائه دهد.
فهرست مقاله
- درس استعداد تحصیلی
- قسمتهای مختلف درس استعداد تحصیلی گروه هنر
- استعداد تحصیلی گروه هنر از ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲
- دفترچه استعداد تحصیلی گروه هنر سال 1403
- روند درست مطالعاتی
- پیشنهاد نوگام
- نتیجهگیری
- سوالات متداول
درس استعداد تحصیلی
استعداد تحصیلی یکی از دروس عمومی کنکور دکتری است که داوطلبان تمامی گروههای آزمایشی ملزم به پاسخگویی سوالات آن در کنکور هستند. درصد این درس به صورت جداگانهای در کارنامه داوطلب ارائه میشود. استعداد تحصیلی در کنکور دکتری دارای ضریب ۱ است. در حالت کلی این درس دارای بخشهای مختلفی از جمله درک مطلب، کمّیتی، تحلیلی، منطقی و تجسمی میباشد. برخی از این قسمتها مربوط به تمامی گروههای آزمایشی به جز گروه فنی و مهندسی هستند و برخی از آنها مختص به گروه فنی و مهندسی میباشد. اما درس استعداد تحصیلی دارای چه بخشهایی برای گروه هنر است؟
قسمتهای مختلف درس استعداد تحصیلی گروه هنر
دفترچه استعداد تحصیلی دکتری گروه هنر دارای ۴ بخش مختلف درک مطلب، کمّیتی، تحلیلی و منطقی است. در سال ۱۴۰۳ نسبت به ۱۰ سال قبل از آن تغییراتی در تعداد و سوالات استعداد تحصیلی گروه هنر به وجود آمد اما بخشهای مختلف این درس یعنی ساختار سوالات آن تغییری نکرد و داوطلبان کنکور دکتری ۱۴۰۳ همچنان به سوالات همین ۴ بخش مختلف پاسخ دادند. اما بهتر است که سوالات استعداد تحصیلی هنر از سال ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲ و سوالات استعداد تحصیلی گروه هنر در سال ۱۴۰۳ را با یکدیگر مقایسه کنیم و متوجه این تغییرات مهم شویم.
پیشنهاد مطالعه: استعداد تحصیلی گروه کشاورزی و منابع طبیعی
استعداد تحصیلی گروه هنر از ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲
سوالات استعداد تحصیلی گروه هنر از سال ۱۳۹۳ تا سال ۱۴۰۲ در دفترچه شماره ۲ یعنی دفترچه عمومی به همراه سوالات درس زبان به داوطلبان ارائه میشد. در این سالها دفترچه عمومی دارای ۶۰ سوال متفاوت بود که ۳۰ سوال آن مختص به درس استعداد تحصیلی بودند و ۳۰ سوال دیگر برای درس زبان انگلیسی طراحی میشدند. یعنی داوطلب علاوه بر پاسخگویی به سوالات دروس تخصصی در دفترچه شماره ۱، ملزم به پاسخگویی به سوالات دروس عمومی یعنی استعداد تحصیلی و زبان انگلیسی در دفترچه شماره ۲ بود.
نکته لازم به ذکر این است که در این سالها متقاضی باید در مجموع به ۶۰ سوال از دروس عمومی در مدت زمان ۹۰ دقیقه پاسخ میداد. از آنجا که از سال ۱۳۹۳ تا سال ۱۴۰۲ سوالات زبان و استعداد تحصیلی در یک دفترچه طراحی میشد، داوطلب میتوانست مدت زمان بیشتری را برای پاسخگویی به استعداد تحصیلی و یا حتی درس زبان انگلیسی صرف کند.
بخشهای مختلف استعداد تحصیلی گروه هنر از ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۲
از سال ۱۳۹۳ تا سال ۱۴۰۲ ترتیب بخشهای مختلف سوالات استعداد تحصیلی دکتری هنر به صورت درک مطلب، منطقی، کمّیتی و تحلیلی طراحی میشد. البته لازم به ذکر است که این ترتیب برای تمام گروههای آزمایشی به جز گروه فنی و مهندسی یکسان بود اما نکته مهم این است که خود سوالات درس استعداد تحصیلی در گروههای مختلف آزمایشی با یکدیگر متفاوت بودند.
این یعنی از سال ۱۳۹۳ تا سال ۱۴۰۲ سوالات استعداد تحصیلی گروه هنر با گروه دامپزشکی یا گروه علوم پایه و سایر گروهها فرق داشت و به صورت متفاوتی طراحی شده بود اما ساختار سوالات به همین صورتی که ذکر شد، یکسان بود. فقط گروه فنی و حرفهای به جای قسمت منطقی به بخش تجسمی پاسخ میدادند. در این سالها استعداد تحصیلی گروه هنر بخش درک مطلب با ۸ سوال، منطقی با 7 سوال، بخش تحلیلی با ۸ سوال و قسمت کمّیتی با ۷ سوال طراحی شده بود.
دفترچه استعداد تحصیلی گروه هنر سال 1403
در سال ۱۴۰۳ شاهد تغییر دفترچه استعداد تحصیلی گروه هنر بودیم. در سال ۱۴۰۳ به داوطلبان کنکور دکتری 3 دفترچه جداگانه ارائه شد. جالب است بدانید که هر کدام از این دفترچهها به همراه پاسخبرگ آنها به صورت جداگانهای در اختیار داوطلبان قرار گرفت. یعنی پس از اتمام زمان پاسخدهی دفترچه اول، پاسخبرگ اول از متقاضی تحویل گرفته شد و دفترچه دوم به همراه پاسخبرگ دوم به او ارائه شد. یکی از این دفترچهها مانند سالهای پیش به سوالات دروس تخصصی اختصاص داشت.
تفاوت اصلی کنکور دکتری ۱۴۰۳ با سالهای قبل از آن این بود که هر کدام از دروس عمومی دارای دفترچه جداگانه بودند یعنی برای درس استعداد تحصیلی دفترچه جداگانه در نظر گرفته شده بود و زبان انگلیسی عمومی نیز دفترچه جداگانهای داشت. در سال ۱۴۰۳ دفترچه استعداد تحصیلی دکتری گروه هنر به صورت جداگانهای به داوطلب ارائه شد.
نکته مهم دیگر در مورد دفترچه استعداد تحصیلی گروه هنر ۱۴۰۳ این است که سوالات این دفترچه برای تمامی گروههای آزمایشی یکسان بود. یعنی داوطلبان کنکور گروههای آزمایشی هنر، علوم پایه، دامپزشکی، کشاورزی و منابع طبیعی، زبان و علوم انسانی باید به سوالاتی یکسان پاسخ میدادند. البته ناگفته نماند که داوطلبان گروه فنی و مهندسی به جای بخش منطقی باید به قسمت تجسمی پاسخ میدادند. درصد درس استعداد تحصیلی و درصد درس زبان در سال ۱۴۰۳ در کارنامه کنکور متقاضیان به صورت جداگانه ارائه شد. این یعنی کارنامه داوطلب کنکور دکتری در سال ۱۴۰۳ دارای درصدهای متفاوتی از درس استعداد تحصیلی، درس زبان عمومی و دروس تخصصی بود.
در کنکور دکتری ۱۴۰۳ دفترچه اول کنکور دکتری مربوط به درس زبان عمومی با ۴۰ سوال و ۴۰ دقیقه زمان پاسخگویی بود. دفترچه دوم با ۲۵ سوال مختص به درس استعداد تحصیلی بود که مدت زمان ۵۰ دقیقه برای آن در نظر گرفته شده بود. دفترچه سوم کنکور دکتری نیز به دروس تخصصی اختصاص داشت.
بخشهای مختلف استعداد تحصیلی گروه هنر ۱۴۰۳
احتمالاً برای شما دوستان گرامی این سوال پیش آمده است که آیا تعداد و ترتیب سوالات استعداد تحصیلی دکتری ۱۴۰۳ نسبت به ۱۰ سال قبل از آن تغییری کرد؟ در جواب باید بگوییم بله در سال ۱۴۰۳ برای درس استعداد تحصیلی ۲۵ سوال مختلف در نظر گرفته شد. یعنی تعداد سوالات این درس از ۳۰ سوال به ۲۵ سوال کاهش پیدا کرد. داوطلبان این کنکور باید در ۵۰ دقیقه به ۲۵ تست از درس استعداد تحصیلی پاسخ میدادند. در سال ۱۴۰۳ برای درس زبان ۴۰ سوال با مدت زمان پاسخگویی ۴۰ دقیقه در نظر گرفته شد.
در کنکور دکتری این سال داوطلبان ملزم بودند که به هر کدام از دفترچهها در مدت زمان پاسخگویی خودش پاسخ دهند و دیگر امکان زمان بیشتری برای پاسخگویی به سوالات استعداد تحصیلی و کاستن از مدت زمان پاسخگویی به درس زبان انگلیسی نبود زیرا همانطور که پیشتر اشاره شد، پاسخبرگ هر دفترچه پس از اتمام مهلت پاسخدهی جمعآوری میشد.
در سال ۱۴۰۳ برای قسمت درک مطلب استعداد تحصیلی ۷ سوال مختلف در نظر گرفته شده بود. بخش کمّیتی دارای ۶ سوال و بخش تحلیلی دارای ۷ سوال بود. برای قسمت منطقی نیز ۵ سوال طراحی شده بود. بنابراین ترتیب بخشهای مختلف سوالات استعداد تحصیلی آزمون دکتری هنر ۱۴۰۳ به صورت درک مطلب، کمّیتی، تحلیلی و منطقی بود.
بخش درک مطلب
اولین قسمت از سوالات دفترچه استعداد تحصیلی گروه هنر، درک مطلب است. در آزمون ۱۴۰۳ برای این قسمت ۷ سوال طراحی شد. قسمت درک مطلب دارای دو متن متفاوت بود که یکی از آنها دارای ۳ سوال و یکی دیگر دارای ۴ سوال بود. داوطلب کنکور دکتری گروه هنر باید با دقت زیاد این متون را بخواند و با توجه به برداشت و استنباطی که از آنها دارد به این سوالات پاسخ دهد.
بخش کمّیتی
دومین قسمت از دفترچه استعداد تحصیلی ۱۴۰۳، مربوط به قسمت کمّیتی بود که برای آن ۶ سوال در نظر گرفته شده بود. شما متقاضیان گرامی باید به خاطر بسپارید که سوالات این قسمت کمی دشوار هستند و باید تکنیکهای لازم برای پاسخگویی به آنها را به خوبی بدانید. هدف از ارائه سوالهای کمّیتی در کنکور دکتری این است که تسلط داوطلب بر مفاهیم ریاضی، دادههای آماری، مقایسههای کمی و… مورد سنجش قرار گیرد.
پیشنهاد مطالعه: استعداد تحصیلی گروه دامپزشکی
بخش تحلیلی
سومین قسمت از دفترچه استعداد تحصیلی سال ۱۴۰۳ مربوط به قسمت تحلیلی بود. در این بخش توانایی تحلیلی داوطلب مورد سنجش قرار میگیرد. این قسمت در مجموع دارای ۷ سوال است که در دو پک متفاوت طراحی شده است. یکی از این پکها دارای ۴ سوال و پک دیگر دارای ۳ سوال مختلف بود. در قسمت تحلیلی به داوطلب متغیرهایی ارائه میشود و قوانینی نیز برای آنها تعریف خواهد شد. این متقاضی است که باید با توجه به فرضیات و احتمالات به پرسشهایی که برای او مطرح میشود، پاسخ دهد.
بخش منطقی
در دفترچه استعداد تحصیلی ۱۴۰۳ قسمت منطقی ۵ سوال مختلف داشت. داوطلب باید برای پاسخ دادن به این سوالات موقعیت هر سوال را تجزیه و تحلیل کند. این سوالات نیز پیچیدگیها و دشواریهای خاص خود را دارند. هر کدام از سوالات قسمت منطقی دارای یک متن کوتاه یک پارگرافی هستند که داوطلب باید آنها را مطالعه کند و با مهارت و قدرت ذهنی بالا به آنها پاسخ دهد. برای جواب دادن به این سوالات باید در انواع استدلال، چگونگی تقویت استدلال چگونگی تضعیف استدلال و… مسلط بود.
روند درست مطالعاتی
آیا شما با روند صحیح مطالعاتی درس استعداد تحصیلی آشنا هستید؟ آیا میدانید که باید چگونه این درس را مطالعه کرد؟ در یکی از بهترین شیوههای مطالعاتی، داوطلب باید ابتدا وارد فاز اول مطالعاتی شود و درسنامه را به صورت کامل بیاموزد. در فاز دوم مطالعاتی داوطلب با حل تمرینهای بسیار، درسنامه را مرور میکند تا آنچه آموخته است در ذهن او تثبیت شود. فاز سوم مطالعاتی مربوط به تستزنی است. متقاضی در فاز سوم که فاز آخر مطالعاتی نیز محسوب میشود، مهارتهای تستزنی خود را ارتقا میدهد و سرعت عمل خود را بالا میبرد.
پیشنهاد نوگام
همانطور که پیشتر نیز ذکر شد، استعداد تحصیلی درسی تکنیک محور است که باید با آموختن تکنیکهای مربوط به آن پاسخ سوالات کنکور دکتری را داد. مجموعه نوگام در کلاسهای سهگانه درس و تست، حل تمرین، نکته و تست تمامی تکنیکهای مربوط به بخشهای مختلف استعداد تحصیلی را به متقاضی آموزش خواهد داد. مرکز آموزشی نوگام در این کلاسها تکنیکهای مربوط به این درس را مطابق با منابع اصلی آزمون جیمت بینالمللی به داوطلبان ارائه میدهد. جالب است بدانید که این دورهها با روند مطالعاتی صحیح مطابقت دارد و هر کدام از آنها مربوط به یکی از فازهای مطالعاتی میباشد. در ادامه با این کلاسها و ویژگیهای آنها آشنا خواهید شد.
کلاس درس و تست استعداد تحصیلی
این دوره بسیار مفید، فاز اول مطالعاتی محسوب میشود. داوطلب در دوره درس و تست استعداد تحصیلی درسنامه را به صورت کامل میآموزد و بر آن مسلط میشود. این کلاس ویژگیهای فوقالعاده خوبی مانند تدریس کامل درسنامه، ارائه جزوه تایپ شده به متقاضی، امکان مشاهده فیلم کلاسها به تعداد دفعات نامحدود، ارائه برنامه تمرینی و مشاوره پیرامون چگونگی حل برنامه تمرینی، سرویس رفع اشکال و… است.
کلاس حل تمرین استعداد تحصیلی
دوره حل تمرین استعداد تحصیلی در مرکز آموزشی نوگام برگزار میشود تا داوطلب بتواند به راحتی وارد فاز دوم مطالعاتی شود. در این دوره تستهای منتخبی در قالب ۵ آزمون با متقاضی کار خواهد شد و تکنیکهای مربوط به هر تست برای او بررسی میشود. در این کلاس داوطلب به مرور درسنامه میپردازد تا آنچه آموخته است در ذهن او تثبیت شود.
کلاس نکته و تست استعداد تحصیلی
در کلاس نکته و تست استعداد تحصیلی که فاز سوم مطالعاتی یعنی آخرین مرحله روند مطالعاتی است، مهارتهای تستزنی متقاضی ارتقا پیدا میکند و سرعت عمل او بالا میرود. داوطلب در این کلاس میآموزد که چگونه میتواند در کوتاهترین زمان ممکن به پاسخ درست برسد. این دوره نزدیک به کنکور دکتری برگزار میشود و در آن تستهای دشوارتری با متقاضی کار خواهد شد.
نتیجهگیری
استعداد تحصیلی یکی از دروس عمومی کنکور دکتری است که داوطلبان تمامی گروههای آزمایشی از جمله داوطلبان گروه هنر باید به سوالات آن پاسخ دهند. سوالات استعداد تحصیلی آزمون دکتری گروه هنر شامل بخشهای مختلف درک مطلب، کمّیتی، تحلیلی و منطقی است. در این مقاله از مرکز آموزشی نوگام به بررسی سوالات استعداد تحصیلی گروه هنر در سالهای مختلف پرداختیم. در این مقاله روند صحیح مطالعاتی به شما داوطلبان گرامی ارائه شد و شما متوجه شدید که مجموعه نوگام کلاسهای خود را مطابق با همین روند مطالعاتی درست، ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید و با آنها مشاوره رایگان داشته باشید.
سوالات متداول
- داوطلبان گروه آزمایشی فنی و مهندسی در کنکور استعداد تحصیلی دکتری به چه بخشهایی پاسخ میدهند؟ سوالات استعداد تحصیلی گروه فنی و مهندسی شامل بخشهای درک مطلب، کمّیتی، تحلیلی و تجسمی است.
نظرات